ДІЄТА ПРОТИ РАКУ

Поділитися:
ДІЄТА ПРОТИ РАКУ

Запальні процеси - середовище для ракових клітин

Відомо, що ракові клітини використовують запальні процеси для живлення та власного росту. Вони діють, як незагойна рана, виробляючи речовини, що сприяють розвитку запалення. Ці речовини стимулюють збільшення пухлини, змушуючи рости кровоносні судини,  яких вона потребує.
Правильно підібрана дієта допоможе уникнути потрапляння в організм продуктів харчування з високим показником глікемії (наприклад, цукор, біле борошно тощо), гідрогенних  чи частково гідрогенізованих жирів (зокрема, соняшникова, соєва, кукурудзяна олія), які активізують запальні процеси.
Протиракове харчування складається в основному з овочів і бобових із маслиновою (лляною, рапсовою) олією, часником, травами та спеціями, в меню входять хліб із кількох зернових, цільнозерновий рис. Замість звичайного молока ліпше вживати соєве молоко чи соєвий йогурт, які врівноважують кислоти омега-6 (активізують запальні процеси) й омега-3. Можна їсти і соєвий сир тофу як самостійно, так і ледь обсмажений на маслиновій олії, з цибулею, в салатах. Це гарне джерело білків, із незамінними амінокислотами.
Водночас із раціону слід вилучити різні смажені страви, чіпси тощо. Воду пити обов’язково очищену, бажано структуровану за допомогою мінералів (кремінь, шунгіт, цеоліт).
М’ясо та яйця не є неодмінними продуктами і служать як супровід для смаку.

