БАРБАРИС - МАЛЕНЬКА ЯГІДКА З ВЕЛИКИМИ КОРИСНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ

Поділитися:

Більшість із нас добре пам’ятає улюблені з дитинства карамельки-«барбариски» з освіжною кислинкою та маленькими червоними ягідками на обгортці. Барбарис є різних видів, як декоративну рослину його використовують в поодиноких або групових посадках, живоплотах, а низькорослі види - на кам’янистих гірках і у вигляді бордюрів. Яскраве осіннє забарвлення листя й плодів, які довго зберігаються на кущах, ще більше посилює їхній декоративний ефект. Цілющі властивості барбарису пояснюються вмістом у ньому різних корисних речовин. Наприклад, алкалоїд берберин стимулює жовчовиділення, знижує тонус жовчного міхура, артеріальний тиск, прискорює ритм і збільшує амплітуду серцевих скорочень. Крім того, берберин має кровоспинну й антимікробну дію, стимулює скорочення мускулатури матки. Ще один алкалоїд, який міститься в барбарисі, серотонін, впливає на нервову систему, поліпшуючи емоційний стан людини. Крім того, ця речовина бере участь у регулюванні температури тіла, має високу радіозахисну активність і протипухлинну дію.

ЯГОДИ ЗАМІНЮЮТЬ ЛИМОН І ЖОВЧОГІННІ ПРЕПАРАТИ

Кислі ягоди барбарису підвищують апетит і до того ж мають потужні властивості антибіотиків. У народі плоди барбарису використовували як засіб від гіпертонії, як стимулятор імунної системи. У народній медицині сік плодів, так само, як і спиртову настоянку листя (1:5), застосовують як протизапальний засіб за жовтяниці, хвороб жовчного міхура й печінки. Свіжі плоди засипають у пляшки, додають трохи солі й води, міцно закривають і залишають для бродіння до зміни кольору, відтискують через марлю та п’ють за жовтяниці й інших хвороб печінки. З цією же метою застосовують і варення з барбарису. Ягоди у вигляді водного настою застосовують за ревматизму як засіб, що тамує біль, за малярії як потогінний, а також як кислий напій, що замінює лимон. Ягоди й кора пагонів мають фітонцидні властивості; найпростіші гинуть за 20 хвилин. У народній медицині листя й плоди барбарису звичайного широко застосовують у разі захворювань серця у вигляді водного настою.

НАСТІЙ КОРИ - ДЛЯ ПОЛОСКАНЬ І ПРИМОЧОК

Народна медицина рекомендує кору й плоди застосовувати за цукрового діабету. А водні настої та відвари (1:10), спиртову настоянку (1:5 ) листя й кори пагонів, коріння барбарису звичайного використовують як матковий, кровоспинний засіб, для зняття запальних процесів, лікування застудних захворювань. Міцний відвар кори барбарису корисний за ревматизму й лихоманки. Корінь барбарису є гарним кровоспинним і жовчогінним засобом. З нього в науковій медицині виготовляють препарат, який призначають за хронічного гепатиту, гепатохолециститу, холециститу й жовчнокам’яної хвороби як жовчогінний засіб. У разі зниженої кислотності застосовують корінь барбарису звичайного у вигляді настою (1:10). Кору пагонів і стебел також у вигляді водного настою застосовують за ангіни для полоскання і як протикашльовий засіб, зовнішньо - як протизапальний засіб за очних хвороб. Уживання водного настою кореня барбарису рекомендують для лікування наслідків гепатиту, запалення жовчних шляхів і печінки, для нормального травлення, зупинки атонічних кровотеч у післяпологовий період, також цей настій треба приймати як додатковий засіб за лікування сечокам’яної хвороби, подагри й різних суглобних хвороб. Щоб приготувати водний настій, треба 1 ч. л. подрібненого кореня барбарису залити 200 мл окропу та витримати 15-20 хв. Отриманий настій процідити й пити по 1 ст. л. тричі на день за 20-30 хв до їди.

СОЛОДОЩІ Й ПРИПРАВА НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК

Збирати ягоди можна з ранньої й до пізньої осені, їх легко заготовляти на зиму: сушити, солити, вичавлювати сік. Із них готують варення, желе, соки, сиропи, шербети. Крім того, додають ягоди як приємну кислу приправу в пікантні соуси до м’яса, а за прикладом середньоазіатських народів неодмінно кладуть у плов. Висушені й потовчені на порошок ягоди барбарису - хороша приправа до багатьох східних страв: шашлику, люля-кебабу й навіть до м’ясного бульйону, причому, порошок можна подати окремо до готової страви. Морс 1 склянку товчених ягід барбарису заливають 1 склянкою води й кип’ятять протягом 5-6 хв. Потім додають 2-3 ст. л. цукру чи меду. Пити краще охолодженим. Барбарис солоний Ягоди на невеликих гілках укладають у банки й заливають солоною охолодженою перевареною водою так, щоб ягоди були повністю покриті. На 1 л води беруть 200 г солі.

РЕЦЕПТИ ВЫД НАТУРОПАТА НАРОДНОЪ ЦЫЛИТЕЛЬКИ ОЛЕНИ СВІТКО

Настій, який чистить кров На 1 кг стиглих ягід беруть 700 г цукру. Ягоди засипати цукром і настояти 14 діб. Після цього додати 1 л спирту й ще 14 діб тримати в темному місці. Процідити, пити по 20 мл за потреби. Варення з барбарису 1 кг стиглих ягід (краще зібраних після морозу) промити, відірвати хвостики й залити 2 склянками води, додати 1 кг цукру. Поварити 15 хв, 2 години відстояти. Після цього поварити 20 хв і настояти ще 4 години. Цю процедуру повторити двічі. Потім розкласти в стерилізовані банки.

Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА,