РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

КОРИСНИЙ ФРУКТ - ХУРМА!

КОРИСНИЙ ФРУКТ - ХУРМА!

Хурма - це дієтичний продукт. Завдяки наявності в ній пектину, її часто рекомендують вживати за розладів травлення. Крім того, вона сприяє зміцненню легенів і поліпшує їхнє функціонування. Її рекомендують людям із серцево-судинними захворюваннями: глюкоза й фруктоза, які вона містить, здатні підтримати роботу серця. До того ж цей фрукт має й бактерицидну дію, очисні властивості, корисний для щитоподібної залози, печінки, жовчного міхура тощо.

Як вибирати та зберігати.

Вибираючи хурму, слід бути дуже уважним, оскільки є велика ймовірність купити занадто стиглі чи недостиглі плоди. Перше, на що слід звернути увагу, - це цілісність фруктів. На поверхні хурми має бути мінімум чорних плям. Крапки та  плями вказують на те, що хурма почала псуватися й довго не пролежить. У разі придбання недозрілих плодів покладіть їх у прохолодне місце - через день-два хурма достигне. Майте на увазі, що зовнішня шкірочка фрукту може бути покрита восковим нальотом.
Для зберігання хурму ліпше заморозити. У замороженому стані вона найбільше зберігає корисних речовин і вітамінів.
Якщо хурма надто терпка, то залиште плоди на ніч у гарячій воді (до 40 С) чи покладіть на кілька годин у морозильну камеру, а перед вживанням розморозьте – терпкість зникне.

Кілька рецептів з народної медицини.

За недокрів'я корисно пити по 50-100 мл соку хурми двічі на день перед їдою.
У разі застуди та кашлю полоскати горло соком 1 стиглої хурми, розведеного в склянці  теплої води.
У разі каменів у нирках рекомендується порізати 4 середньої величини хурми, залити їх разом із кісточками склянкою окропу й довести до кипіння. Отриманий компот пити разом із м’якоттю по 1 склянці двічі на день перед їдою.
Шматочками хурми можна змащувати  прищики й вугри. Завдяки своїм бактерицидним властивостям хурма знімає запалення.
За розладів травного тракту та хронічної діареї: 6 стиглих плодів розрізати, залити 3 склянками води й кип’ятити під кришкою на слабкому вогні 20 хв. Процідити й пити по 0,5 л через кожні 4 години.
Увага! Через свою здатність збільшувати кількість цукру в крові, хурму не рекомендують вживати людям, хворим на цукровий діабет. Протипоказана вона й після операції на шлунку чи кишечнику, а також у разі спайок, слабкого травлення та ожиріння. До того ж не слід вживати хурму з молоком чи холодною водою.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття". З кожного номера газети на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА, або у відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання.

Передплата електронної версії газети.