РУБРИКИ

КАНУПЕР - ПРОТИГЛИСНИЙ І ПРОТИЗАПАЛЬНИЙ ЗАСІБ

КАНУПЕР - ПРОТИГЛИСНИЙ І ПРОТИЗАПАЛЬНИЙ ЗАСІБ

Хотілося б дізнатися про рослину канупер. Де поширена, які її властивості, чим корисна для здоров’я? Галина Іванівна. м. Київ.  

Лист коментує лікар народної та нетрадиційної медицини (фітотерапевт) Київського міського центру здоров’я Євгеній СОНІЧЕВ.

Канупер (або кануфер, назв цієї рослини дуже багато) по-науковому називається «пижмо бальзамічне». Росте на Кавказі, в Середній Азії, в південних областях Росії. В Україні зустрічається тільки в Криму та південних областях, але дуже рідко. Вирощувати її в наших широтах проблематично. Це близький родич нашої пижми. Квіточки жовті, як серединки ромашки, а листочки — немов у лавра й вишні, тільки ніжніші. У цій рослині дуже багато ефірних олій. Використовується з харчовими й медичними цілями. У їжу використовують в основному як пряну рослину подібно до петрушки, кропу, селери, пастернаку, коріандру: в салатах, для засолювання риби, різних овочів. За лікарськими властивостями канупер подібний до нашої пижми. Корисний у разі захворювань травного тракту, як жовчогінний, спазмолітичний засіб, має  потужну глистогінну дію. Як глистогінний засіб, гарний ефект дає за використання разом із материнкою (або чебрецем) і м’ятою. Співвідношення: дві частини кануперу й по одній частині материнки (або чебрецю) й м’яти. 10 г сушеного збору залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин і приймайте по півсклянки двічі на день вранці й увечері на «сухий» шлунок, тобто за годину до їди або через півтори години після їди (дорослим). Має також антисептичну (ранозагоювальну) дію. Використовують як «бальзамну» олію зовнішньо в разі ударів, гематом, ран. Приготування: візьміть одну частину свіжих листків кануперу й п'ять частин олії. Настоюйте 2 тижні в темному місці, процідіть і змащуйте хворе місце 3—5 разів на день. Є й інший рецепт (використовуються сушені листки рослини). У міцному спирті (бажано 70-градусному) змочіть листки кануперу й потримайте протягом доби. Тоді відкриваються пори й рослина готова віддавати свої соки. Потім залийте олією (у тому ж співвідношенні, що й у попередньому рецепті). Далі потримайте годину на водяній бані. Процідіть і використовуйте. Цікавий факт. Цю рослину активно вирощували в Стародавній Греції й у Стародавньому Римі. Коли вона потрапила в Америку, за нею, крім безлічі назв, закріпилася така: «Біблійний листок». Річ у тім, що листки кануперу використовували як закладки для Біблії, як пахощі. Вони давали гострий запах, Священна книга наповнювалася цим запахом і пахтіла. Оскільки Біблія несла благу звістку й до того ж  гарно пахтіла, її було приємно читати. У Європі канупер ще називали травою Діви Марії, монастирською травою, оскільки через різні цілющі властивості його рекомендували вирощувати в монастирських садах.