Риба (300 г) – для гостроти зору. Дієтологи рекомендують їсти рибу двічі-тричі на тиждень. Офтальмологи їх у цьому підтримують обома руками! У рибі містяться ті самі корисні жирні кислоти і поліненасичені жири, особливо омега-3, які потрібні для здоров’я очей.
Чорниці (1-2 ложки на день або морожених ягід, або у вигляді варення, киселю) – від утоми. Ці ягідки – основний компонент усіх вітамінних комплексів для очей. Вони захищають очі від перенапруження і втоми. Адже в чорницях містяться антоціани, що допомагають підтримувати в здоровому стані капіляри, через які до очних м’язів і нервів постачаються поживні речовини. Завдяки цим речовинам поліпшується циркуляція крові в очних судинах. Крім того, чорниці містять вітаміни А та С. Завдяки антиоксидантним властивостям ці вітаміни знижують шкідливий вплив вільних радикалів.
Фісташки (30 г щодня ) – корисні для сітківки ока. Ні для кого не секрет, що всі горіхи багаті мінералами, життєво важливими для нормального функціонування людського організму. Лідери за поживними властивостями серед горіхів – мигдаль, волоські горіхи і пекан. Але першість у хіт-параді корисних горішків – у фісташок. Крім міді, магнію, фосфору, калію, клітковини і корисних жирів, фісташки містять лютеїн і зеаксантин. Хоча назви цих речовин звучать таємниче, вони дуже корисні для очей, тому що допомагають запобігти м’язовій дистрофії клітковини, пов’язаній зі старінням. Як запевняють американські дослідники, 30-грамова порція каліфорнійських фісташок (приблизно жменя) містить більше корисних антиоксидантів, ніж будь-які інші горіхи.
Капуста (не менш як 150 г тричі на тиждень у будь-якому вигляді – в супах, салатах і просто так) – від почервоніння очей. Її теж треба їсти – запевняють дієтологи, хоча і не всім (обачно– за підвищеної кислотності шлунка). А для очей будь-яка капуста корисна тим, що в ній міститься безліч вітамінів: С і Р, В1, В2, РР. А також речовина холін. Особливо багато вітаміну С у квашеній капусті – більше, ніж у цитрусових. Саме він допомагає усунути слабкість, «крихкість» судин (через те, що вони лопаються – червоніють очі), поліпшує кровообіг, а також потрібний для утворення колагену, корисного для регенерації очних клітин і кровоносних судин.
Морквина зі сметаною (150 г із ложкою сметани або олією двічі-тричі на тиждень) – для «сутінкового» зору. Якщо ви відчули, що стали гірше бачити в темряві, очі часто втомлюються, яскраве світло ріже очі, часто з’являються шкідливі ячмені і набридли кон’юнктивіти, отже, вам не вистачає головного очного вітаміну – А, чи ретинолу. Він потрібен для нормальної роботи сітківки, оскільки входить до складу пігменту, який відповідає за «переробку» світла в електричні імпульси і передання їх у мозок.
Грейпфрут (щодня або раз на два дні по одному плоду) – корисний для кришталиків. У грейпфруті безліч корисних речовин: вітаміни С, А, групи В, кальцій, залізо, марганець, калій, фосфор, фолієва кислота. Але найголовніше в грейпфруті – це вміст спеціальних речовин, біофлавоноїдів, які уповільнюють старіння очних кришталиків. Саме тому найкориснішою частиною грейпфрута є прозорі плівочки, що розділяють часточки, в яких якраз і містяться ці біофлавоноїди. Завдяки ним фрукт набуває гіркуватого смаку, проте ці речовини дуже корисні для здоров’я очей. Тому варто їсти грейпфрут цілком, не видаляючи плівочки. І саме тому цілий грейпфрут набагато корисніший, ніж свіжовичавлений сік.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.