Продукти харчування з цілющими властивостями

Деякі продукти харчування містять елементи, визнані міжнародним науковим співтовариством потужним засобом у боротьбі проти раку. Зокрема, часник, різні види капусти, помідори, малина, чорниці, зелений чай, виноград, імбир, соя, куркума, чорний шоколад.
Зелений чай, наприклад, особливо той, що росте у вологих кліматичних умовах, містить численні поліфеноли (катехіни), до складу яких входять «потужні» живильні молекули, що протистоять механізмам захоплення тканин і утворення нових судин раковими клітинами. У процесі виробництва (ферментації) чорного чаю поліфеноли руйнуються, на відміну від зеленого, неферментованого, де їх удосталь. Після двох-трьох кухликів зеленого чаю вони поширюються по всьому організму  невеликими судинками - капілярами, які оточують і живлять кожну клітину. Вивільнення поліфенолів (катехінів) із чаю потребує тривалішого настоювання, ніж зазвичай: 5-8, ще краще — 10 хвилин. Настій зеленого чаю: 2 г чаю залити в заварювальному чайнику склянкою окропу, настояти 10 хвилин. Випити протягом години (після цього поліфеноли зникають). Рекомендується випивати 6 кухликів на день.
Увага: деякі люди дуже чутливі до кофеїну зеленого чаю й можуть страждати від безсоння, якщо вживають його після 16-ї години. Тому ліпше використовувати декофеїнізований чай.
Ще ліпший ефект дає зелений чай у поєднанні з соєю. Так, дослідники Лабораторії харчування та обміну речовин із Гарварду довели, що поєднання зеленого чаю та сої посилює захисну дію кожного з цих елементів. Як стверджують учені, комбінація фітохімічних компонентів сої та чаю могла б бути використана в харчуванні для стримування розвитку найпоширенішого естроген-позитивного раку молочних залоз, а також у разі пухлини простати.
До протипухлинних продуктів належить і куркума (жовтий порошок, що входить до складу спеції карі). Куркума є найпотужнішим протизапальним засобом, відомим на сьогодні. Вона також здатна спричиняти апоптоз (відмирання) ракових клітин і зупиняти їх ангіогенез (утворення нових кровоносних судин). Увага: для того, щоб організм повніше засвоїв куркуму, її потрібно змішати з чорним перцем (а не стручковим!). Ідеально розчинити її в олії, наприклад,  0,5 кав. л. змішати з 1 ч. л. маслинової чи лляної олії, щіпкою чорного перцю та краплею сиропу агави. Таку суміш можна додавати до заправки для супів, до овочів і салатів.
Корінь імбиру також діє як хороший протизапальний засіб, антиоксидант (ефективніше, ніж, наприклад, вітамін Е), до того ж він перешкоджає утворенню нових кровоносних судин у ділянці новоутворення. Настій імбиру допоможе хворому зменшити нудоту після хіміо- та рентгенотерапії.
Використовувати імбир можна в різних комбінаціях і стравах, наприклад, додаючи тертий корінь у кінці приготування до овочевого рагу. Смачними й корисними виходять мариновані фрукти із зеленим лимоном, тертим імбиром.  Антиоксидантну дію справляє  водний настій імбиру: корінець завдовжки як палець дрібно нарізати  й залити 250-300 мл окропу. Настояти 10-15 хв. Пити протягом дня (холодним чи гарячим).
Овочі хрестоцвіті: всі види капусти, зокрема, білоголовкова та броколі, містять потужні протиракові молекули, здатні виводити з  організму деякі канцерогени. Вони перешкоджають перетворенню ракових клітин у злоякісні пухлини. Але треба пам’ятати, що тривала теплова обробка капусти руйнує ці молекули. Тому капусту ліпше швидко бланшувати чи злегка пасерувати в маслиновій олії.
Часник, цибуля-порей та ін. Часник - одна з найдавніших лікарських рослин, його потужні антибактеріальні властивості відзначав ще Пастер, під час війни часник застосовували, коли перев’язували рани, для запобігання інфікуванню. Сірчані складові сімейства часникових частково зменшують канцерогенні впливи нітрозамінів та N-азотистих складових, які утворюються на пересмаженому м’ясі чи під час згоряння тютюну. Дослідження показали, що люди, які вживають у великій кількості часник, менше схильні до ризику захворіти на рак простати й нирок. До того ж усі «часниково-цибульні» овочі допомагають контролювати рівень цукру в крові.
Увага: активні речовини вивільняються під час розчавлювання головки часнику й значно ліпше засвоюються з олією. Смачно буде, якщо додавати часник і цибулю, подрібнені й пасеровані в невеликій кількості маслинової олії, в різні овочеві страви. Можна в сирому вигляді, змішавши з домашнім вершковим маслом чи маслиновою олією, просто намащувати на хліб із цільних злаків.
Овочі та фрукти, багаті на каротиноїди. До таких належать морква, солодка картопля (батат), гарбузи, помідори, хурма, абрикоси, буряки й усі овочі та фрукти з яскраво-червоним, помаранчевим, жовтим забарвленням. Вони містять вітамін А та лікопени, що здатні перешкоджати поширенню ракових клітин численних штамів. Каротиноїди стимулюють розмноження клітин імунної системи та збільшують їх можливість атакувати клітини пухлин.
