Пошук засобів, які уповільнюють старіння організму, продовжують учені всього світу. Так, у ході нових досліджень джерело молодості та здоров’я виявлено в томатній пасті.
Томатна паста, звичайно ж, не є вишуканою стравою, але саме в цьому продукті вчені помітили унікальні властивості. На думку фахівців, для боротьби зі старінням томатну пасту потрібно ввести в щоденний раціон харчування людини.
Низка досліджень підтверджує, що за допомогою томатної пасти можна помітно підвищити захисні функції людського організму. Цей продукт знижує негативний ефект від впливу шкідливого ультрафіолетового випромінювання, завдяки чому організм набагато довше залишається здоровим і молодим.
Медики нагадали, що під впливом процесів старіння в організмі людини відбувається руйнування клітин, які старіють через вплив вільних радикалів. Цей процес запускається, коли вільні радикали активізуються під впливом неправильного раціону харчування, поганих екологічних умов, сидячого способу життя, наявності шкідливих звичок тощо.
Однак існують способи боротьби зі згубним впливом радикалів на клітини організму. Для збереження здоров’я клітин людині треба вживати антиоксиданти природного походження, які є в деяких продуктах харчування, але більшість із них людський організм може виробляти сам.
Отже, томатна паста може бути джерелом природного антиоксиданту. Як показали експерименти, лікопін, який входить до складу томатної пасти, справді може допомогти в боротьбі з передчасним старінням. На думку вчених, томатна паста є кращим джерелом лікопіну, оскільки в цьому продукті цих антиоксидантів набагато більше, ніж у свіжих томатах.
Виявляється, концентрація лікопіну в томатній пасті в 5 разів більша, ніж у помідорах. Таких висновків експерти дійшли після досліджень, під час яких добровольці вживали помідори й томатну пасту, а вчені порівнювали ефект цих продуктів.
Томатна паста на зиму - базовий рецепт
3 кг стиглих помідорів; 2 цибулини; 100 г цукру; 1/2 склянки столового оцту; сіль до смаку.
Помідори краще брати не дуже соковиті – м’ясисті, пружні, тверді, але в жодному разі не недостиглі. Оптимально годиться сорт «Сливка».
Томати миємо, видаляємо зіпсовані місця. Плодоніжку можна не вирізати.
Підготовлені помідори нарізаємо половинками. Складаємо в каструлю (краще - емальовану), туди ж кладемо обчищену цибулю, додаємо півсклянки води (не більше), накриваємо кришкою й доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо вміст каструлі близько 15 хвилин - помідори мають стати м’якими й пустити сік.
Остиглу масу перетираємо через сито. У вичавки мають потрапити шкірки, плодоніжки й насіння. Їх викидаємо, а отриману масу уварюємо на мінімальному вогні, поки вона не зменшиться в обсязі мінімум у 5 разів. Періодично помішувати, щоб паста не пригоріла. У кінці додаємо цукор і сіль, куштуємо й коректуємо смак. Вливаємо оцет, перемішуємо й відразу розливаємо по стерилізованих банках, накриваємо стерилізованими кришками, закатуємо, перевертаємо й ховаємо під кілька ковдр до повного охолодження. Після цього банки з томатною пастою, приготовленою в домашніх умовах, можна перенести в комірчину й відкривати за потреби.
Пряна томатна паста в духовці
Іноді готувати томатну пасту в духовці простіше й відносно швидше: поки помідори утушковуються, можна зайнятися іншими справами.
4 кг помідорів, 4 ст. л. кам’яної солі, 1 ч. л. чорного меленого перцю; 1 ч. л. меленого коріандру; 1 ч. л. кориці; 10-15 суцвіть гвоздики; васильки, петрушка, «зонтики» кропу й селера в зеленому вигляді.
Помідори миємо, обрізаємо зіпсовані місця, кладемо у велике сито, яке встановлюємо на каструлю з киплячою водою, й проварюємо близько 7-10 хвилин. Найімовірніше, за один раз обробити над парою томати не вийде - отже, ділимо на кілька партій.
Розм.’якшені помідори перетираємо через сито, вичавки викидаємо, а отриману масу, змішавши з сіллю, виливаємо у форму з високими бортиками й ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Готуємо близько 2-2,5 години, періодично помішуючи й перевіряючи густоту.
Як тільки ви зрозумієте, що вас усе влаштовує, додавайте спеції. Трави зв’яжіть у букет і теж покладіть у соус, намагаючись «утопити» їх. Готуйте ще півгодини, після чого вийміть васильки, петрушку й селеру, розкладіть пасту по простерилізованих банках, накрийте стерилізованими кришками, закатайте й, перевернувши, накрийте кількома ковдрами. Залиште пасту закутаною на добу, після чого зберігайте банки за кімнатної температури в комірчині.
