Напишіть, будь ласка, про лікувальні властивості хряща й печінки акули. З повагою Володимир. м. Київ.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Ще в 70-х роках минулого століття доктор Джон Фолкман запропонував використовувати акулячий хрящ для блокування росту судин, і кровоносних зокрема. Проведені протягом 30 років експериментальні клінічні дослідження підтвердили цей ефект. Уперше антиангіогенний фактор (запобігання розвитку кровоносних судин і атрофії їх у новоутворення) хряща акули застосували для лікування пухлин у Мексиці. Узагалі антиангіогенний фактор має будь-яка хрящова тканина, проте в акулячому хрящі його в 100 разів більше. Акулячий хрящ – це полісахарид, унікальний поліпротеїновий комплекс з білком, до якого входять колаген, мукополісахариди, солі кальцію й фосфору тощо. У народній медицині акулячий хрящ здавна використовувати для лікування екземи, псоріазу, артритів, колітів, прогресованого склерозу. Він має протизапальну, ранозагоювальну, антивірусну й мікосептичну (протигрибкову) дію. Препарати акулячого хряща дали позитивні результати під час лікування остеомієліту, ревматоїдного артриту, псоріазу, геморою, маститу. Навіть у невеликих дозах препарати акулячого хряща можна використовувати як профілактичний імуномодулювальний засіб, що сприяє виробленню захисних компонентів імунної системи, зокрема клітин-кілерів. Фармацевтичні компанії випускають препарат з акулячого хряща, який застосовують для знеболення в разі захворювань суглобів, для поліпшення їх рухомості. Препарат сприяє відновленню хрящової тканини, прискоренню регенерації тканин у разі переломів, має протиалергійну дію тощо. Як профілактичний засіб його використовують проти тромбоутворення, новоутворень, для зниження рівня холестерину. Препарати з акулячого хряща не рекомендують вагітним, матерям-годувальницям, дітям до 3 років, тим, хто нещодавно переніс оперативні втручання чи страждає від серцевих нападів. Потрібно суворо дотримуватися дози, аби не порушити баланс мінеральних речовин, в тому числі магнію й калію. Акуляча печінка – це великий орган, який іноді дорівнює двадцятій частині маси всієї рибини. Медики й хіміки звернули увагу на те, що в ній міститься сквален (акулячий жир), який є проміжним продуктом обміну холестерину. Крім того, акуляча печінка містить омега-3 поліненасичені жирні кислоти, вітаміни А, Е, D, ацетилгліцериди, які зумовлюють імуномодулювальну, загальнозміцнювальну й навіть протипухлинну протидію. Імуностимулювальна дія сквалену пов’язана з прискоренням утворення лейкоцитів і тромбоцитів у крові людини. Препарати сквалену можна використовувати для профілактики вірусних захворювань, бактеріальних інфекцій, вони поліпшують функцію серцево-судинної системи тощо.