Місяць тому мені зробили операцію з видалення частини прямої кишки (пухлина І—ІІ ст. без метастазів). Рекомендовано хіміотерапію, але після перенесеного ішемічного інсульту ця процедура мені протипоказана. Можливо, є народні методи, які допоможуть запобігти ускладненню моєї хвороби? З повагою Валерій Францевич. м. Київ.
Лист коментує дослідник з питань здоров’я Микола МАРЧЕНКО.
За даної ситуації, а також з огляду на власний досвід, раджу читачу замість (а також до чи після) хіміотерапії вдатися до комплексної профілактики рецидивів захворювання. Насамперед потрібно звернути увагу на харчування і вилучити білий хліб і всі продукти, що містять цукор. Натомість побільше вживати моркви, селери, гарбуза. Треба віддавати перевагу так званій живій їжі: салатам із селери, моркви, буряку, капусти, додаючи кріп чи насіння кропу, зелень. Але салати рекомендую не солити і змащувати невеликою кількістю соняшникової олії (лише холодного віджиму, із несмаженого насіння) чи маслинової, лляної. Їжу бажано вживати невеликими порціями 4—5 разів на день. Капусту треба з осторогою вживати тим, у кого цей овоч спричиняє здуття. А от гарбузу варто віддати належне — його називають інколи українським женьшенем. Гарбуз їдять сирим (шматочками, в салатах), п’ють його сік, запікають, тушкують з чорними родзинками і пшоном, яке багате калієм. Окремо треба сказати про насіння гарбуза та кісточки винограду чи кавуна (але обов’язково з тих ягід, що вживали самі). Гарбузове насіння не миють від оранжевих волокон і не смажать, а підсушують. Насіння кавуна, дині та винограду містить сполуки речовин, які перешкоджають утворенню метастазів і сприяють капсулюванню онкоклітин. Перемелене на кавомолці чи млинку насіння їдять по 1 ч. л. тричі на день до їди. Курс лікування 14—28 днів. Потім зробити на 10 днів перерву і курс повторити. Для очищення крові варто додавати в страви червоні (без білих прожилок) буряки, або сік, а ще можна приготувати смачну бурякову пастилу із соку. Із необчищеного помитого буряку вичавити сік і уварити в емальованому посуді на слабкому вогні до густоти застигання. Вважаю, що буряк є головним постачальником червоних тілець, але вживати соку можна не більш як 40—50 мл. Корисною стравою для людей із такою проблемою є холодець зі свинячих вух(!) із додаванням м’яса курки, індички. Відносно хліба, то їсти треба лише житній або готувати гречано-житні коржі без дріжджів. Можна для першого разу зробити закваску, а вже для наступних залишати трошки тіста. Хліб корисно вживати із салом з часником чи цибулею. Страви смажити не раджу, але якщо вже смажите, то ліпше на смальці (не на олії!). Корисно пити багато води, але бюветну не варто, вона містить багато шкідливих речовин. Ліпше пити дистильовану або так звану живу (яка має лужне середовище). Щодо таких рослин, як чистотіл чи софора японська, то їх вживають обережно. Софору змолоти і заварювати 1 ч. л. склянкою окропу, пити як чай. Чистотіл заварюють так само, але п’ють не більш як 30 мл. Після курсу лікування потрібно зробити аналізи сечі (зокрема, на наявність аміаку) і крові. Якщо результати показали, що показники рН, гемоглобіну і ШОЕ зросли — то дієта підібрана правильно.