Придбав цього літа електросушарку й насушив усякої всячини, й зокрема плодів фізалісу звичайного (що в червоних коробочках). Чи корисні сушені плоди і що можна з них приготувати?
З повагою Мирослав Петрович.
м. Вижниця.
Лист коментує лікар, фітотерапевт Євген ТОВСТУХА.
Фізаліс звичайний поширений на значній території України, зокрема Полтавщині, Поліссі, Чернігівщині, Черкащині, Київщині. У плодах рослини виявлено дубильні та пектинові речовини, вітамін С, слиз, цукри, барвники, органічні кислоти: бурштинову, яблучну, винну, кавову тощо.
Із сушених плодів фізалісу звичайного готують напій. Для цього 150 г плодів заливають 3 л води, кип’ятять на слабкому вогні 5 хв, настоюють 4 години. Потім фільтрують і доводять перевареною водою до об’єму 3 л. Тоді беруть 150 г трави вересу звичайного й заливають 3 л окропу, настоюють 4 години, фільтрують і доводять до об’єму 3 л. Для напою змішують відвари плодів фізалісу та трави вересу, додають 2 кг меду ранньовесняного та до 10 л 96% спирту. Усе ретельно перемішати. Вживати по 1-3 ст. л. 3-4 рази на добу за 30 хв до їди.
Напій застосовують у разі пієлітів, гломерулонефритів, циститів, нефролітіазу, суглобового ревматизму, поліартриту, анурії. А також за стресових ситуацій, для поліпшення діяльності серцево-судинної системи, зокрема, для нормалізації кровообігу, в разі асцитів тощо.