РУБРИКИ

КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ - КОРИСНІ, АЛЕ У НЕВЕЛИКІЙ КІЛЬКОСТІ

У 40% дорослих (а в деяких регіонах — у 90—95%) молочний цукор — лактоза, не засвоюється, навіть кілька ковтків молока спричиняють газоутворення, а інколи можуть зумовити й різку інтоксикацію з утратою свідомості. Механізм цього явища можна уявити так: якщо цукор не розщеплюється (внаслідок відсутності потрібного ферменту), то він стає «здобиччю» мікроорганізмів, бурхлива життєдіяльність яких і супроводжується газовиділенням та виділенням токсинів, тобто отруєнням.Цього «недоліку» позбавлені кисломолочні продукти — кисляк, йогурт, кефір тощо. Лактози в них немає, її повністю з’їли бактерії або гриби, які сквашують молоко. Кисломолочні продукти засвоюються не тільки краще за незбиране молоко, а й приблизно втричі швидше. Кисляк, кефір тощо майже повністю перетравлюються всього за годину. У молочних продуктах також багато вітамінів, макро- і мікроелементів. Вони не потребують багато енергії на перетравлення і легко засвоюються, не перевантажуючи травні органи. Але, крім плюсів, є й мінуси. У великих кількостях кисломолочні продукти і особливо молоко шкідливі дорослим, тому що порушується кальцієвий обмін, збільшується зашлакованість у зв’язку з підвищеною утилізацією білків і послаблюється імунна система. Твердий і м’який сир рекомендується вводити в меню не частіше 2—3 разів на тиждень. Це концентровані білкові продукти, які закиснюють кров, і хоча вони перетравлюються легше м’яса, захоплюватися ними не варто. Причому їсти їх бажано з овочами — морквою, буряками, помідорами, зеленню і т. п. Бажано за один раз з’їдати 100—150 г м’якого або до 100 г твердого сиру.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.