КАШОТЕРАПІЯ: ОЗДОРОВЛЕННЯ ЇЖЕЮ

Поділитися:
КАШОТЕРАПІЯ: ОЗДОРОВЛЕННЯ ЇЖЕЮ

Каша - традиційна їжа нашої кухні. Саме слово «каша» означає страву, приготовлену з розтертого зерна. У давні часи кашу готували в печі й без неї не обходилося жодне святкове застілля. І сьогодні для багатьох людей каша залишається традиційною їжею. Чому саме каша? Тому що крупи є багатим джерелом корисних речовин. Особливо багаті на них рисові, вівсяні та гречані крупи; пшоняні й манні - трохи бідніші, проте вони легше перетравлюються. Основна користь каш у тому, що після теплового оброблення білок, який у них міститься, добре засвоюється організмом. Крім того, в кашах є багато вуглеводів, що робить їх гарним джерелом енергії протягом усього дня.

Гречана каша. Медики та дієтологи вважають її найкориснішою серед усіх каш. Гречані крупи заслужено посідають перше місце серед усіх злаків за вмістом вітамінів групи В, які відповідають за хороший стан волосся, нігтів та шкіри. Крім того, гречана каша підвищує потенцію, виводить з організму токсини, зменшує ризик серцевих захворювань, запобігає порушенню обміну речовин, зміцнює імунну систему, поліпшує кровообіг, знижує рівень холестерину й цукру та підвищує рівень гемоглобіну в крові. Пшоняна каша - це джерело заліза, без якого неможливий нормальний кровообіг. Крім того, вона постачає фтор, магній, марганець, кремній - усі ті потрібні речовини, які зміцнюють наш організм. Пшоняна каша поліпшує роботу травного тракту, очищує організм, знижує рівень холестерину в крові; її застосовують у дієтах у разі захворювань серцево-судинної системи й печінки. Вівсяна каша рекомендується в разі захворювань печінки, атеросклерозу та інших недуг. Але найголовніша її цінність - здатність очищати організм від усякого сміття: токсинів і шлаків, зменшувати рівень холестерину в крові, поліпшувати травлення; діяти обволікувально за гастриту й виразки шлунка. Манна каша корисна за хвороб травного тракту, зокрема гастриту, виразки; після операцій, коли потрібно вживати легку їжі; у разі інфаркту міокарда, для зміцнення кісток. Порівняно з іншими крупами, у манній менше вітамінів, але за рахунок того, що вона швидко вариться, корисні речовини в ній не руйнуються. Рисову кашу застосовують у програмах схуднення, вона показана людям із підвищеною кислотністю (гастрит, виразка шлунка), допомагає за проносів, зміцнює нервову систему. Загалом рисова каша дуже корисна для організму. Але користь рису залежить від способу обробки зерен. Найкориснішим вважають коричневий рис, з якого зчищається тільки неїстівне грубе лушпиння, а висівкова оболонка, де й міститься більшість корисних речовин, залишається.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.