МЕРЗЛЯКУВАТІСТЬ

Поділитися:
МЕРЗЛЯКУВАТІСТЬ

про що сигналізує підвищена чутливість до холоду

 

Прислухаючись до сигналів свого тіла, людина може зрозуміти, які симптоми сповіщають про ті чи ті неполадки в організмі, на що потрібно звернути увагу, яких заходів ужити, щоб поліпшити стан здоров’я, не допустити серйозних хвороб. У матеріалах нової рубрики «Симптоми і хвороби» ми допоможемо вам зрозуміти «мову тіла», дамо поради, як відновити гарне самопочуття.

КРОВ – НОСІЙ ТЕПЛА

Людина боїться відчинити для провітрювання вікно, навіть коли інші кажуть, що в кімнаті спекотно й душно. Уночі їй часто бракує теплої ковдри, і, щоб зігрітися, вона одягає шкарпетки. Пальці її рук рідко бувають теплими. Ці симптоми в більшості випадків свідчать про низький артеріальний тиск і густу кров. Відчуття тепла людині забезпечує нормальний кровообіг: кров надходить в усі ділянки тіла й зігріває їх. Та якщо вона занадто густа, не може пройти по всіх найдрібніших капілярах, особливо периферійних ділянок організму (ноги, руки). Тому вони стають холодними. Але це ще півбіди. Значно небезпечніше, коли починає мерзнути все тіло. Це тривожний сигнал про поганий кровообіг і крайню потребу нагальних дій щодо оздоровлення печінки, серця й розрідження крові.

РОЗРІДЖУЄ КРОВ ПЕЧІНКА

Річ у тім, що нормалізацією стану крові в організмі займається печінка. Якщо до цього органа надійшла густа кров, він відразу потрапляє в стан кисневого голодування (густа кров не може забезпечити органи й тканини потрібною кількістю кисню) і починає її розріджувати. Робить це за допомогою антиоксидантів (вітамінів). Але проблема в тому, що ці речовини також потрапляють у печінку разом із кров’ю. Якщо ж вона є густою протягом тривалого часу, то печінка вичерпує накопичений в ній запас вітамінів, а нові надійти не можуть.

ЧОМУ КРОВ ЗАГУЩУЄТЬСЯ?

Із кількох причин. Серед них можна виділити такі, як погана робота печінки (причиною цього часто є неправильне харчування людини), недостатнє вживання рідини, переважання в раціоні промислових продуктів, під час виробництва яких використовують різні хімічні домішки. А також недостатнє вживання овочів, фруктів, нерафінованих олій та інших продуктів, які містять вітаміни. Останнє треба виділити особливо. Бо, як показують дослідження, в серпні, коли на городах, а відповідно й на обідньому столі, з’являється багато сезонних овочів і фруктів, у більшості людей кров набуває нормальної густини. Тож печінка має накопичити вітаміни-антиоксиданти в такій кількості, щоб їх вистачило на максимально тривалий період - бажано до нового урожайного сезону. Для цього їй потрібно забезпечити оптимальні умови роботи.

СОКИ ДОПОМОЖУТЬ РОЗРІДИТИ КРОВ

Звичайно, вітамінний запас слід поповнювати протягом усього року. Але не парниковими плодами, в яких мало корисних речовин, зате надмір хімікатів. А тими, що зберігаються в коморах: морква, буряки, капуста, гарбузи. Бажано, щоб під час їх вирощування не застосовувалися хімічні добрива. Важливі й умови зберігання. Бо, приміром, у разі висихання моркви (вона стає малосоковитою, зморщується) в ній збільшується вміст нітритів, які є шкідливими для людського організму. Боротися з проблемою загущення крові можна за допомогою вживання фруктово-овочевих свіжовичавлених соків, зокрема морквяного й гарбузового, які водночас постачають організму рідину й антиоксиданти. Важливо, щоб соки були приготовлені з якісних добре збережених овочів та фруктів. Бажано пити не моносік, а суміш, поєднуючи солодкі (морквяний, гарбузовий) та кислі (яблучний, цитрусовий, журавлинний тощо). Можна додати до солодкого соку 1-2 ч. л. яблучного оцту. Кислота нейтралізує нітрити, які могли накопичитися за зиму в плодах. Дуже дієвою у розв’язанні проблеми густої крові зарекомендувала себе біодобавка на основі глини «енергія життя», розроблена українськими вченими для подолання наслідків радіоактивного опромінення. Вона постачає організм вільними електронами, які знешкоджують вільні радикали, виконуючи роль антиоксидантів. Унаслідок цього кров розріджується, печінка отримує можливість повноцінної роботи.

ТРАВИ ПІДТРИМАЮТЬ ПЕЧІНКУ

Бажано підкріпити печінку за допомогою лікарських трав. Для цього приготуйте суміш із кореневищ пирію повзучого, оману високого, родовика лікарського, коренів кульбаби лікарської, цикорію дикого у співвідношенні 2:1:1:2:2: 1 ст. л. суміші подрібнених рослин залити 400 мл окропу, тримати на слабкому вогні під кришкою 12-15 хв, процідити після охолодження, здушити. Вживати по 70-80 мл 4-5 разів на добу перед їдою, а за відсутності каменів у жовчному міхурі - за 15-20 хв до їди. Перший курс 1,5-2 місяці, а в подальшому 3-4 тижні щоквартально. Однак найліпше трави працюють у багатокомпонентних сумішах, посилюючи і доповнюючи дію одна одної. Добре зарекомендували себе фітодобавки «Формула 1» і «Формула 3».