КІВІ КОРИСНІ ЗА ГАСТРИТУ

Поділитися:

Чи можна вживати ківі за гастриту шлунка, запалення дванадцятипалої кишки? З повагою Павліна Зубрицька. с. Ладижинка Черкаської обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО. Ківі використовують як харчову та лікувальну рослину. За вмістом вітаміну С рослину називають концентратом цього вітаміну, адже в ньому його більше ніж у лимонах, смородині. З’їдаючи один ківі на день, людина отримує добову норму вітаміну С, який зміцнює імунну систему. Ківі містить багато органічних кислот, може виводити солі з організму людини, цей плід корисний тим, хто має проблеми з кров’ю, він здатний її розріджувати, тож ківі – гарний антисклеротичний засіб. Ківі корисно вживати людям із серцевими хворобами, бо плід поліпшує роботу серця. Фрукт помічний під час внутрішніх кровотеч, туберкульозу, карієсу. Оскільки в плодах ківі є дубильні речовини й пектини, вони справляють обволікальну та протизапальну дію, тому показані за хвороб травного тракту і за гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки зокрема. Незважаючи на свій кислий смак, ківі допомагає рубцюванню виразки, а завдяки своєму кислому смаку, сприяє виведенню солей з організму. Тож рекомендують з’їдати плід, або випивати сік одного-двох ківі щодня, найліпше до обіду. Плоди застосовують у будь-якому вигляді: у варенні, компоті, пастилі, цукатах, сушені й заморожені.