РУБРИКИ

ЛЮДИНІ,‭ ‬ЯКА‭ ‬ХАРЧУЄТЬСЯ‭ ‬ПРАВИЛЬНО,‭ ‬НІЯКІ‭ ‬ЛІКИ‭ ‬НЕ‭ ‬ПОТРІБНІ

Людині,‭ ‬яка‭ ‬харчується‭ ‬правильно,‭ ‬ніякі‭ ‬ліки‭ ‬не‭ ‬потрібні
Однак,‭ ‬якщо‭ ‬вона‭ ‬харчується‭ ‬неправильно,‭ ‬їй‭ ‬ніякі‭ ‬ліки‭ ‬не‭ ‬допоможуть.‭ ‬Так‭ ‬стверджує‭ ‬одна‭ ‬з‭ ‬найдавніших‭ ‬та‭ ‬наймудріших‭ ‬систем‭ ‬оздоровлення‭ ‬людини‭ ‬– Аюрведа.‭ ‬Основними‭ ‬засобами‭ ‬лікування‭ ‬та‭ ‬профілактики‭ ‬в‭ ‬цій‭ ‬системі‭ ‬є‭ ‬режим‭ ‬харчування,‭ ‬дієта‭ ‬та‭ ‬фітотерапія,‭ ‬а‭ ‬також‭ ‬масажі,‭ ‬очисні‭ ‬та‭ ‬відновлювальні‭ ‬процедури.
 
‭ ‬Випробувавши‭ ‬на‭ ‬собі‭ ‬корисний‭ ‬вплив‭ ‬давньоіндійського‭ ‬мистецтва‭ ‬здоров’я,‭ ‬ректор‭ ‬Національного‭ ‬університету‭ ‬харчових‭ ‬технологій,‭ ‬доктор‭ ‬технічних‭ ‬наук,‭ ‬професор,‭ ‬заслужений‭ ‬діяч‭ ‬науки‭ ‬і‭ ‬техніки‭ ‬України‭ ‬Анатолій‭ ‬Українець‭ ‬разом‭ ‬із‭ ‬фахівцями‭ ‬цього‭ ‬ВНЗ‭ ‬з‭ ‬нового‭ ‬навчального‭ ‬року‭ ‬запроваджує‭ ‬спеціалізацію‭ ‬на‭ ‬рівні‭ ‬магістратури‭ ‬з‭ ‬основ‭ ‬Аюрведи.‭ ‬Студенти,‭ ‬зокрема,‭ ‬навчатимуться‭ ‬технології‭ ‬аюрведичного‭ ‬харчування‭ ‬та‭ ‬правильного‭ ‬способу‭ ‬життя‭ ‬людини‭ ‬в‭ ‬гармонії‭ ‬з‭ ‬природою.‭ 
 

Причини‭ ‬всіх‭ ‬хвороб‭ ‬– нестача‭ ‬мудрості

 
Так‭ ‬кажуть‭ ‬в‭ ‬Індії‭ ‬– країні,‭ ‬яка‭ ‬для‭ ‬європейської‭ ‬людини‭ ‬є‭ ‬символом‭ ‬мудрості‭ ‬та‭ ‬загадковості.‭ ‬І‭ ‬якщо‭ ‬для‭ ‬нас‭ ‬на‭ ‬першому‭ ‬місці‭ ‬в‭ ‬лікуванні‭ ‬хвороб‭ ‬є‭ ‬прагнення‭ ‬зцілити‭ ‬тіло,‭ ‬й‭ ‬уже‭ ‬тоді‭ ‬наша‭ ‬душа‭ ‬заспокоїться,‭ ‬то‭ ‬аюрведична‭ ‬система‭ ‬відштовхується‭ ‬спочатку‭ ‬від‭ ‬духовної‭ ‬суті,‭ ‬вона‭ ‬прагне‭ ‬навчити,‭ ‬як‭ ‬привести‭ ‬фізичне‭ ‬тіло‭ ‬людини‭ ‬та‭ ‬його‭ ‬відчуття‭ ‬в‭ ‬гармонію‭ ‬з‭ ‬навколишнім‭ ‬світом.‭ ‬«Аюр‭»‬ із‭ ‬санскриту‭ ‬означає‭ ‬– життя,‭ ‬«веда‭»‬ – знання.‭ ‬Отож,‭ ‬про‭ ‬життя‭ ‬треба‭ ‬мати‭ ‬знання.‭ ‬Коли‭ ‬в‭ ‬людини‭ ‬недостатнє‭ ‬розуміння‭ ‬природної‭ ‬гармонії‭ ‬життя,‭ ‬вона‭ ‬не‭ ‬вміє‭ ‬до‭ ‬нього‭ ‬пристосуватися,‭ ‬хвороби‭ ‬атакують‭ ‬її‭ ‬одна‭ ‬за‭ ‬одною.‭ ‬Цій‭ ‬системі‭ ‬вже‭ ‬5000‭ ‬років,‭ ‬тож‭ ‬їй‭ ‬можна‭ ‬довіряти.‭ 
 
Анатолій‭ ‬Іванович‭ ‬разом‭ ‬зі‭ ‬співробітниками‭ ‬університету‭ ‬стали‭ ‬першопрохідцями‭ ‬аюрведичного‭ ‬напрямку‭ ‬в‭ ‬нашій‭ ‬країні,‭ ‬маючи‭ ‬намір‭ ‬наблизити‭ ‬ведичні‭ ‬знання‭ ‬до‭ ‬сьогодення‭ ‬й‭ ‬адаптувати‭ ‬давні‭ ‬принципи‭ ‬до‭ ‬умов‭ ‬України.‭ 
 
