РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

ДІЄТА ДЛЯ СУГЛОБІВ

ДІЄТА ДЛЯ СУГЛОБІВ

Захворювання суглобів – проблема нашого часу, яка торкається чи не кожного третього українця. Причому хворіють не тільки літні, а й досить молоді люди. Зазвичай лікують суглоби медикаментозними методами, проте, виявляється, ми можемо допомогти їм і продуктами харчування.

Унікальна будова суглобів

Стан суглобів починає погіршуватися в людини вже із самого дитинства, й не дивно: за комп’ютером діти сидять уже змалечку, в рухливі ігри мало хто грає. До цього додається ще й неповноцінне харчування нашого молодого покоління.
Цікаво, що в тілі людини нараховують понад 200 суглобів, у кожного з яких - гарантійний термін в середньому до 150 років. А багато вчених упевнені, що завдяки своїй унікальній будові суглоби розраховані на 800 років. Але реальність така, що вже після 20 років відбувається зношення суглобів: вони скриплять, болять і погано згинаються. З’являється біль, хрускіт, відчуття скутості в ногах і хребті.
У роботі суглобів беруть участь хрящ (особлива губчаста тканина, яка зменшує тертя, амортизує поштовхи під час руху), суглобова капсула (обволікає суглоб, захищає внутрішні тканини й надає їм стійкості), синовіальний шар (виробляє спеціальну рідину - синовіт, яка зменшує тертя в суглобі й робить його більш рухливим).
Так само допомагають у роботі суглобів тканини, які розміщені навколо них: зв’язки, м’язи, сухожилля, судини та нерви. Вони зміцнюють суглоб і забезпечують його рух, живлення й виділення продуктів обміну.
Як результат, суглоби еластичні та гнучкі. Завдяки такій складній своїй будові, суглоб ідеально пристосований для виконання різноманітних функцій (згинання, стрибки, навантаження). А для цього потрібні такі якості, як еластичність, гнучкість, рухливість, амортизація й міцність.

Незамінні на вашому столі

Продукти харчування складаються з білків, жирів, вуглеводів, які входять до складу наших сполучних тканин, тобто суглобових поверхонь, їхніх зв’язок, які підтримують еластичність, рухливість тощо. Поговорімо про продукти, які обов’язково мають бути на нашому столі.
Це 5 продуктів, яким притаманні такі чудодійні властивості.
Перший продукт, який допоможе суглобам бути гнучкими, - це мигдаль.
У ньому міститься дуже потужний антиоксидант - вітамін Е. Він захищає наші клітини й зберігає молодість. Потрібно щодня вживати хоча б по 20 г вітаміну Е, й нашим суглобам буде значно легше. Мигдаль можна замінити іншими горіхами в такій само кількості, наприклад: арахіс, волоські горіхи.
Другий продукт – яблука. Вони містять велику кількість кверцетину, який широко використовують як фармацевтичний препарат для лікування суглобів. Яблучний кверцетин захищає колагенову тканину. Міститься він переважно в шкірці яблука. Колаген – це, власне, те, з чого складаються наші зв’язки, суглобові поверхні.
Дуже добре з’їдати 1-2 яблучка в день зі шкіркою.
Людям, які страждають від запалення суглобів, корисно випивати до 1 л яблучного настою. Для цього яблучка дрібно нарізати, залити холодною перевареною водою й настоювати протягом години. Випити впродовж дня..
Третій продукт – морква. Це цінний коренеплід, який містить багато бета-каротину, що захищає суглоби, підтримує їх еластичність. Бета-каротин стійкий до термічної обробки, тому він добре засвоюється як із сирої, так і з вареної моркви. Обов’язково додавати до моркви будь-який жир (ліпше маслинову олію чи сметану), бо бета-каротин – це жиророзчинний вітамін. Частіше готуйте різноманітні салати та інші страви з додаванням моркви. Однієї середньої морквини на день достатньо для того, щоб в організм надійшла та кількість бета-каротину, яка потрібна для захисту суглобів.
Четвертий продукт – квасоля. Бажано, щоб квасоля була темних чи червоних сортів. Для того щоб колагенова тканина добре синтезувалася, оновлювалася, організму потрібен такий елемент, як марганець. Квасоля містить марганцю досить багато. Добова потреба марганцю для людини 5-7 мг, а в 100 г квасолі міститься близько 30. Рекомендують з’їдати по 50-70 г квасолі хоча б двічі на тиждень.
Ще в квасолі містяться вітаміни групи В, вони так само беруть участь у синтезі сполучної тканини.
П’ятий продукт – ананаси. Цей екзотичний продукт також хоч зрідка має бути в харчовому раціоні. Ананас містить багато корисних речовин, зокрема аскорбінову кислоту (бере участь у синтезі колагену, який відповідає за еластичність і будову наших суглобів і зв’язок), бромелайн - речовину, що захищає суглоби, знімає запальні процеси.
Якщо ви поєднаєте ці поради щодо харчування з помірними фізичними навантаженнями (ЛФК, ходіння пішки, плавання тощо), дотримуватиметеся здорового способу життя, суглоби віддячать вам своєю міцністю та відсутністю болю.

Броніслава ВЛАЗНЄВА,
кандидат медичних наук
.

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття". З кожного номера газети на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА, або у відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання.

Передплата електронної версії газети.