Фруктом для розумової діяльності можна назвати інжир, бо, крім вітамінів С, А, К, F, білка, жирів, різних мікроелементів, він містить цінну речовину, яка за своїм складом близька до ацетилсаліцилової кислоти. Вона розріджує кров, і мозок ліпше забезпечується киснем. Тож усі працівники розумової праці просто зобов’язані їсти цей фрукт. Як рекомендувала св. Гільдегарда, в сезон усім без винятку потрібно щодня з’їдати по 300 г свіжого інжиру, а взимку - їсти сушений. Інжир знижує вміст цукру в крові, сприяє очищенню судин головного мозку за склерозу, тому його варто вживати людям у віці. Свіжі й сушені плоди інжиру використовують для лікування варикозного розширення вен, тромбофлебітів нижніх кінцівок, для полегшення стану вагітних із токсикозом тощо.
Рецепт від венозних вузлів і тромбів Змолоти на млинку для м’яса по 200 г сухих плодів інжиру, хрону, 300 г ядер волоських горіхів або ліщини. Усе змішати, додати 100 г меду і 5 г порошку імбиру. Пасту вживати по 20-30 г тричі на день, запиваючи чаєм із буркуну жовтого: 1 ст. л. залити 200 мл окропу, настояти 10 хв. Зовні на розширені венозні вузли народна медицина рекомендує робити компреси з гречаного меду. Оздоровлення проводити до отримання стійкого результату.
Олена СВІТКО, натуропат, народна цілителька.