Томатна паста з яблуками
Рецепт дуже вдалий, не вийти просто не може.
3 кг стиглих помідорів; 2 кислих яблук; 1 цибулина; сіль до смаку; 30 мл столового оцту.
Помідори, яблука й цибулю пропускаємо через сокоробку. Отриману масу виливаємо в щільну лляну чи бавовняну тканину, складену вдвічі. Добре фіксуємо й підвішуємо на ніч над ємністю, куди капатиме прозорий сік. До ранку в тканині утворюється густа пюреподібна маса, яку потрібно перекласти в каструлю, додати сіль і поварити близько 20-30 хвилин. Додаємо оцет, проварюємо ще 5 хвилин, після чого томатну пасту розливаємо по чистих банках, прикриваємо кришками й ставимо у велику каструлю з водою (вода закриває банки по «плічка»). Після закипання стерилізуємо півлітрові банки 10 хвилин, літрові - 12 хвилин. Закатуємо кришками й, перевернувши, вкутуємо ковдрами. Залишаємо на добу, після чого зберігаємо в комірчині.
Томатна паста по-італійськи
Томатну пасту по-італійськи готують, використовуючи мінімум теплової обробки. Це дає змогу зберегти натуральний смак продукту.
Стиглі помідори - 2,5 кг, ріпчаста цибуля - 2 шт., цукор - 100 г, сіль - 30 г, оцет 9% - 1 ст. л., кориця, гвоздика, мелений чорний перець.
Змеліть на млинку для м’яса вимиті та розрізані на 2 частини помідори. Отриману масу покладіть у пакет і залиште на 8 годин, щоб витекла зайва рідина. Потім вилийте томатну пасту в ємність і поставте на слабкий вогонь. Не забувайте мішати. Після закипання поваріть томати ще 20 хвилин. Тепер додайте сіль, а спеції покладіть у мішечок із марлі й потримайте в киплячій пасті. Варіть томатну пасту ще протягом 5 хвилин, тоді прянощі приберіть. Готову томатну пасту трохи остудіть і розлийте по банках. Якщо не хочете зберігати пасту довго, залийте банки олією зверху, щоб захистити пасту від цвілі.
Томатна паста-кетчуп
Можна приготувати томатну пасту зі смаком кетчупу, такою ж пікантною й гострою.
Стиглі помідори - 2 кг, сіль - 2 ч. л., ріпчаста цибуля - 2 шт., цукор - 150 г, яблучний оцет - 125 мл, палички кориці - 2 шт., перець духмяний чорний - 1 ч. л., лавровий лист - 2 шт., гіркий перець - 1 шт., розмарин, імбир - невеликий шматочок.
Помідори вимийте, плодоніжки видаліть, розріжте на кілька шматочків. Цибулю наріжте півкільцями. Потім у каструлю покладіть лавровий лист, цибулю, розмарин, помідори. Додайте сіль і трохи води. На слабкому вогні закип’ятіть і тушкуйте 25 хвилин. Як тільки томатна маса охолоне, перетріть її через сито. Варіть томатну масу при сильному кипінні, весь час помішуйте. Об’єм помідорів має стати меншим удвічі. Якщо хочете отримати просто томатну пасту, то зніміть із вогню та остудіть. Томатна паста готова.
Для приготування томатної пасти-кетчупу перець потовчіть у ступці, додайте всі спеції, що залишилися, натріть імбир. Потім висипте в томатну пасту й поставте знову на вогонь. Після закипання зробіть вогонь слабким і залиште на 10 хвилин. Тепер додайте оцет, нарізаний гіркий перець, корицю й варіть ще 10 хвилин. Готову томатну пасту-кетчуп розлийте по стерилізованих банках, закрийте й поставте в ємність із гарячою водою на 20 хвилин. Вода має бути на 1 см нижче горлечка. Потім дістаньте банки й закрутіть. Накривши ковдрою, залиште остигати. Можна також покласти готову томатну пасту-кетчуп в холодильник, заливши зверху невеликою кількістю соняшникової олії. Це допоможе запобігти появі цвілі.
Корисні поради
Якщо хочете зберігати томатну пасту без консервування, то в останні хвилини варіння добре її посоліть: на кожну літрову банку потрібно не менш як 100 г солі.
Ви, напевно, помітили, що варто відкрити банку з томатною пастою, - і невдовзі з’являється цвіль. Щоб цього не сталося, посипте пасту сіллю й залийте тонким шаром олії.
Томатна паста довго збереже свіжість, якщо подрібнити сухе листя хрону й посипати ним пасту по краях.