ДІЄТА ПЕРЕХОДУ АРНОЛЬДА ЕРЕТА

Поділитися:
ДІЄТА ПЕРЕХОДУ АРНОЛЬДА ЕРЕТА

(Продовження. Початок у № 2.)

ЯК ПЕРЕЙТИ НА БЕЗСЛИЗОВУ ДІЄТУ

Мій понад 20-літній досвід довів, що ретельно підібрана й прогресивно змінювана дієта переходу - це найліпший і найправильніший шлях для кожної людини, яка хоче перейти на безслизову дієту, особливо для звичайного їдця, що харчується змішаною їжею. Доки неправильні продукти частково використовують у харчуванні, я називаю таку дієту малослизовою. Перехід же означає повільне заміщення хвороботворних продуктів на ті, які зцілюють.

НАЙГІРША Й НАЙНЕЗДОРОВІША ЗВИЧКА

Це - щедрий сніданок. Рано-вранці взагалі не можна їсти жодної густої страви. Дозволяється випити напій, до якого ви звикли, але більше нічого. Якщо спочатку це для вас складно, можна випити цей напій ще кілька разів, але зауважте, що обід має бути на порожній шлунок. Якщо ж хочеться зимового ранку більш ситного теплого напою, випийте овочевого навару. Для цього різні види овочів (шпинат, цибулю, моркву, капусту тощо) треба варити тривалий час, а випити тільки навар. Завдяки лише одній відмові від сніданку ви можете позбутися багатьох легких захворювань. Пізніше, коли шлунок більше очиститься, на сніданок, якщо захочеться, можна з’їсти маленьку тарілочку свіжих фруктів відповідно до сезону. На день має бути не більше двох вживань їжі, навіть якщо ви з’їсте вдвоє-троє більше, ніж звичайно за один прийом, але їсти треба до відчуття ситості. По можливості, перше споживання їжі (обід) має бути о 10-11-й годині ранку, а друге (вечеря) – не пізніше 17 чи 18-ї. Наступним дуже важливим для здоров’я правилом у перехідній дієті є простота страв: не слід змішувати надто багато видів продуктів за один прийом їжі. Крім того, не варто пити під час їди й відразу опісля неї. Почекайте якийсь час. Також потрібно уникати вживати супи одночасно із твердою їжею, оскільки що більше приймається рідини, то гірший процес травлення. Будь-які жири, зокрема й звичайне вершкове масло, потрібно вилучити із раціону. Однак, якщо ви ніяк не можете обійтися без них, то ліпше використовувати арахісову олію або будь-яку іншу, наприклад горіхову. Протягом зимових місяців можна споживати консервовані овочі. Ідеальний і водночас природний метод харчування для людини – це один вид свіжих фруктів (відповідно до сезону). Дотримуючись дієти переходу, ви швидко помітите, що ліпше насичуєтеся лише одним видом фруктів, ніж вживаючи різні види сумішей та приготовані страви. Звісно, це не спостерігатиметься, доки ваше тіло не очиститься повністю.

«КИШКОВА МІТЛА ЕРЕТА»