Це‭ ‬ефективний,‭ ‬простий,‭ ‬доступний‭ ‬і‭ ‬дешевий‭ ‬метод‭ ‬оздоровлення,‭ ‬-‭ ‬розповідає‭ ‬ректор.‭ ‬-‭ ‬Ми‭ ‬вважаємо,‭ ‬що‭ ‬цю‭ ‬традицію‭ ‬можна‭ ‬й‭ ‬потрібно‭ ‬найповніше‭ ‬використати‭ ‬в‭ ‬Україні.‭ ‬Серед‭ ‬аюрведичних‭ ‬методів‭ ‬лікування‭ ‬є‭ ‬багато‭ ‬простих.‭ ‬Дотримуватися‭ ‬правильного‭ ‬способу‭ ‬життя,‭ ‬дієти,‭ ‬використовувати‭ ‬лікарські‭ ‬трави,‭ ‬займатися‭ ‬йогою‭ ‬та‭ ‬медитацією‭ ‬можна‭ ‬самостійно.‭ 
 
Ми‭ ‬звикли‭ ‬розраховувати‭ ‬на‭ ‬лікаря‭ ‬чи‭ ‬цілителя,‭ ‬а‭ ‬от‭ ‬Аюрведа‭ ‬пропонує,‭ ‬й‭ ‬дуже‭ ‬слушно,‭ ‬розраховувати‭ ‬на‭ ‬себе.‭ ‬Бо‭ ‬змінити‭ ‬внутрішню‭ ‬природу‭ ‬може‭ ‬тільки‭ ‬сама‭ ‬людина.‭ ‬І‭ ‬ніякий‭ ‬терапевтичний‭ ‬метод‭ ‬не‭ ‬вилікує,‭ ‬поки‭ ‬людина‭ ‬не‭ ‬житиме‭ ‬в‭ ‬гармонії‭ ‬з‭ ‬власною‭ ‬природою.‭ 
 
Загальні‭ ‬правила‭ ‬життя‭ ‬дуже‭ ‬прості‭ ‬й‭ ‬корисні‭ ‬для‭ ‬всіх:‭ ‬споживати‭ ‬лише‭ ‬натуральну‭ ‬їжу,‭ ‬пити‭ ‬чисту‭ ‬воду,‭ ‬дотримуватися‭ ‬режиму‭ ‬харчування.‭ ‬Вживати‭ ‬лише‭ ‬свіжоприготовлену‭ ‬їжу,‭ ‬вона‭ ‬має‭ ‬бути‭ ‬теплою,‭ ‬відповідати‭ ‬конституції‭ ‬людини‭ ‬та‭ ‬сезону.‭ ‬Та‭ ‬й‭ ‬споживати‭ ‬її‭ ‬бажано‭ ‬свідомо,‭ ‬з‭ ‬повною‭ ‬концентрацією‭ ‬уваги‭ ‬на‭ ‬фізіологічному‭ ‬процесі.‭ ‬Після‭ ‬їди‭ ‬потрібно‭ ‬спокійно‭ ‬посидіти‭ ‬5-15‭ ‬хв‭ ‬для‭ ‬нормального‭ ‬травлення.
 
‭ ‬За‭ ‬Аюрведою,‭ ‬їжа,‭ ‬окрім‭ ‬поживних‭ ‬речовин,‭ ‬дає‭ ‬людині‭ ‬енергію‭ ‬– Прану.‭ ‬А‭ ‬її‭ ‬кількість‭ ‬залежить‭ ‬від‭ ‬якості‭ ‬та‭ ‬свіжості‭ ‬продуктів‭ ‬і‭ ‬приготованих‭ ‬із‭ ‬них‭ ‬страв.‭ 
 
-‭ ‬Якщо,‭ ‬скажімо,‭ ‬наше‭ ‬життя‭ ‬безладне,‭ ‬а‭ ‬харчування,‭ ‬робота‭ ‬й‭ ‬увесь‭ ‬спосіб‭ ‬життя‭ ‬з‭ ‬його‭ ‬стресами‭ ‬є‭ ‬антагоністичними‭ ‬цим‭ ‬методам,‭ ‬-‭ ‬каже‭ ‬Анатолій‭ ‬Іванович,‭ ‬-‭ ‬то‭ ‬й‭ ‬очікувати‭ ‬користі‭ ‬від‭ ‬трав‭ ‬та‭ ‬фізіотерапії‭ ‬немає‭ ‬сенсу.‭ ‬Бо‭ ‬м‭’‬які‭ ‬засоби‭ ‬натуропатії‭ ‬працюють‭ ‬на‭ ‬тонкому‭ ‬внутрішньому‭ ‬рівні,‭ ‬коригуючи‭ ‬та‭ ‬поліпшуючи‭ ‬властивості‭ ‬нашої‭ ‬життєвої‭ ‬сили.
 
