ЧАЙНИЙ ГРИБ‭ ‬П’ЮТЬ‭ ‬ЗА РІЗНИХ ХВОРОБ І БЕЗ СУВОРОГО ДОЗУВАННЯ

Поділитися:
Чайний гриб‭ ‬п’ють‭ ‬за різних хвороб і без суворого дозування
Від яких захворювань і як правильно вживати чайний гриб‭?
З повагою Юрій Михайлович.
м.‭ ‬Запоріжжя.
‭ 
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов‭ ‬Дудченко.
 
Чайний гриб‭ ‬містить‭ ‬аскорбінову,‭ ‬оцтову,‭ ‬яблучну,‭ ‬молочну‭ ‬кислоти,‭ ‬тіамін,‭ ‬цукри,‭ ‬жирні кислоти,‭ ‬пурини тощо,‭ ‬цим,‭ ‬власне,‭ ‬й пояснюють його корисні властивості.‭ ‬Крім того,‭ ‬в ньому є ферменти,‭ ‬важливі для життєдіяльності організму людини.‭ 
Народна медицина рекомендує напій‭ ‬із чайного гриба застосовувати в разі багатьох захворювань,‭ ‬у тому числі й хвороб травного тракту,‭ ‬зокрема,‭ ‬печінки та жовчного міхура,‭ ‬ентероколіту,‭ ‬гастриту‭ (‬особливо зі зниженою кислотністю‭)‬.‭ ‬Він помічний‭ ‬у разі закрепів,‭ ‬відновлює мікрофлору шлунка після вживання хімічних препаратів тощо.‭ 
Настій чайного гриба зміцнює нервову систему,‭ ‬регулює тиск‭ (‬зависокий‭ –‬знижує й‭ ‬підвищує низький‭)‬.‭ ‬Під час досліджень у хворих з ішемічною хворобою та атеросклерозом‭ ‬кисло-солодкий настій гриба сприяв‭ ‬нормалізації частоти серцевих скорочень.‭ ‬Крім того,‭ ‬чайним грибом можна полоскати горло в разі ангіни,‭ ‬промивати рани.‭ ‬Чайний гриб‭ ‬добре тамує спрагу,‭ ‬тому він просто незамінний у‭ ‬літню спеку.‭ 
Вживати‭ ‬настій чайного гриба можна не більш як‭ ‬0,5‭ ‬л за раз,‭ ‬двічі-тричі на день за годину після їди.‭ ‬Або за годину‭ ‬до їди‭ ‬тричі‭ ‬на день по півсклянки.‭ ‬Можна перед сном.‭ ‬Суворих обмежень щодо вживання чайного гриба немає,‭ ‬проте бажано через‭ ‬2‭ ‬місяці після вживання настою зробити місячну перерву,‭ ‬аби не спричинити подразнення‭ ‬шлунка кислотами напою.‭ 
 
Застереження‭!‬ Настій чайного гриба не варто вживати за підвищеної кислотності шлунка та цукрового діабету.‭ 
 
 Нагадаємо ще‭ ‬рецепт‭ ‬приготування:‭ ‬в скляну банку налити чай звичайної міцності,‭ ‬додати цукор‭ (‬50-100‭ ‬г на‭ ‬1‭ ‬л‭)‬,‭ ‬потім покласти‭ ‬гриба.‭ ‬Накрити банку марлею й поставити подалі від прямих сонячних променів.‭ ‬За‭ ‬1,5-2‭ ‬доби‭ –‬напій готовий до вживання.‭ ‬Додають‭ ‬холодний чай з уже розведеним цукром,‭ ‬стежачи,‭ ‬аби‭ ‬кристалики не лишилися на поверхні чайного гриба‭ ‬й не зіпсували його.‭ 
‭