Причина того, чому лікарі, обивателі й навіть більшість натуропатів не вірять у фруктову та безслизову дієту, проста. Той, хто починає без досвіду та відповідних рекомендацій дотримуватися її, неважливо, чи це хвора, чи здорова людина, відразу втрачає віру в неї. Щойно лише починається криза, людині здається, що вона стає серйозно хворою. Така реакція організму спостерігається тому, що велика кількість розчиненого сміття, відходів, слизу та інших отрут потрапляє в кровообіг для подальшого видалення з організму. Це дуже погіршує самопочуття й спричиняє нездоланний потяг до нездорової, неправильної їжі, яка раніше була вашою улюбленою. Тож надзвичайно важливо, щоб їжа дієти зцілення й очищення покинула організм якомога швидше. Адже, змішуючись із відв’язаними й розчиненими отрутами, вона й зумовлює ці «незручні» стани, появу яких раніше повною мірою не розуміли й не пояснювали. Для пришвидшення виведення її з тіла слід їсти також найбільш проносні продукти. Якщо ж у вас немає регулярного щоденного випорожнення, то перед сном чи після пробудження ставте клізму або вживайте проносний засіб чи те й те робіть одночасно. Ефективним природним проносним засобом є сушені сливи, які слід їсти перед іншими фруктами. Дуже гарною допомогою елімінації (видалення) під час перехідної дієти, доки кишки не очистяться від старого липкого сміття й кишечник не запрацює вільно й регулярно, є безпечна суміш трав, яку я розробив і вдосконалив, це найефективніша кишкова «мітла» та регулятор перистальтики. Формула «Кишкової мітли Ерета». Складові дано в частинах, аби була змога приготувати потрібну кількість. 6 частин – товчене листя сенни; 3 частини – кора крушини; 1 частина – товчена лузга насіння псілія; ½ частини – товчене насіння псілія; 1/10 частини - мелена кора кореня сасафраса; ½ частини - товчене насіння анісу; 1/10 частини - товчене листя бучу; 1/8 частини мелений ірландський мох; 1/8 частини - подрібнений агар-агар; ½ частини - товчене насіння солодкого кропу. Примітка: всі товчені компоненти мають бути такої консистенції, як чайна заварка, а мелені - як цукрова пудра. Ретельно змішайте перші 3 компоненти, потім добре змішайте інші 7 і додайте до суміші із перших трьох. Блендер – це ідеальний міксер для того, щоб приготувати цю трав’яну формулу. Зазвичай для дорослих достатньо випити склянку води з ½ ч. л. суміші або й менше. Доза може бути збільшена або зменшена з огляду на вашу реакцію на неї. Також цією сумішшю можна приправляти салати або заварювати її як чай: ½ ч. л. на кухлик киплячої води, зняти з вогню й дати настоятися 10-15 хв. Такий чай має чудовий аромат.

РЕКОМЕНДОВАНЕ МЕНЮ НА 8 ТИЖНІВ

Перші два тижні. Обід: терту моркву або шатковану капусту, або те й те, взяте порівну змішати з 2-3 ст. л. тушкованих або консервованих овочів (зелений горошок, стручкова квасоля, шпинат тощо). Додайте до цього відповідно до сезону: огірки, помідори, зелену цибулю, салат або інші зеленолисті овочі, селеру тощо, але лише як приправу. Можна за смаком присмачити салат лимонним соком. Друга страва обіду має складатися із одного печеного або тушкованого овочу, наприклад: цвітної капусти, буряку, пастернаку, ріпи, гарбуза та ін. Якщо ви після вжитої страви все ще не наситилися, можете з’їсти невелику печену картоплину або один сухарик із висівкового чи білого хліба. Вечеря: змішайте порівну тушковані сухофрукти (яблука, абрикоси, персики, сливи) із м’яким сиром або з невеликою кількістю дуже спілих бананів. Із цього всього зробіть пюре, підсолодивши за смаком неочищеним (коричневим) цукром або медом. Увага! Сирі банани рекомендується вживати тим людям, у яких шлунок не надто забитий кислотою й слизом. Другі два тижні. Обід: спочатку з’їжте печене яблуко, або яблучне пюре, або інший тушкований сухофрукт. Потім через 10-15 хвилин зробіть комбінований салат (рецепт описано в першому меню), заправте його соняшниковою або горіховою олією. Якщо ви хочете поліпшити смак салату, дайте йому настоятися 10-15 хв. Вживати його можна з кількома шматочками підсушеного висівкового або білого хліба із не-просіяного борошна - але це в тому разі, коли ви все ще залишилися голодним. Вечеря: печений або тушкований овоч, як і в першому меню, та салат із нашаткованих овочів: капусти, огірків, помідорів, сирої селери. Треті два тижні. Обід: улітку він має бути з одного виду фруктів. Узимку – солодкі сухофрукти: сливи, родзинки, фініки. Після них – сирі яблука або апельсини. Сухофрукти можна жувати разом з невеликою кількістю горіхів. А далі - знову свіжі фрукти. Якщо після цього ви ще не відчули насичення, почекайте 10-15 хв, а тоді з’їжте кілька листків салату або іншого овочу – сирого чи приготованого. Але зовсім трохи! Вечеря: комбінований салат, описаний у меню на перші два тижні дієти, й один печений овоч. Четверті два тижні. Обід: фрукти, як у попередньому меню. Вечеря: спочатку з’їжте сирі, печені або тушковані фрукти, трохи пізніше – приготовані (тушковані чи печені) овочі або ще ліпше – салат із сирих овочів. Якщо вам так хочеться м’яса або іншого шкідливого продукту, що несила цьому опиратися, їжте того дня лише овочі, й жодних фруктів.