В‭ ‬Аюрведі‭ ‬хвороби‭ ‬діагностуються‭ ‬за‭ ‬дошами,‭ ‬тобто,‭ ‬за‭ ‬типом‭ ‬конституції‭ ‬тіла,‭ ‬а‭ ‬лікування‭ ‬здійснюється‭ ‬за‭ ‬допомогою‭ ‬шести‭ ‬смаків.‭ ‬Дві‭ ‬людини‭ ‬з‭ ‬однаковою‭ ‬хворобою‭ ‬можуть‭ ‬вживати‭ ‬одну‭ ‬й‭ ‬ту‭ ‬саму,‭ ‬наприклад,‭ ‬якусь‭ ‬гірку,‭ ‬траву.‭ ‬Одній‭ ‬вона‭ ‬допоможе,‭ ‬другій‭ ‬– ні.‭ ‬Бо‭ ‬в‭ ‬них‭ ‬різні‭ ‬доші‭ ‬-‭ ‬типи,‭ ‬що‭ ‬визначаються‭ ‬за‭ ‬конституцією,‭ ‬уподобаннями,‭ ‬звичками,‭ ‬характером‭ ‬тощо.‭ ‬Так‭ ‬само‭ ‬й‭ ‬харчі‭ ‬та‭ ‬трави‭ ‬мають‭ ‬свої‭ ‬доші‭ ‬(певні‭ ‬характеристики‭)‬.‭ 
 

Трави‭ ‬треба‭ ‬їсти

 
Правильне‭ ‬харчування‭ ‬передбачає‭ ‬щоденне‭ ‬споживання‭ ‬не‭ ‬тільки‭ ‬«хліба‭ ‬насущного‭»‬,‭ ‬а‭ ‬й‭ ‬«трав‭ ‬насущних‭»‬.‭ ‬Аюрведа‭ ‬вважає‭ ‬трави‭ ‬тонкою‭ ‬їжею.‭ ‬Їх‭ ‬можна‭ ‬приймати‭ ‬як‭ ‬у‭ ‬малих,‭ ‬так‭ ‬і‭ ‬у‭ ‬великих‭ ‬дозах‭ ‬(понад‭ ‬30‭ ‬г‭ ‬на‭ ‬день‭)‬.‭ ‬Щоправда,‭ ‬великі‭ ‬дози‭ ‬рекомендує‭ ‬тільки‭ ‬фахівець.‭ ‬А‭ ‬от‭ ‬у‭ ‬малих‭ ‬дозах‭ ‬трави‭ ‬діють‭ ‬м’яко,‭ ‬й‭ ‬кожна‭ ‬людина‭ ‬повинна‭ ‬регулярно‭ ‬їх‭ ‬використовувати.‭ 
В‭ ‬Аюрведі,‭ ‬-‭ ‬каже‭ ‬Анатолій‭ ‬Іванович,‭ ‬-‭ ‬зовсім‭ ‬інший‭ ‬підхід‭ ‬до‭ ‬застосування‭ ‬трав,‭ ‬аніж‭ ‬у‭ ‬нас.‭ ‬Якщо‭ ‬ми‭ ‬гіркі‭ ‬трави‭ ‬вживаємо‭ ‬для‭ ‬підвищення‭ ‬життєздатності‭ ‬та‭ ‬стимулювання‭ ‬травлення,‭ ‬то‭ ‬індійські‭ ‬лікарі‭ ‬вважають‭ ‬їх‭ ‬непридатними‭ ‬для‭ ‬тонізації‭ ‬в‭ ‬сенсі‭ ‬поживності.‭ ‬Вони‭ ‬застосовують‭ ‬їх‭ ‬у‭ ‬разі‭ ‬жару‭ ‬чи‭ ‬лихоманки‭ ‬і‭ ‬в‭ ‬невеликих‭ ‬кількостях.‭ ‬Високе‭ ‬дозування,‭ ‬як‭ ‬вони‭ ‬вважають,‭ ‬навіть‭ ‬пригнічує‭ ‬травлення,‭ ‬послаблює‭ ‬асиміляцію‭ ‬та‭ ‬порушує‭ ‬перистальтику.‭ ‬Тому‭ ‬хронічно‭ ‬слабкі‭ ‬чи‭ ‬виснажені‭ ‬люди‭ ‬їх‭ ‬майже‭ ‬не‭ ‬вживають.‭ 
Бо‭ ‬гіркі‭ ‬трави‭ ‬за‭ ‬своєю‭ ‬природою,‭ ‬як‭ ‬повітря,‭ ‬висушують‭ ‬тканини‭ ‬та‭ ‬життєві‭ ‬флюїди‭ ‬й‭ ‬можуть‭ ‬спричиняти‭ ‬навіть‭ ‬спазми‭ ‬мускулатури,‭ ‬надмір‭ ‬його‭ ‬?????висушує‭ ‬та‭ ‬псує‭ ‬легені,‭ ‬завдає‭ ‬шкоди‭ ‬серцю,‭ ‬але‭ ‬й‭ ‬нестача‭ ‬його‭ ‬призводить‭ ‬до‭ ‬накопичення‭ ‬в‭ ‬організмі‭ ‬токсинів.‭ ‬За‭ ‬лихоманки‭ ‬гіркоти‭ ‬атакують‭ ‬і‭ ‬руйнують‭ ‬отрути,‭ ‬які‭ ‬проникли‭ ‬в‭ ‬тканини‭ ‬та‭ ‬спричинили‭ ‬цю‭ ‬лихоманку.‭ ‬Показані‭ ‬такі‭ ‬трави‭ ‬й‭ ‬у‭ ‬разі‭ ‬артриту.‭ ‬А‭ ‬щоб‭ ‬траволікування‭ ‬було‭ ‬по-справжньому‭ ‬ефективним,‭ ‬його‭ ‬доповнюють‭ ‬відповідною‭ ‬дієтою.‭ 
 