Дослідження, під час якого впродовж 6 років спостерігали жінок, котрі страждають від раку молочних залоз, показало, що ті, хто вживав у їжу достатню кількість каротиноїдів, жили довше.
А лікопени помідорів допомагали подовжити термін життя чоловікам із раком простати, котрі вживали в їжу томатну пасту не менше двох разів на тиждень. Увага: для того щоб виділилися лікопени, потрібно помідори зварити (як і під час приготування томатної пасти), а щоб ліпше засвоїлися, їх треба вживати з жирами, зокрема маслиновою олією. Найчастіше помідори використовують із цією метою у вигляді томатної пасти з маслиновою олією і без цукру. Також можна підсмажити помідори на слабкому вогні з невеликою кількістю маслинової олії, додавши цибулю, часник, тофу, кмин, куркуму, імбир.
Гриби: шиітаке, майтаке, паризькі печериці, портобелло, деякі види глив - усі вони містять полісахариди й лентинан, які стимулюють розмноження й активність імунних клітин. Їх часто використовують в Японії під час хіміотерапії  для підтримання імунної системи. Вживають у супах, курячих бульйонах, готують у духовці разом із різними овочами.
Трави та спеції. Кухонні трави, такі як материнка, базилік, розмарин, м’ята та ін., багаті ефірними оліями сімейства терпенових. Вони посилюють апоптоз ракових клітин і блокують  їх поширення. Петрушка й селера містять апігенін - протизапальний засіб,  що перешкоджає розвитку ракових клітин. Також більшість морських водоростей містять молекули, які уповільнюють ріст цих клітин.
«Червоні» фрукти, цитрусові. Полуниці, малина, ожина, журавлина містять елагову кислоту та поліфеноли. Вони активують механізми виведення канцерогенів з організму та уповільнюють ангіогенез. Апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути багаті на протизапальні флавоноїди, які стимулюють виведення  печінкою канцерогенів. Дослідження показали, що флавоноїди шкірки мандаринів перешкоджають поширенню ракових клітин. До речі, подрібнену шкірку цитрусових можна додавати у звичайні та фруктові салати, в пластівці, заварювати як чай.
Протизапальними й антиоксидантними властивостями володіє і гранатовий сік. Серед інших якостей давно відома його здатність гальмувати ріст ракових клітин простати. Зазвичай достатньо випивати 225-250 мл соку на день, під час сніданку. Також численні поліфеноли містить і якісне червоне вино, оздоровча доза якого - 220 мл.
Чорний шоколад (понад 70% какао) також містить численні антиоксиданти, поліфеноли та інші корисні речовини. Так, у квадратику чорного шоколаду  стільки поліфенолів, як і в склянці міцного зеленого чаю. Його молекули уповільнюють ріст ракових клітин та їх поширення. Споживання 20 г шоколаду (приблизно п’ята частина плитки) на день не загрожує зайвими калоріями, але для здоров’я та задоволення буде достатньо. Добре з’їсти кілька квадратиків шоколаду замість десерту і з зеленим чаєм. Можна розплавити шоколад на водяній бані й полити ним фрукти. Увага: суміш шоколаду й молока анулює сприятливий вплив молекул, що містяться в какао.
Вітамін D, омега-3, селен. Вітамін D виробляється шкірою під впливом сонячних променів. Сьогодні доведено, що належна кількість цього вітаміну в організмі значно зменшує ризик розвитку ракових захворювань. Продукти харчування, що містять достатню кількість вітаміну D: риб’ячий жир, лосось, скумбрія. Менше цього вітаміну в яйці, телячій печінці, молоці.
Омега-3 належить до ненасичених жирних кислот, які зменшують запальні процеси, сповільнюють ріст ракових клітин широкого спектра. Численні дослідження показали, що ризик захворіти  на багато видів раку (товстої кишки, молочної залози, простати, яєчника) набагато менший у тих людей, які їдять рибу хоча б  двічі на тиждень.
Кращим джерелом риб’ячого жиру є маленькі риби, зокрема сардини (в тому числі в консервах, проте в маслиновій, а не в соняшниковій олії). Лосось і довгоперий тунець також містять багато ненасичених жирних кислот омега-3. Свіжозаморожена риба поступово втрачає їх.
Багате на омега-3 і лляне насіння, яке можна подрібнити в кавомолці й змішати з біойогуртом, соєвим молоком. Подрібнене насіння додають до пластівців, фруктових салатів. У меншій кількості кислоти омега-3 містить і лляна олія, але треба пам’ятати, що зберігають її в холодильнику, в пляшці з непрозорого скла, щоб уникнути окиснення. І бажано: не більше трьох місяців.
Селен стимулює діяльність імунних клітин, антиокиснювальні процеси в організмі. Селен - мікроелемент, який міститься в овочах, зернових, у рибі, морепродуктах, потрухах.
Фруктовий коктейль, який експериментально підтвердив свої антиоксидантні властивості. Рецепт: змішати за допомогою блендера брюссельську капусту, порізані буряк, часник, журавлину, зелену цибулю, броколі, шпинат, зелену квасолю, грейпфрут (по 100 г), куркуму в маслиновій олії (2 кав. л. на 10 мл олії), зелений чай (2,4 г), чорний мелений перець (2 кав. л.). На день треба вжити приблизно 240 мл такого коктейлю.

В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ,
лікар, фітотерапевт.