РУБРИКИ

КЛЕНОВИЙ СІК КОРИСНИЙ ДІАБЕТИКАМ

Чи можна вживати сік клена? Якщо так, то які його корисні властивості? Ваш читач Василь БЕВЗ. м. Хмільник Хмельницької обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Березень-квітень - якраз той час, коли роблять підсічки на корі клена і берези для отримання соку. .Найчастіше для цього обирають клен гостролистий, рідше -платанолистий та інші види. Свіжий сік, як і відвар молодого листя, яке тільки-но розпустилося, має загальнозміцнювальну, сечогінну, тонізувальну і жовчогінну дію. Також його використовують за гіповітамінозу. Свіжий кленовий сік надзвичайно корисний, він містить цукри, в основному фруктозу, і майже позбавлений глюкози, тому показаний у харчовому раціоні хворих на цукровий діабет. Його рекомендують людям із променевою хворобою та тим, що пройшли сеанси опромінення у зв’язку з онкологічним захворюванням. У німецькій медицині препарати із соку та листя клена рекомендують як засіб, що підвищує статеву діяльність у чоловіків. Із соку готують сиропи, напої, джеми, мармелад. Крім того, клен є високопродуктивним весняним медоносом.. Мед із клена - світлий, запашний, приємний на смак. Якщо не встигли зібрати соку, можна з лікувальною метою використати молоденьке листя. Настій листя. 1 ст. л. подрібненого сухого чи свіжого листя залити склянкою окропу, настояти 30 хв і приймати по чверті склянки 3-4 рази на день. Настоянка листя. 100 г подрібненої сировини залити 0,5 л 40% спирту (горілки). Настояти 2 тижні в темному місці за кімнатної температури. Потім процідити і пити по 20-30 крапель тричі на день до їди.