Лікують‭ ‬смаки

 
Смаки‭ ‬мають‭ ‬бути‭ ‬врівноваженими‭ ‬-‭ ‬це‭ ‬головне‭ ‬правило‭ ‬в‭ ‬лікуванні‭ ‬хвороб‭ ‬за‭ ‬Аюрведою.‭ ‬Найбільшу‭ ‬лікувальну‭ ‬цінність‭ ‬мають‭ ‬гіркий,‭ ‬терпкий‭ ‬і‭ ‬гострий‭ ‬смаки.‭ ‬Вони‭ ‬швидко‭ ‬впливають‭ ‬на‭ ‬організм‭ ‬і‭ ‬найбільш‭ ‬ефективно‭ ‬усувають‭ ‬патогенні‭ ‬чинники‭ ‬та‭ ‬застійні‭ ‬явища.‭ ‬А‭ ‬от‭ ‬кислий,‭ ‬солоний‭ ‬і‭ ‬солодкий‭ ‬смаки‭ ‬частіше‭ ‬вживають‭ ‬для‭ ‬тривалого‭ ‬лікування,‭ ‬щоб‭ ‬тонізувати‭ ‬організм.‭ ‬Однак‭ ‬їх‭ ‬має‭ ‬бути‭ ‬вміру.‭ ‬У‭ ‬нас‭ ‬же‭ ‬солодкий‭ ‬і‭ ‬солоний‭ ‬смаки‭ ‬– в‭ ‬пошані.‭ ‬Проте‭ ‬надмір‭ ‬солодкого‭ ‬шкідливий‭ ‬для‭ ‬селезінки‭ ‬та‭ ‬підшлункової‭ ‬залози,‭ ‬сприяє‭ ‬накопиченню‭ ‬токсинів,‭ ‬надмір‭ ‬солоного‭ ‬-‭ ‬для‭ ‬нирок,‭ ‬спричиняє‭ ‬млявість‭ ‬і‭ ‬рихлість,‭ ‬надмір‭ ‬кислого‭ ‬завдає‭ ‬шкоди‭ ‬печінці,‭ ‬закислює‭ ‬організм,‭ ‬а‭ ‬надмір‭ ‬в’язкого‭ ‬смаку‭ ‬послаблює‭ ‬товсту‭ ‬кишку.‭ ‬Будь-який‭ ‬із‭ ‬смаків‭ ‬у‭ ‬надмірній‭ ‬кількості‭ ‬завдає‭ ‬шкоди‭ ‬всьому‭ ‬організмові.‭ 
 
-‭ ‬Дуже‭ ‬добре‭ ‬комбінувати‭ ‬різні‭ ‬смаки,‭ ‬-‭ ‬зацікавлює‭ ‬Анатолій‭ ‬Іванович.‭ ‬– Якщо‭ ‬поєднати‭ ‬гострий‭ ‬і‭ ‬гіркий‭ ‬смаки,‭ ‬вони‭ ‬набудуть‭ ‬осушувальних‭ ‬і‭ ‬очисних‭ ‬властивостей,‭ ‬поєднання‭ ‬гострого,‭ ‬кислого‭ ‬й‭ ‬солоного‭ ‬-‭ ‬стимулює‭ ‬травлення.‭ ‬Гострий‭ ‬смак‭ ‬сприяє‭ ‬перетравленню‭ ‬солодкого‭ ‬й‭ ‬використовується‭ ‬у‭ ‬вигляді‭ ‬спецій‭ ‬разом‭ ‬із‭ ‬солодкими‭ ‬стравами.‭ ‬А‭ ‬солодкий‭ ‬смак,‭ ‬своєю‭ ‬чергою,‭ ‬послаблює‭ ‬відчуття‭ ‬печіння‭ ‬від‭ ‬гострого.‭ ‬Тому‭ ‬гвоздику,‭ ‬як‭ ‬правило,‭ ‬вживають‭ ‬із‭ ‬цукром.‭ ‬Гострий‭ ‬смак‭ ‬сприяє‭ ‬потовиділенню,‭ ‬а‭ ‬терпкий,‭ ‬навпаки,‭ ‬послаблює‭ ‬його.‭ 
 
Гіркий‭ ‬смак‭ ‬нейтралізує‭ ‬потяг‭ ‬до‭ ‬солодкого.‭ ‬В‭ ‬Індії‭ ‬навіть‭ ‬випускають‭ ‬таблетки‭ ‬з‭ ‬трав‭ ‬і‭ ‬мінералів,‭ ‬що‭ ‬поєднують‭ ‬усі‭ ‬шість‭ ‬смаків.‭ ‬Надходячи‭ ‬до‭ ‬організму‭ ‬в‭ ‬правильній‭ ‬пропорції,‭ ‬вони‭ ‬сприяють‭ ‬доброму‭ ‬травленню‭ ‬й‭ ‬поліпшують‭ ‬засвоєння‭ ‬поживних‭ ‬речовин.‭ ‬Застосовують‭ ‬їх‭ ‬також‭ ‬за‭ ‬зниженого‭ ‬апетиту‭ ‬та‭ ‬анорексії.‭ ‬Подібний‭ ‬аюрведичному‭ ‬рецепт‭ ‬із‭ ‬застосуванням‭ ‬рослин,‭ ‬що‭ ‬ростуть‭ ‬у‭ ‬наших‭ ‬широтах,‭ ‬можна‭ ‬зробити‭ ‬власноруч.‭ 
 
Для‭ ‬цього‭ ‬в‭ ‬рівних‭ ‬кількостях‭ ‬беруть:‭ ‬корінь‭ ‬солодки‭ ‬(солодкий‭ ‬смак‭)‬,‭ ‬плоди‭ ‬глоду‭ ‬(кислий‭)‬,‭ ‬морську‭ ‬сіль‭ ‬(солоний‭)‬,‭ ‬імбир‭ ‬(гострий‭)‬,‭ ‬барбарис‭ ‬(гіркий‭)‬ і‭ ‬червону‭ ‬малину‭ ‬(терпкий‭)‬.‭ ‬Усе‭ ‬перемолоти,‭ ‬змішати‭ ‬й‭ ‬уживати‭ ‬по‭ ‬1‭ ‬г‭ ‬щоранку.
 