ПОРАДИ НА ПЕРІОД ПЕРЕХОДУ

Досвід навчив мене, що лише сирі селера, салат, морква й буряки добре поєднуються із фруктами. Узагалі краще ніколи не використовувати понад три види продуктів у суміші. Завжди використовуйте один вид як основу. Для слабкого, кислотного або «слизового» шлунка складіть собі меню з великої кількості овочів і зовсім малої кількості фруктів. Для шлунка в ліпшому стані використовуйте більше фруктів і менше овочів. Для слабкого шлунка: візьміть як основу 2/3 потертої або порізаної моркви (можна також селеру чи буряки, але морква ліпше), додайте 1/3 дрібно нарізаних спілих бананів, трохи родзинок або подрібненого сушеного інжиру. Жодних горіхів або хлібних злаків. Ніколи не змішуйте горіхи із соковитими фруктами! Для сильнішого шлунка: візьміть як основу 2/3 нарізаних або потертих яблук, 1/3 потертої моркви, або селери, чи буряків. Щоб збільшити ефективність цієї комбінації, додайте також родзинки, нарізаний сушений інжир, мед або фруктове желе. Кислота фруктів розчиняє відходи й утворює гази. Фруктовий цукор ферментується у відходах і, перемішуючи їх, також утворює гази. Обидва сприяють елімінації, що може зашкодити, якщо вони будуть працювати надто інтенсивно. Тому бажано частіше використовувати сирі овочі як «мітлу». Через те спочатку вживайте тушовані фрукти або, в крайньому разі, 50/50, наприклад: сирі терті яблука зі шкіркою і яблучне пюре, присмачити медом. Усувачі слизу. 1. Родзинки, інжир або горіхи варто ретельно пережовувати зі свіжою зеленою цибулею. Аби результат був ліпшим, їх не варто їсти окремо. 2. Тертий хрін змішати з медом (1:1 або за смаком). Після змішування дати постояти, щоб усунути гострий смак, - для цього й використовують мед. Замість хрону можна вживати звичайну редьку, ліпше – чорну.

