АСАФЕТИДУ ДОДАЮТЬ У СТРАВИ ЯК ЦИБУЛЮ

Поділитися:

В одному з рецептів прочитала про таку пряну приправу, як асафетида. Що це за приправа? Чи всім її можна вживати? З повагою  Вікторія Павлівна. м. Кагарлик.

Лист коментує лікар-фітотерапевт, народна цілителька Олена СВІТКО.

Асафетида — ароматична смола коренів рослини Ferula asafoetida (рід Ferula), яка найбільш поширена в Центральній Азії. Смола — це сік з кореня, який після висихання стає коричневою в’язкою масою. Сушена асафетида складається в основному зі смол і складних вуглеводів, ефірна олія містить велику кількість сірчистих сполук тощо. Асафетида має яскраво виражений запах, схожий на запах зіпсованого часнику, але її лікувальні властивості значно більші, ніж у цього овочу. Асафетида була популярною як спеція і як ліки в Європі ще за часів Римської імперії, а також її широко застосовували в Середні віки, наприклад, як приправу до смаженого м’яса. Дотепер вона є важливим інгредієнтом для страв в Ірані, в індійській кухні, як правило, вона не змішується з часником або цибулею, а використовується замість них у стравах з овочів. Вживаючи їжу, приправлену асафетидою, можна позбутися поліартриту, остеохондрозу, радикуліту. Асафетида відновлює гормональні функції надниркових та статевих залоз, заспокоює нервову систему. Для лікування мігреней (головного болю) вона є одним із найефективніших засобів. Використання чистої смоли асафетиди дещо відрізняється від використання порошку. Смола має більш виражений запах, тому її потрібно дозувати особливо обережно. Крім того, її слід смажити у добре розігрітій олії. Для цього є дві причини: по-перше, смола повніше розчиняється в гарячій олії, а по-друге, висока температура сприяє отриманню насиченішого аромату. Вважається, що шматочка смоли розміром як горошинка достатньо, щоб надати аромату великому горщику зі стравою. Порошкова асафетида, з одного боку, має менш гострий запах і може бути додана в страву без попереднього її обсмаження, але аромат страви буде менш інтенсивним. Також слід зауважити, що порошок асафетиди втрачає свій запах після кількох років його зберігання, а смолу можна зберігати дуже тривалий час без втрати її якостей.