КРАЩІ НАРОДНІ РЕЦЕПТИ ВІД РОЗЛАДІВ ШЛУНКА

Поділитися:
КРАЩІ НАРОДНІ РЕЦЕПТИ ВІД РОЗЛАДІВ ШЛУНКА

Ознаками проносу (діареї) вважають частоту випорожнень частіше, ніж 5 разів на добу, й, звісно ж, наявність у них великої кількості рідини. Другий критерій особливо важливий, оскільки у всіх різна активність перистальтики й залежить вона від харчування та віку. Але активне виділення разом з калом води не може бути фізіологічним, а отже, має насторожити навіть за нормальної частоти відвідування туалету.
Розрізняють хронічну й гостру діарею. Гостра раптово починається й швидко минає, зазвичай через кілька днів. А ось хронічна може тривати тижнями чи навіть місяцями.
Синдром подразненого кишечнику найчастіше призводить до хронічної діареї, також може проявлятися метеоризмом, чергуванням закрепів і проносів, посиленням перистальтики, нудотою та сухістю в роті.

Пропонуємо кілька ефективних рецептів за цієї проблеми.

За проблем із животом допоможуть часник та горілка
У разі харчових отруєнь, які зумовлюють розлад травного тракту, рекомендується такий засіб: змішати 25 г кореня алтеї й 10 г квіток та листя багна звичайного, заварити суміш 1 л окропу. Настояти 1 годину, потім перецідити. Кожні 2 години приймати по 1 ст. л.
Змішати в однакових частинах часник, подрібнений до порошкоподібного стану, й порошок очищеного березового вугілля (аптечний карболен). Зробити з них таблетки по 0,5 г. За 30 хв до їди приймати по 2 таблетки в разі кишкової інфекції. Ще корисно з’їдати протягом дня головку часнику.
Залити 1 ст. л. подрібненого споришу 0,5 л гарячої води й 10 хв кип’ятити. Потім охолодити й перецідити. Приймати в разі розладу травлення  по 0,5 склянки 4 рази на день.
Залити  2 ст. л. листя ожини (подрібненого) 1 склянкою окропу. Кип’ятити 5 хв, на 30 хв укутати, потім перецідити. За діареї та харчових отруєнь пити по 0,5 склянки тричі на день.
Морквяний суп за діареї в дитини. Для його приготування взяти: 3-4 середніх морквини; 1 середню цибулину; 2 середніх картоплини; 1 ч. л. борошна; 1 ч. л. вершкового масла.
Моркву потрібно почистити й поставити варити на слабкому вогні. Коли вона стане м’якою - потерти  на тертці. Опісля покласти знову в каструлю, додати терту картоплю, цибулю (дрібно нарізану), зелень і залити тією водою, в якій варилася морква, щоб овочі були повністю покриті.
Коли суп буде майже готовий, присмачити його улюбленими приправами й можна підсолити. Насамкінець додати трохи борошна, щоб страва зробилася густою, масло.
Такий суп-пюре можна давати діткам віком від 11 місяців. Мінеральні солі, що містяться в моркві, компенсують втрати, яких організм зазнав під час діареї. Крім того, в моркві багато пектинів, які заспокоюють слизову оболонку кишечнику.
Ягоди чорниці чинять протизапальну, антисептичну й в’яжучу дію за ентериту, коліту й інфекційного розладу шлунка. Для приготування настою залити 4 ч. л. плодів 1 склянкою окропу й залишити настоюватися 30 хв. Пити настій невеликими ковтками протягом дня.
Залити 1 ч. л. картопляного крохмалю 0,5 склянки прохолодної води, добре розмішати й відразу ж випити за 1 прийом. У разі розладу шлунка цей засіб діє досить ефективно.
Залити 2 ст. л. зерен ячменю 400 мл перевареної води, залишити настоятися на 1 годину, потім  поставити на вогонь і поварити протягом 10 хв, після чого ще 30 хв настоювати. Далі перецідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день.
Один із найефективніших засобів за розладу шлунка, проносу й болю в животі, особливо в зимовий період, - це суміш сушених ягід чорниці (2 частини) та черемхи (3 частини), 1 ст. л. ягід залити 1 склянкою окропу, приймати по 2 ст. л. тричі на день. Через 2 дні пронос минає, й біль у животі припиняється.
Залити 1 ч. л. сухого полину гіркого 1 склянкою окропу й настоювати 30 хв. Приймати по 1 ст. л. за 30 хв до їди. Цей засіб дуже добре допомагає за розладів шлунка, але потрібно знати, що вагітним та в разі ентероколіту полин протипоказаний.
-У разі проносу можна приготувати такий засіб: узяти 1/3 ч. л. солі та 80 мл горілки, добре розчинити сіль у горілці й випити.
Залити 1 ч. л. сухих і подрібнених кореневищ оману 1 склянкою води, настояти 8 годин, перецідити, гарно відтиснувши. Приймати по 0,25 склянки настою тричі на день за 30 хв до їди.