І‭ ‬хоча‭ ‬індійські‭ ‬трави‭ ‬ростуть‭ ‬у‭ ‬зовсім‭ ‬іншому‭ ‬кліматичному‭ ‬поясі,‭ ‬багато‭ ‬з‭ ‬них‭ ‬мають‭ ‬свої‭ ‬аналоги‭ ‬в‭ ‬нашій‭ ‬полосі.‭ ‬Це‭ ‬аїр,‭ ‬алтея,‭ ‬базилік,‭ ‬гібіскус,‭ ‬гірчиця,‭ ‬конюшина,‭ ‬льон,‭ ‬малина,‭ ‬мати-й-мачуха‭ ‬тощо.‭ ‬Багато‭ ‬аюрведичних‭ ‬трав‭ ‬– поширені‭ ‬в‭ ‬нас‭ ‬як‭ ‬спеції,‭ ‬наприклад,‭ ‬імбир,‭ ‬коріандр,‭ ‬куркума.‭ ‬Із‭ ‬них‭ ‬можна‭ ‬легко‭ ‬приготувати‭ ‬аюрведичні‭ ‬фітокомпозиції‭ ‬з‭ ‬належним‭ ‬фармакологічним‭ ‬результатом.‭ 
 
 «Йогівський‭ ‬чай‭»‬ очищує‭ ‬кров,‭ ‬поліпшує‭ ‬травлення,‭ ‬відновлює‭ ‬фізичні‭ ‬сили,‭ ‬зміцнює‭ ‬нервову‭ ‬систему‭ ‬й‭ ‬підвищує‭ ‬настрій,‭ ‬захищає‭ ‬від‭ ‬застуд‭ ‬та‭ ‬грипу.‭ ‬І‭ ‬може‭ ‬замінити‭ ‬ранкову‭ ‬каву,‭ ‬бо‭ ‬має‭ ‬чудовий‭ ‬смак‭ ‬та‭ ‬енергетичний‭ ‬вплив.‭ ‬Дозування‭ ‬спецій‭ ‬– за‭ ‬бажанням.‭ ‬Але‭ ‬орієнтовно‭ ‬беруть‭ ‬по‭ ‬9‭ ‬шт.‭ ‬гвоздики‭ ‬та‭ ‬кардамону,‭ ‬1‭ ‬паличку‭ ‬кориці,‭ ‬4‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬куркуми,‭ ‬5-10‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬свіжонатертого‭ ‬кореня‭ ‬імбиру.‭ ‬Усе‭ ‬це‭ ‬слід‭ ‬покласти‭ ‬у‭ ‬киплячу‭ ‬воду‭ ‬(2‭ ‬л‭)‬ й‭ ‬прокип’ятити‭ ‬5‭ ‬хв.‭ ‬Усипати‭ ‬0,5‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬чорного‭ ‬чаю‭ ‬й‭ ‬1‭ ‬склянку‭ ‬молока.‭ ‬Довести‭ ‬до‭ ‬кипіння.‭ 
 

 Їжа‭ ‬впливає‭ ‬на‭ ‬тіло‭ ‬та‭ ‬на‭ ‬психіку

 
‭ ‬Те,‭ ‬що‭ ‬неправильне‭ ‬харчування‭ ‬спричиняє‭ ‬захворювання,‭ ‬сповідує‭ ‬не‭ ‬лише‭ ‬Аюрведа,‭ ‬а‭ ‬й‭ ‬усі‭ ‬сучасні‭ ‬системи‭ ‬оздоровлення.‭ ‬Проте‭ ‬індійська‭ ‬система‭ ‬розглядає‭ ‬харчування‭ ‬як‭ ‬головний‭ ‬засіб‭ ‬тривалого‭ ‬лікування‭ ‬фізичного‭ ‬тіла‭ ‬та‭ ‬вважає,‭ ‬що‭ ‬природа‭ ‬нашої‭ ‬їжі‭ ‬впливає‭ ‬на‭ ‬наші‭ ‬емоції‭ ‬й‭ ‬може‭ ‬зумовлювати‭ ‬схильність‭ ‬не‭ ‬лише‭ ‬до‭ ‬фізичних‭ ‬захворювань,‭ ‬а‭ ‬й‭ ‬навіть‭ ‬до‭ ‬психічних.‭ ‬Так‭ ‬само‭ ‬й‭ ‬негативні‭ ‬емоції‭ ‬здатні‭ ‬порушити‭ ‬процес‭ ‬травлення,‭ ‬а‭ ‬погане‭ ‬травлення‭ ‬негативно‭ ‬позначається‭ ‬на‭ ‬наших‭ ‬емоціях.‭ ‬Утворюється‭ ‬замкнене‭ ‬коло.‭ ‬Тому‭ ‬навіть‭ ‬якісна‭ ‬їжа,‭ ‬яку‭ ‬вживають‭ ‬у‭ ‬поганому‭ ‬настрої,‭ ‬може‭ ‬спричинити‭ ‬хворобу.‭ ‬Також‭ ‬дуже‭ ‬важливо,‭ ‬із‭ ‬яким‭ ‬настроєм‭ ‬страву‭ ‬готують.‭ ‬А‭ ‬треба‭ ‬це‭ ‬робити‭ ‬з‭ ‬добрими‭ ‬думками‭ ‬та‭ ‬чистим‭ ‬серцем.‭ 
 
