РУБРИКИ

КАША З ГРЕЧКИ ПОДОВЖИТЬ ВАШІ РОКИ

КАША З ГРЕЧКИ ПОДОВЖИТЬ ВАШІ РОКИ

Незамінна для судин

Приготування та вживання цар-каші можна порівняти з китайською чайною церемонією. Що більше виявиш поваги й уваги до гречки, то більше користі та задоволення від неї й отримаєш. Вважається, що гречка дієтичніша за будь-який продукт і поки ще в ній немає генетично модифікованих організмів (ГМО)!
Лікарі цінують гречку за велику кількість рутину. Саме ця речовина ущільнює стінки кровоносних судин, зупиняє кровотечі, чинить профілактичну й лікувальну дію на вени, наприклад, за варикозного розширення вен і в разі геморою. Також рутин зміцнює дрібні кровоносні судини в сполучних тканинах. Тому гречана каша вкрай корисна в разі різних захворювань судин. Вона поліпшує кровообіг і зміцнює імунну систему. Гречка цінується також за здатність підтримувати зір і мозковий кровообіг.
А для хворих на діабет вона не тільки їжа, а в прямому сенсі слова — ще й ліки. Допомагає вона й у разі захворювань щитоподібної залози.
Учені довели, що найоптимальніше співвідношення білків, жирів і вуглеводів забезпечується поширеною з давніх-давен стравою — розсипчастою гречаною кашею з молоком. На початку минулого століття група фізіологів провела такий експеримент: протягом 6 місяців вони харчувалися тільки гречаною кашею з молоком (плюс 2—3 антонівських яблук на день). За всіма фізіологічними показниками, працездатністю і загальним самопочуттям добровольці не поступалися учасникам контрольної групи цього експерименту, які харчувалися більш виважено та різноманітно.
Гречка — чемпіон за вмістом заліза, тому її рекомендують у разі анемії. Купуйте не темні смажені крупи, а сирі блідо-жовтого кольору.
Також світлі замочені зерна гречки прикріплюють пластиром на біоактивні точки акупунктури чи зони болю. Носити можна два дні, весь цей час зерна лікуватимуть через внутрішні меридіани хворий орган...

Варити під щільною кришкою, з маслом і грибами

Гречка має гарне природне захисне покриття кожного зернятка, під час варіння гречки не виділяється крохмаль і майже не руйнуються біоактивні речовини — вся «користь» залишається всередині. Тому так важливо вчасно зняти кашу з вогню.
Якщо не дати гречці переваритися, то в ній залишаться також усі ароматичні речовини, які визначають ніжність і смакоту каші.
«Насолоджуватися неспішно простотою та глибиною страви можуть лише піднесені люди!» — китайське прислів’я. Їсти потрібно неквапливо, заплющивши очі, поринувши в аромат...
Співвідношення води та свіжих сирих круп — 1:2, просмажених круп (темних) — 1:3. Ця пропорція має бути дуже точною, щоб не вийшла розварена суміш.
Для приготування годиться казанок з опуклим дном: у ньому краще википає вода й створюється рівномірне прогрівання та розбухання всієї каші. Каша вариться не стільки водою, скільки парою, тому випускати її не треба. Спочатку ставимо на великий вогонь до закипання води, а потім зменшуємо до спокійного кипіння, а в кінці зменшуємо полум’я до мінімуму.
Для гречаної каші заправка має складатися з якісного вершкового масла, цибулі, сушених білих грибів. Це класична, невід’ємна заправка гречаної каші.
Приблизно через 10 хвилин дрібно нарізану цибулю та гриби засипаємо зверху на кашу й, не перемішуючи, залишаємо упрівати на слабкому вогні кілька хвилин. Усього каша вариться 12—15 хвилин. Вимикаємо й укутуємо казанок рушником ще на півгодини.
Корисна їжа готова. Смачного!

Володимир БОЛСУН,
лікар-невролог.