РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

МАСЛО ТОПЛЕНЕ - ЦЕ "РІДКЕ ЗОЛОТО" ДЛЯ ДУШІ Й ТІЛА ЛЮДИНИ

МАСЛО ТОПЛЕНЕ - ЦЕ

Корова - чарівна тварина, Жує зеленую траву, А молоко дає і біле, й щільне. Уся любов корови сконцентрована в молоці. З молока збирають вершки, які згодом перетворюються на сметану, а вже зі сметани одержують масло, а з масла дивовижний продукт - гхі. Протягом багатьох століть гхі вважають в Індії «рідким золотом». Запас гхі в родині був основою благополуччя: якщо є вдосталь гхі, отже, буде здоров’я й радість у сімействі та повага сусідів. Поділитися гхі - це те саме, що поділитися хлібом

ГХІ ОЧИЩУЕ ВІД ТОКСИНІВ

Аюрведа (давньоіндійський трактат про медицину) стверджує, що гхі - найпотужніший «зігрівальний» засіб, який тільки існує в природі. Причому гхі зігріває не тільки ззовні, але й зсередини. «Зігрівальна» - це загальнотонізувальна дія. Аскети, індійські святі, під час строгого посту використовують дивну процедуру промаслення плоті. Тоді прийом гхі протистоїть голоду, холоду й, головне, токсинам, які неминуче утворюються під час строгого посту. А ще Аюрведа мовить: «Гхі не просто активізує всі види травлення, але нормалізує його й очищує від усіх видів «поганого» травлення». Різні види «поганого» травлення породжують різні види інтоксикації в організмі. А причиною «поганого травлення» є дратівливість різного роду. Коли людина ненавидить, злиться, в неї руйнується тканина печінки. Якщо людина довго ображається, скімлить постійно, страждає підшлункова залоза, порушується обмін речовин. Коли людина перебуває в стані надмірного фізичного перенапруження, виникають хвороби шлунка.

ЧАС ПОСИЛЮЄ ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ МАСЛА

Масло гхі в Аюрведі вважається одним із найсаттвічніших продуктів, тобто найбільш добротворним, Божественним. Ось яку характеристику маслу гхі дають Васант Лад і Давид Фроулі у своїй книзі «Трави й спеції»: «Гхі підвищує Оджас - тонку сутність усіх тканин. Воно посилює усі види Агні, підвищує енергію травних процесів і дію ферментів в організмі. Масло живить маджа-тхату (кістковий мозок і нервову тканину), а також головний мозок. Підвищуючи Оджас, воно сприятливо впливає на всі тонкі тканини тіла, включаючи шукра-дхату (репродуктивну тканину), усуває безплідність. Воно дає живлення Теджасу - вогню розуму - і в такий спосіб посилює вогонь інтелекту й сприйняття. Маючи такі властивості, воно є чудовим омолоджувальним, тонізувальним засобом для розуму, мозку й нервової системи. Правильно виготовлене масло взагалі ніколи не зіпсується, не прогіркне й не потребує зберігання в холодильнику. Більше того, всі лікувальні властивості гхі згодом посилюються. Природно, зростає його ціна, і тому столітнє масло використовували тільки для лікування царів». Я вважаю, що наші селяни не тільки можуть для себе готувати й використовувати цей корисний продукт, а ще й продавати гхі іншим людям.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ГХІ

Дуже важливо правильно перетопити масло, тоді воно трансмутує і з нього врешті-решт виходить золотавий, чистий, чарівний продукт - гхі. Важко підрахувати, скільки концентрацій і перетворень відбулося з молоком, поки утворився цей золотий продукт. Під час перетоплювання підгоряє не саме масло, а осад, який випадає на дно каструлі. Тому, щоб уникнути підгоряння, беруть каструлю з грубим дном і топлять на дуже слабкому вогні. Масло ріжуть на невеликі шматки й розтоплюють їх. Щойно масло закипіло, вогонь зменшують до мінімального. У міру розтоплювання масла зверху утворюється шапка білої піни, яку ви постійно знімаєте. Піну можна використовувати для приготування їжі. Масло на початку процесу мутне, потім світлішає, а на дно починає випадати осад. Знімаємо першу каструлю з вогню й на її місце ставимо іншу. З першої каструлі переливаємо в другу масло тонким струменем так, щоб увесь осад залишився в першій каструлі. Кришкою взагалі не накриваємо, для того щоб випаровувалася вода. Пінку збираємо увесь час, це зсілий казеїн. Коли колір масла став золотавим, викладіть друшляк чистою марлею та процідіть гхі в банку. Це переливання й проціджування ми робимо двічі. З банки, за потреби, треба відбирати гхі сухою, чистою ложкою. Для того щоб одержати 1 л гхі знадобиться 5-6 пачок якісного масла по 200 г. Масло гхі не горить під час смаження. Це дуже велика перевага, тому що олія й вершкове масло під час горіння стають канцерогенними, утворюють вільні радикали, а також є важкими для перетравлювання. Гхі - це єдине масло, яке не втрачає своїх корисних властивостей під час смаження. Якщо масло гхі розшаровується, то вихідне масло - неякісне.

ОЗДОРОВЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ТОПЛЕНОГО МАСЛА

Гхі - найкращий засіб для лікування, воно також є основою для багатьох ліків. Якщо ви хочете лікуватися з його допомогою, то його треба вживати по 1 ч. л. за 10 хв до їди. Скільки прийомів їжі - стільки й прийомів гхі. Для використання в їжу гхі практично не має ніяких протипоказань. Топлене вершкове масло, говориться у Ведах, не схильне підвищувати кількість жиру в крові, тому що його властивості сприяють не тільки потраплянню жиру в кров, але і його швидкому усмоктуванню в клітини організму. 1. Від застуди додаємо до гхі мелений імбир і куркуму по 1 ч. л. на 100 г гхі та ставимо майонезну баночку на водяну баню на 20 хв для розчинення. Профільтрувати й зберігати в холодильнику. Застосовувати усередину по 1 ч. л. тричі на день і розтирати грудну клітку й руки. 2. За захворювань травного тракту, холециститів, панкреатитів додаємо до гхі деревій, м’яту й безсмертник по 1 ч. л. на 100 г гхі. Готувати, як у попередньому рецепті. Застосовувати по 1 ч. л. за 10 хв до їди. 3. Для повернення краси й пружності шкіри додаємо до гхі шипшину, 1 ст. л. на 100 г гхі, готувати, як сказано вище. Цим маслом можна змащувати в дітей попрілості. Можна застосовувати під час масажу. 4. За нервових захворювань сухий перемелений корінь валеріани й траву меліси додаємо по 1 ст. л. на 100 г гхі. Готувати, як у першому рецепті. Прийняти перед сном 1 ст. л., а вранці натерти маківку голови. 5. За душевної слабкості додаємо до гхі сіль. На 100 г - 1 ч. л. солі. Приймаємо ранком. Спочатку повільно розсмоктуємо 1 ч. л. меду, а після цього приймаємо 1 ч. л. гхі. Якщо зробити гкі з любов’ю з якісного коров’ячого масла, та ще й з позитивною енергією, то воно принесе користь і фізичному тілу, й душі.

Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог.

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття", що виходить з 2004 року та розповідає про здоровий спосіб життя, про збереження та відновлення здоров'я методами народної медицини. З кожного номера газети, що виходить по вівторках, на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА або відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання. Ви також можете купувати електронну версію газети, що відповідає друкованій, на сайті Здоров'я і Довголіття.