Напишіть, будь ласка, чому в разі нефриту (підгостра гематурична форма) не можна вживати овочі зеленого кольору? З повагю Галина. Київська обл.
Лист коментує директор центру «Здоров-є» лікар, фітотерапевт Борис Скачко.
За нефриту сміливо їжте овочі зеленого кольору, крім зеленої цибулі (як і ріпчастої), та часнику, які належать до пряностей і їх можна використовувати лише після термічної обробки, у тушкованому чи вареному вигляді, усунувши гіркоту. Також потрібно вилучити з раціону такі класичні спеції, як хрін, гірчиця, імбир тощо. Будь-який подразник, виділяючись через нирки, буде їх також подразнювати, загострюючи хворобу. На роботу нирок великий вплив має інший потужний орган вивідної системи — печінка. Для того щоб поліпшити функції печінки і відповідно нирок, рекомендую попити «Формулу 1» і «Формулу 3» — фітопрепарати, розроблені в нашому центрі. Крім того, хворим на нефрит, гломерулонефрит, важливо зробити санацію осередків інфекції і, зокрема носоглотки, горла, де паразитують стафілококи, які полюбляють «бити» нирки. Дуже часто нефрит, гломерулонефрит є наслідком недолікованої ангіни. Тож за найменшого дискомфорту в горлі варто вдатися до профілактичних заходів для підвищення імунітету. Можна скористатися таким простим та ефективним методом, як облизування язиком мілкої тарілки, блюдечка, на яких нанесено мед або варення. Під час цієї вправи напружуються м’язи кореня язика, горла й глотки, що стимулює біологічно активні точки, які там розташовані.