-‭ ‬Життєву‭ ‬силу‭ ‬людині‭ ‬дають‭ ‬не‭ ‬м’ясо,‭ ‬не‭ ‬риба,‭ ‬й‭ ‬це‭ ‬підтверджується,‭ ‬а‭ ‬молочні‭ ‬продукти‭ ‬та‭ ‬зерно,‭ ‬й‭ ‬вони‭ ‬є‭ ‬головною‭ ‬їжею‭ ‬індійців,‭ ‬-‭ ‬ділиться‭ ‬набутим‭ ‬досвідом‭ ‬Анатолій‭ ‬Українець.‭ ‬-‭ ‬Відбувається‭ ‬переосмислення‭ ‬цінностей.‭ ‬Проте‭ ‬й‭ ‬серед‭ ‬молочних‭ ‬дозволяються‭ ‬не‭ ‬всі‭ ‬продукти.‭ ‬Переважають‭ ‬полегшене‭ ‬молоко,‭ ‬його‭ ‬не‭ ‬треба‭ ‬кип’ятити,‭ ‬а‭ ‬лише‭ ‬довести‭ ‬до‭ ‬кип’ятіння,‭ ‬до‭ ‬підняття‭ ‬пінки,‭ ‬сир‭ ‬Панір,‭ ‬який‭ ‬спеціально‭ ‬приготовлений‭ ‬і‭ ‬на‭ ‬смак‭ ‬він‭ ‬зовсім‭ ‬інший,‭ ‬ніж‭ ‬у‭ ‬нас,‭ ‬свіжий‭ ‬йогурт‭ ‬і‭ ‬масло‭ ‬гхі.‭ ‬Це‭ ‬основне,‭ ‬що‭ ‬дає‭ ‬життєву‭ ‬силу,‭ ‬як‭ ‬кажуть‭ ‬в‭ ‬Індії‭ ‬– оджас.‭ ‬Люди,‭ ‬які‭ ‬страждають‭ ‬від‭ ‬непереносності‭ ‬лактози‭ ‬чи‭ ‬алергії‭ ‬на‭ ‬молочний‭ ‬білок,‭ ‬можуть‭ ‬вживати‭ ‬йогурти,‭ ‬зроблені‭ ‬власноруч.‭ ‬Йогуртові‭ ‬бактерії‭ ‬ферментують‭ ‬лактозу,‭ ‬тому‭ ‬цей‭ ‬молочний‭ ‬продукт‭ ‬перетравлюється‭ ‬та‭ ‬засвоюється‭ ‬ліпше‭ ‬й‭ ‬легше,‭ ‬ніж‭ ‬молоко.‭ ‬Посуд‭ ‬для‭ ‬приготування‭ ‬йогурту‭ ‬облити‭ ‬окропом‭ ‬чи‭ ‬простерилізувати.‭ ‬Потім‭ ‬насухо‭ ‬витерти.‭ ‬Молоко‭ ‬нагріти‭ ‬до‭ ‬90°С‭ ‬(довести‭ ‬до‭ ‬закипання‭)‬.‭ ‬Зняти‭ ‬з‭ ‬плити‭ ‬й‭ ‬остудити‭ ‬до‭ ‬38-42°С.‭ ‬У‭ ‬молоко‭ ‬ввести‭ ‬закваску‭ ‬(продається‭ ‬в‭ ‬аптеці‭)‬ й‭ ‬ретельно‭ ‬перемішати.‭ ‬(Перед‭ ‬цим‭ ‬розвести‭ ‬закваску‭ ‬невеликою‭ ‬кількістю‭ ‬теплого‭ ‬молока,‭ ‬розмішуючи‭ ‬до‭ ‬однорідної‭ ‬консистенції‭)‬.‭ ‬Якщо‭ ‬замість‭ ‬сухої‭ ‬закваски‭ ‬використовується‭ ‬магазинний‭ ‬йогурт‭ ‬чи‭ ‬домашній‭ ‬від‭ ‬попередньої‭ ‬партії,‭ ‬його‭ ‬також‭ ‬слід‭ ‬розвести‭ ‬невеликою‭ ‬кількістю‭ ‬молока,‭ ‬щоб‭ ‬не‭ ‬залишалися‭ ‬йогуртові‭ ‬згустки,‭ ‬та‭ ‬поступово,‭ ‬невеликими‭ ‬порціями‭ ‬вводити‭ ‬в‭ ‬решту‭ ‬молока,‭ ‬щораз‭ ‬усе‭ ‬ретельно‭ ‬перемішуючи.‭ ‬Як‭ ‬тільки‭ ‬підігріте‭ ‬молоко‭ ‬досягне‭ ‬потрібної‭ ‬температури,‭ ‬слід‭ ‬дуже‭ ‬швидко‭ ‬змішати‭ ‬його‭ ‬із‭ ‬закваскою.‭ ‬Поки‭ ‬суміш‭ ‬не‭ ‬охолола,‭ ‬негайно‭ ‬слід‭ ‬перелити‭ ‬її‭ ‬в‭ ‬термос,‭ ‬який‭ ‬безпосередньо‭ ‬перед‭ ‬цим‭ ‬потрібно‭ ‬ошпарити‭ ‬окропом‭ ‬і‭ ‬швидко‭ ‬насухо‭ ‬протерти‭ ‬рушником.‭ ‬Потім‭ ‬укутати‭ ‬термос‭ ‬із‭ ‬йогуртом‭ ‬теплим‭ ‬шарфом‭ ‬і‭ ‬залишити‭ ‬в‭ ‬теплому‭ ‬місці‭ ‬на‭ ‬8-12‭ ‬годин.
 
