Квасоля — продукт, який не дасть охлянути навіть тим, хто постує, відмовившись від м’яса. Як і горіхи, квасоля — надійний постачальник «будівельного матеріалу» для клітин — білків, їх майже 23% (тобто, як у м’ясі та рибі) і засвоюються вони на 75%, до того ж організм не витрачає багато енергії на цей процес. Із квасолею надходить і 20 потрібних амінокислот, відомо, що 8 із них в організмі не утворюються, а якщо хоч однієї забракне, то виникає збій у якомусь органі, що, як ланцюгова реакція, передається в інші. Квасоля цьому запобігає. Проте найбільше джерело енергії — це вуглеводи, їх у сухому зерні квасолі 50—60%. Сила! Поставляє квасоля до організму й жири, бо містить їх 3,6%. Однак цим корисність квасолі не обмежується. Адже вона задовольняє потребу організму в багатьох інших біологічно активних речовинах. Зокрема, є в ній повний набір антиоксидантів, тобто захисників наших клітин від ушкодження, — вітаміни А, С, Е та селен, вітаміни РР, групи В, в тім числі фолієва кислота. Особливість квасолі — багатий мінеральний склад: мідь, цинк (цих елементів більше, ніж в інших овочах), залізо, калій, магній, кальцій, марганець. Тож коротко можна підсумувати: завдяки багатому хімічному складу, квасоля корисна всім, особливо хворим на атеросклероз, анемію, ревматоїдний артрит, ожиріння печінки, ревматизм, гастрит зі зниженою кислотністю. Отож готуймо, смакуймо, лікуймо.
СТРАВИ ДЛЯ ПІСНОГО СТОЛУ
Салат. Нарізати кубиками 2 яблук, середньої величини варений буряк, додати 1 склянку вареної квасолі. Усе змішати, посолити, посипати чорним перцем і заправити 3 ст. л. олії та 1—2 ч. л. яблучного оцту. — Нарізати кружальцями варену картоплю (450 г) та дрібні солоні огірки (100 г), з’єднати з вареною квасолею (200 г) і дрібно нарізаною цибулею (100 г), додати олію (100 мл), оцет, чорний мелений перець, сіль. Перемішавши, викласти в салатницю, прикрасити кружальцями вареної моркви та зеленню петрушки. Буряки з квасолею. Нарізати 250 г варених буряків, змішати з 200 г вареної квасолі. Підсмажити на сковорідці 2 ст. л. борошна, розвести юшкою з квасолі (0,5 склянки), додати товченого часнику, перемішати і полити буряки з квасолею. Притрусити зеленню петрушки. Квасоля з капустою. Зварену квасолю змішати порівну з тушкованою капустою, прогріти 3—5 хв на сковорідці. Голубці з квасолею. Склянку квасолі відварити разом із цибулиною, 2 морквинами, скибкою селери, відцідити, змолоти. 2 цибулини дрібно нарізати, спасерувати на олії, додати варений рис (0,5 склянки), 1 ч. л. меленого червоного солодкого перцю, чорний перець, сіль, добре вимішати, викласти на листки квашеної капусти і сформувати голубці, покласти в неглибоку посудину на шар кислої капусти, накрити цілими листками капусти. Залити капустяним розсолом, розведеним навпіл квасоляним відваром, і варити до готовності на слабкому вогні. Подавати холодними, поливши прогрітою з червоним меленим перцем олією. Котлети з квасолі. Півкілограма квасолі відварити, гарячою протерти крізь сито або змолоти на млинку, додати 2—3 протерті варені картоплини, підсмажену цибулю, сіль і спеції, вимішати. Сформовані котлетки обкачати в сухарях і обсмажити з обох боків в олії. Подавати з томатом чи овочевим салатом. Запіканка. Попередньо замочену квасолю (400 г) та картоплю зварити окремо, змолоти, посолити, перемішати. Половину маси викласти на змащену олією сковороду, зверху покласти пасеровану приправлену сіллю та перцем цибулю (100 г), далі шар картоплі з квасолею. Змастити олією і запекти в духовці.
СТРАВИ ДЛЯ ЗВИЧАЙНОГО СТОЛУ
Салат. Нарізати дрібно 200 г вареного м’яса, цибулину соломкою, кубиками 2 яєць, додати склянку-півтори вареної квасолі, солі та чорного перцю. Заправити 2—3 ст. л. олії, 2—3 ст. л. яблучного оцту, вимішати, викласти в салатницю і посипати дрібно натертим хроном. — Зварити склянку білої квасолі, додати дрібно нарізану цибулину або 4—5 пір’їн зеленої, зелень петрушки (2 ст. л.), нарізані кубиками варені яйця (2 шт.). Приправа: змішати 3—4 ст. л. олії з 3 ст. л. яблучного оцту, чорним перцем та сіллю. Викласти в салатницю і прикрасити часточками лимона. Квасоля з оселедцем. Оселедець вимочити в чаю, почистити, відділити філе від кісток, нарізати соломкою. Вимішати з 2 склянками дрібної білої квасолі, викласти в салатницю. Полити молочком оселедця, розтертим з оцтом і посіченою цибулиною, підсмаженою на олії до золотистого кольору. — Неповну склянку вареної квасолі з’єднати з 400 г квашеної капусти та дрібними шматочками філе оселедця. Цибулину нарізати, спасерувати на олії (3 ст. л.), полити квасолю, додати сіль, перець, вимішати. Прикрасити зеленню. Оладки з квасолі. Змішати три чверті склянки протертої вареної квасолі, 1 склянку пшеничного борошна, 1 яйце, 10 г розведених у теплій воді дріжджів, поставити в тепле місце. Як підійде, випекти на жиру оладки, подати на стіл зі сметаною і посипати цукром. ФахІвцІ радЯть: перед варінням квасолю слід добре помити, замочити на 6—8 годин; коли закипить, воду злити, налити іншою, додати трішки цукру, 1—2 ст. л. олії та кілька горошин духмяного перцю, солити наприкінці варіння.
Підготувала Лариса Небайдужа.