КЕРВЕЛЬ - КОРИСНІ ПРЯНОЩІ

Поділитися:
КЕРВЕЛЬ - КОРИСНІ ПРЯНОЩІ

Що це за спеція «кервель», про яку згадувала в одному з інтерв’ю народна цілителька Олена Світко?
З повагою Петро Олексійович.
смт Гребінки Київської обл.

Лист коментує натуропат, народна цілителька Олена СВІТКО.

Кервель, кербель, купир, кервель звичайний, снєдок – однорічна трав’яниста рослина. Батьківщиною кервелю вважають Західну Азію, Кавказ, культивують його в Криму, Молдові, Закавказзі. Зовні кервель нагадує петрушку, але з тоншими й ніжнішими темно-зеленими листочками, з приємним анісовим запахом. Молоде листя кервелю, зібране до цвітіння, містить ефірну олію, глікозиди, каротин, вітамін С, мінеральні речовини. Завдяки великому вмісту вітаміну С кервель стимулює функцію печінки, нирок, органів дихання, його рекомендують людям, які страждають від подагри.
Ліпше вживати свіже листя, на зиму, в крайньому разі, – заморожувати, оскільки сушене воно майже втрачає свій аромат.
Молоде, багате на вітаміни, листячко кервелю застосовують у кулінарії як прянощі. Воно чудово доповнює салати, супи, м’ясні та рибні страви. Листя кервелю часто застосовують у ягідно-фруктових салатах, омлетах, із сирами тощо. Кервель гарно поєднується з петрушкою, васильками, острогоном. Зелень можна додавати в соуси та майонез, масло для «зелених» бутербродів тощо. Корінь кервелю, схожий на моркву чи пастернак, своїми вітамінними та смаковими якостями не поступається листю. Використовують його також у супах, салатах соусах, пастах. Заготовляють на зиму, як корені петрушки, селери, пастернаку.