Для‭ ‬приготуваня‭ ‬сиру‭ ‬Панір‭ ‬удома‭ ‬слід‭ ‬у‭ ‬каструлю‭ ‬із‭ ‬грубим‭ ‬дном‭ ‬налити‭ ‬1‭ ‬л‭ ‬молока,‭ ‬коли‭ ‬воно‭ ‬закипить,‭ ‬долити‭ ‬тонкою‭ ‬цівкою‭ ‬150‭ ‬мл‭ ‬кефіру‭ ‬(чи‭ ‬стільки‭ ‬ж‭ ‬«живого‭»‬ йогурту,‭ ‬чи‭ ‬250‭ ‬мл‭ ‬кислої‭ ‬сироватки,‭ ‬чи‭ ‬2‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬соку‭ ‬лимона,‭ ‬чи‭ ‬1‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬лимонної‭ ‬кислоти‭)‬,‭ ‬постійно‭ ‬перемішуючи.‭ ‬Через‭ ‬кілька‭ ‬хвилин‭ ‬сир‭ ‬відділиться‭ ‬від‭ ‬сироватки‭ ‬й‭ ‬підніметься‭ ‬доверху.‭ ‬Його‭ ‬слід‭ ‬покласти‭ ‬в‭ ‬марлю,‭ ‬зав’язати‭ ‬її‭ ‬й‭ ‬накласти‭ ‬прес.‭ ‬Через‭ ‬кілька‭ ‬годин‭ ‬сир‭ ‬готовий‭ ‬до‭ ‬вживання.‭ ‬Він‭ ‬насичений‭ ‬великою‭ ‬кількістю‭ ‬калію‭ ‬та‭ ‬кальцію,‭ ‬і‭ ‬його‭ ‬широко‭ ‬використовують‭ ‬у‭ ‬медицині.‭ ‬Завдяки‭ ‬йому‭ ‬нормалізується‭ ‬тиск,‭ ‬поліпшується‭ ‬робота‭ ‬серця,‭ ‬виводяться‭ ‬шлаки‭ ‬з‭ ‬організму,‭ ‬активується‭ ‬нервова‭ ‬система,‭ ‬поліпшується‭ ‬провідність‭ ‬волокон,‭ ‬швидше‭ ‬лікуються‭ ‬різні‭ ‬грижі,‭ ‬зміцнюється‭ ‬скелет‭ ‬у‭ ‬дітей‭ ‬і‭ ‬дорослих,‭ ‬знижується‭ ‬стомлюваність‭ ‬і‭ ‬підвищується‭ ‬витривалість.‭ ‬Його‭ ‬вживають‭ ‬за‭ ‬опущених‭ ‬органів‭ ‬і‭ ‬варикозного‭ ‬розширення‭ ‬вен.‭ ‬Можна‭ ‬споживати‭ ‬у‭ ‬великих‭ ‬кількостях.‭ 
 