ПОМІРНО СЛИЗИСТІ РЕЦЕПТИ

Якщо трохи крохмалистих продуктів вживати після здорової їжі, то таку дієту можна назвати помірно слизистою. Проте крохмалисті продукти можна зробити менш шкідливими, якоюсь мірою зруйнувавши або нейтралізувавши липкі властивості крохмалю. Для цього, наприклад, картоплю слід якомога ліпше пропекти. Якщо є бажання їсти хлібні злаки, то їх треба спочатку добре просмажити, внаслідок чого вони стануть працювати як кишкова мітла, хоч злаки й мають стимулятори. Рис – великий слизоутворювач, тому з нього роблять чудову пасту. Та його можна поліпшити, якщо замочити на ніч у воді. Уранці ви помітите, що вода стане дуже липкою, слизистою й смердючою. Її потрібно злити, а рис просмажити або спекти. Хліб. Змішати грубе висівкове борошно або цільне борошно пшениці зі свіжою тертою морквою 50 на 50. Домішати білого борошна стільки, аби трималося тісто. Додати кілька тертих яблук і жменьку тертих горіхів та, за бажання, трохи родзинок. Випікати на слабкому вогні. Потрібно, щоб хліб дуже добре пропікся. Їсти його найліпше після того, як він постоїть 2-3 доби, або коли він добре підсмажений чи підсушений. Приправи. Приправляти страви можна салатною чи маслиновою оліями з лимонним соком. Або ложку арахісової чи горіхової олії розчинити у воді й додати трохи лимонного соку – це ще один простий рецепт. Можна додати й добре порізану зелену цибулю. Соус із помідорів або консервований томатний сік, змішаний із приправами, також допоможе насолоджуватися дієтою переходу. Майонез. Протягом мінімум 5 хв ретельно збивати одне яйце, до якого дуже повільно – по кілька крапель за раз - долити якісної салатної олії (470 мл). Потім додати лимонного соку й перцю за смаком. Якщо хочете, щоб майонез мав ще й томатний присмак, додайте сік одного помідора. Французький соус. Узяти 1 ч. л. лимонного соку, 4 ст. л. олії та по ¼ ч. л. меду, солі й червоного перцю. Добре змішати ¼ ст. л. олії з сухими компонентами й додати лимонний сік. Поки соус гусне під час перемішування, додати залишок олії і, за бажання, трішки часнику для аромату. Сербський овочевий гуляш. Протушкувати з невеликою кількістю води або в маслиновій (чи іншій) олії грубо нарізану біло- чи червоноголовкову капусту й трохи цибулі. Додати небагато нарізаного солодкого перцю (якщо сезон на нього) й наприкінці тушкування - трішки нарізаних помідорів; сіль та перець - за смаком. Червона або біла капуста з цибулею, печена або варена в невеликій кількості олії й томатного соусу, – дуже апетитна страва. Так само можна приготувати цвітну капусту, моркву, брюссельську капусту тощо. Пекти слід настільки сухо, наскільки це можливо (мається на увазі з використанням щонайменшої кількості олії) і цим мати іноді безпечну заміну смаженим відбивним та вишкваркам, які ви припинили їсти.

СУМІШІ ЗУМОВЛЮЮТЬ НЕНАЖЕРЛИВІСТЬ

Як ви помітили, всі меню й рецепти, які я даю, досить короткі й мають мінімум складників. Адже суміші сприяють ненажерству, і якщо ви застосовуватимете їх, то ніколи не вилікуєтеся повністю. Ідеальне меню для людини, як уже зазначалося, – монодієта, що складається з одного виду фруктів відповідно до сезону. У перехідній дієті я частково використовую приготовану їжу, де спочатку переважають овочі. Це допомагає сповільнити елімінацію. Адже життєва зцілювальна ефективність свіжих фруктів буде надто агресивною для більшості людей. Тому я використовую тушковані й печені фрукти на початку перехідної дієти. Завжди, коли ви відчуваєте себе недобре, причина цього в тому, що у вашому кровообігу циркулює надто багато слизу. У такому разі уповільніть елімінацію, взагалі припинивши їсти сирі й навіть приготовані фрукти, і протягом кількох днів їжте лише приготовані або сирі овочі. Зцілювальна система безслизової дієти – це не пропаганда. Це - клінічна терапія їжею, яку треба добре вивчити, розумно радити й пристосовувати до стану свого організму. За допомогою цієї дієти хвороботворні продукти зрештою виводяться з раціону, а нові - видаляють слиз, очищують та зцілюють тіло. Переходячи до безслизової дієти, ви маєте зрозуміти й відчути, що починаєте зовсім нове й чудове життя, яке сприятиме омолодженню вашого тіла.

Матеріал взято з наукового дієтичного трактату «Система безслизової дієти». Арнольд Ерет».

(У наступному числі газети буде висвітлено правила та рекомендації щодо голодування за системою Арнольда Ерета).