КОРИСНІ СОЛОДОЩІ

Поділитися:

Хоч про шкоду солодкого для організму говорять багато, відмовити собі в цьому складно. А може й не варто? Краще замінити ті ж цукерки й тістечка корисними солодощами. Чув, що, наприклад, страва з меду з горіхами багата на вітаміни, мікроелементи й інші потрібні нам речовини. Можливо, підкажете ще якісь рецепти корисних солодощів. Думаю, інформація буде цікавою для всіх читачів. З повагою Віталій Мостовик із Закарпаття.

Справді, мед у поєднанні з горіхами — смачна страва, яка має безліч корисних властивостей. Бджолиний мед — джерело легкозасвоюваних вуглеводів: глюкози (36%) і фруктози (38%), у ньому містяться майже всі вітаміни, мінеральні речовини, органічні кислоти, ферменти. Він корисний за захворювань серця, печінки, легенів, анемії, виснаження, закрепів (з водою вранці натще). Волоські горіхи містять цілий комплекс біологічно активних речовин, що позитивно впливає на судини головного мозку, зміцнює серце, печінку, усуває велику нервову напругу. Вони — джерело вітамінів А, Е, С, Р, мінеральних речовин (калій, натрій, фосфор, залізо, магній, кальцій, йод). На 60% складаються з жирів, але жири ці ненасичені, тобто практично не містять холестерину. Їх рекомендують уживати людям і розумової, і фізичної праці. Корисна для організму також страва з меду, горіхів і сухофруктів. Вона підвищить імунітет і посилить опірність до хвороб (що дуже актуально в зимовий час). Також зміцнить серце, підвищить низький гемоглобін, нормалізує тиск. Обережність під час прийому потрібна людям, у яких алергія на компоненти, що входять до її складу, і дітям до трьох років. Візьміть 150 г меду, 100 г ядер волоських горіхів, 100 г кураги, 1 великий лимон, 100 г родзинок. Лимон помийте та ошпарте окропом (тоді він повніше віддасть свій аромат). Курагу та родзинки потримайте трохи в теплій воді, а згодом промийте проточною. Ядра волоських горіхів, курагу, родзинки і лимон пропустіть через млинок для м’яса та змішайте з рідким медом. Заповніть скляну посудину корисною масою та поставте в холодне місце. Уживайте вранці до їди по чайній ложці. Приготуйте смачне імбирне печиво. Компоненти: борошно — 2 склянки, олія — 3/4 склянки, 1 банан, сода або пекарський порошок — 2 ч. л., кориця мелена — 1 ч. л., імбир мелений — 3 ч. л., гвоздика — 1/2 ч. л., апельсинова цедра — 1 ч. л., сіль — 1/2 ч. л. Приготування: розігрійте духовку до 200°C. Викладіть лист папером для випікання. Банан почистіть від шкірки та розімніть на пюре. Додайте олію, борошно, інші інгредієнти та збийте міксером або блендером до однорідної маси. З готового тіста скачайте кульки розміром як волоський горіх, викладіть на лист на невеликій відстані одна від одної й примніть кожну кульку пальцем, щоб вони розплющилися. Випікайте 7—10 хв. Порадуйте себе й близьких смачними й корисними «цукерками» з насіння і сухофруктів. Компоненти: насіння (або будь-які горіхи) — 100 г, фініки — 100 г, інжир — 100 г, кокосова стружка для прикрашання. Приготування: насіння подрібніть на кавомолці, сухофрукти — в блендері. Усе змішайте й зробіть «цукерки» (виходить 12—15 штук). Щоб солодощі ще й тішили око, обкачайте їх у кокосовій стружці. Смачного. Урізноманітнять ваш стіл лимонні булочки з маком. Компоненти: борошно — 2 склянки, розпушувач — 2 ч. л., цедра лимона — 1 ст. л., сіль — 1/3 ч. л., соєве або коров’яче молоко — 1,25 склянки, насіння льону перемелене — 1,5 ст. л., лимонний сік — 3 ст. л., олія — 3 ст. л., макове насіння — 1/4 склянки. Приготування: Прогрійте духовку до 190 градусів. Змастіть олією формочки для випікання кексів (потрібно 10—12 формочок). В окремій невеликій ємності перемішайте соєве молоко з меленим насінням льону. Залишіть на 2—3 хв, щоб загусло (льон «працює» замість яєць і зв’язує тісто). У великій мисці перемішайте борошно, розпушувач, сіль і цедру лимона. У суміш молока і лляного насіння додайте сік лимона та олію. Злийте суміш із усіма рідинами в миску з іншими інгредієнтами. Гарненько перемішайте. Наповніть кожну з формочок на 2/3. Випікайте протягом 25 хв. Перед подачею на стіл можете прикрасити кожну булочку «крапельками» меду. Приготуйте просту й корисну страву з вівса. Їсти овес найліпше сирим (тоді він максимально зберігає всі свої корисні властивості). Замочіть зерно на півгодини (можна в нехолодному молоці) і додайте за смаком мигдаль (або волоські горіхи), родзинки, терте яблуко, мед. У зернах вівса гармонійно поєднуються білки, жири, вуглеводи, а також натрій, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, кремній, цинк, марганець, мідь, йод, вітаміни Е, В1, В2, В6 і К. Овес відновить сили жінок після пологів, «заспокоїть» гіперактивних дітей, це важливий компонент харчування за цукрового діабету, запальних захворювань шлунка й кишечнику, а також смачна й корисна страва. Побалуйте себе фруктовим пловом. Компоненти: рис — 90 г, родзинки — 30 г, курага — 30 г, чорнослив (без кісточок) — 30 г, масло — 30 г. Рис відваріть до напівготовності, додайте перебрані й промиті у воді родзинки, чорнослив, курагу, масло, перемішайте. Масу викладіть у форму й помістіть в духовку на 10—15 хв. Перед подаваннням на стіл можете додати трохи меду. Прикрасить ваш солодкий стіл запіканка сирно-морквяна. Компоненти: сир — 100 г, морква — 160 г, булка — 40 г, сметана — 40 г, яйце — 1 шт., масло — 12 г. Моркву відваріть, натріть на дрібній тертці, додайте розмочену булку, яйце, сир, сметану, трохи солі, усе перемішайте. Масу перекладіть на пательню, змащену маслом (або олією), і запікайте в духовці 20—25 хв. Подаючи на стіл, полийте запіканку сметаною чи медом. Із корисними солодкими стравами добре смакує вітамінний чай. Він благотворно діє на обмінні процеси в організмі, зміцнює імунітет, має протиатеросклеротичну дію. На 200 мл напою: плоди шипшини сушені — 20 г, плоди горобини сушені — 10 г, трава материнки сушена — 5 г, вода — 200 мл. Плоди шипшини й горобини залийте водою та варіть 5 хв, потім додайте траву материнки і дайте настоятися 10 хв.

Підготувала Людмила БЕЗВЕРХНЯ.