Масло‭ ‬Гхі‭ ‬– це‭ ‬наше‭ ‬звичайне‭ ‬топлене‭ ‬масло,‭ ‬– продовжує‭ ‬Анатолій‭ ‬Українець.‭ ‬-‭ ‬Робити‭ ‬його‭ ‬слід‭ ‬із‭ ‬несолоного‭ ‬свіжого‭ ‬базарного‭ ‬вершкового‭ ‬масла.‭ ‬Головною‭ ‬метою‭ ‬цього‭ ‬процесу‭ ‬є‭ ‬відокремлення‭ ‬від‭ ‬молочного‭ ‬жиру‭ ‬білків‭ ‬і‭ ‬вуглеводів.‭ ‬Треба‭ ‬стежити,‭ ‬щоб‭ ‬масло‭ ‬не‭ ‬пересмажилося.‭ ‬Готують‭ ‬його‭ ‬так:‭ ‬450‭ ‬г‭ ‬масла‭ ‬нарізати‭ ‬шматочками‭ ‬й‭ ‬покласти‭ ‬в‭ ‬каструлю‭ ‬з‭ ‬товстими‭ ‬стінками‭ ‬і‭ ‬товстим‭ ‬дном,‭ ‬щоб‭ ‬не‭ ‬пригоріло.‭ ‬Поставити‭ ‬на‭ ‬середній‭ ‬вогонь‭ ‬і‭ ‬акуратно‭ ‬помішувати.‭ ‬Як‭ ‬тільки‭ ‬масло‭ ‬закипить,‭ ‬зменшити‭ ‬вогонь‭ ‬до‭ ‬мінімуму.‭ ‬А‭ ‬коли‭ ‬пінка‭ ‬загусне,‭ ‬прибрати‭ ‬її,‭ ‬не‭ ‬торкаючись‭ ‬дна‭ ‬(можна‭ ‬заправити‭ ‬нею‭ ‬кашу‭)‬.‭ ‬Гарячим‭ ‬процідити‭ ‬через‭ ‬4‭ ‬шари‭ ‬марлі‭ ‬й‭ ‬вилити‭ ‬в‭ ‬скляну‭ ‬баночку.‭ ‬Зберігати‭ ‬в‭ ‬прохолодному‭ ‬місці.‭ ‬Топити‭ ‬близько‭ ‬1‭ ‬год.‭ ‬Таке‭ ‬масло‭ ‬зберігається‭ ‬без‭ ‬холодильника‭ ‬протягом‭ ‬півроку‭ ‬й‭ ‬не‭ ‬псується,‭ ‬і‭ ‬на‭ ‬ньому‭ ‬можна‭ ‬тушкувати‭ ‬овочі,‭ ‬воно‭ ‬не‭ ‬горить,‭ ‬і‭ ‬класти‭ ‬його‭ ‬в‭ ‬супи.‭ ‬Це‭ ‬надаватиме‭ ‬продуктам‭ ‬незвичного‭ ‬приємного‭ ‬смаку.‭ ‬Після‭ ‬використання‭ ‬такого‭ ‬масла‭ ‬вже‭ ‬через‭ ‬місяць‭ ‬відчуватиметься‭ ‬його‭ ‬користь.‭ ‬Воно‭ ‬справді‭ ‬додає‭ ‬життєвих‭ ‬сил.‭ ‬Я,‭ ‬наприклад,‭ ‬після‭ ‬першої‭ ‬поїздки‭ ‬до‭ ‬Індії‭ ‬(2‭ ‬роки‭ ‬тому‭)‬ споживаю‭ ‬тільки‭ ‬масло‭ ‬гхі‭ ‬в‭ ‬будь-якому‭ ‬вигляді.‭ ‬І‭ ‬рекомендую‭ ‬всім‭ ‬його‭ ‬вживати.‭ ‬Воно‭ ‬оздоровлює‭ ‬печінку,‭ ‬поліпшує‭ ‬травний‭ ‬процес‭ ‬та‭ ‬помічне‭ ‬в‭ ‬разі‭ ‬закрепів‭ ‬(але‭ ‬велика‭ ‬кількість‭ ‬може‭ ‬призвести‭ ‬до‭ ‬проносу‭)‬,‭ ‬благотворно‭ ‬впливає‭ ‬на‭ ‬нервові‭ ‬тканини,‭ ‬головний‭ ‬та‭ ‬кістковий‭ ‬мозок,‭ ‬поліпшує‭ ‬пам‭’‬ять‭ ‬і‭ ‬увагу,‭ ‬омолоджує‭ ‬й‭ ‬тонізує,‭ ‬відновлює‭ ‬клітини,‭ ‬є‭ ‬прекрасним‭ ‬імуностимулятором.‭ ‬За‭ ‬головного‭ ‬болю‭ ‬народна‭ ‬медицина‭ ‬рекомендує‭ ‬втирати‭ ‬масло‭ ‬у‭ ‬скроні,‭ ‬масажуючи‭ ‬їх,‭ ‬як‭ ‬знеболювальне‭ ‬воно‭ ‬помічне‭ ‬за‭ ‬болю‭ ‬у‭ ‬спині‭ ‬та‭ ‬забиттях,‭ ‬посилює‭ ‬життєву‭ ‬енергію.‭ ‬Ним‭ ‬від‭ ‬інфекцій‭ ‬змащують‭ ‬ніздрі‭ ‬й‭ ‬закапують‭ ‬теплим‭ ‬по‭ ‬1‭ ‬краплі‭ ‬в‭ ‬кожне‭ ‬вухо,‭ ‬якщо‭ ‬вони‭ ‬болять.‭ ‬Народні‭ ‬цілителі‭ ‬рекомендують‭ ‬проти‭ ‬ночі‭ ‬протирати‭ ‬ним‭ ‬раковини‭ ‬вух,‭ ‬стопи‭ ‬та‭ ‬пупок.‭ ‬Масло‭ ‬гхі‭ ‬чудово‭ ‬поєднується‭ ‬з‭ ‬гіркими‭ ‬травами,‭ ‬що‭ ‬посилює‭ ‬їхню‭ ‬дію.‭ 
 
Чимало‭ ‬на‭ ‬обідньому‭ ‬столі‭ ‬в‭ ‬індійців‭ ‬фруктових‭ ‬салатів.‭ ‬Вони‭ ‬дуже‭ ‬багаті‭ ‬на‭ ‬компоненти.‭ ‬В‭ ‬одному‭ ‬такому‭ ‬салаті‭ ‬я‭ ‬нарахував‭ ‬до‭ ‬10‭ ‬інгредієнтів‭ ‬– це‭ ‬манго,‭ ‬кавуни,‭ ‬дині,‭ ‬банани,‭ ‬усе,‭ ‬що‭ ‬росте‭ ‬довкола.‭ ‬Це‭ ‬можна‭ ‬робити‭ ‬й‭ ‬у‭ ‬нас‭…
 
Підготувала‭  Тетяна‭ ‬Кияниченко.
ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття", що виходить з 2004 року і розповідає про здоровий спосіб життя, про збереження та відновлення здоров'я методами народної медицини. З кожного номера газети, що виходить по вівторках, на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на пошті: передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання, або передплативши електронну версію, що відповідає друкованій, на сторінці ПЕРЕДПЛАТА.