ОСЕЛЕДЦЕВЕ ЛІКУВАННЯ

Поділитися:

Голландські вчені впевнені: у звичайному оселедці є компоненти, які в рази поліпшують вироблення енергії в мітохондріях нашого організму. Це стосується майже всіх видів оселедця, найголовніше — риба не повинна проходити термічної обробки. Солоний, маринований оселедець, а також риба холодного копчення — унікальне джерело сил і здоров’я. Першими на це звернули увагу в одній із клінік Утрехта. Виявилося, що в сім’ях, які дотримуються традиційної голландської кухні (в ній переважає риба: оселедець, макрель, вугор, та дари моря), значно рідше спостерігаються випадки «синдрому хронічної втоми». А діти мають хороше здоров’я. Під час аналізу раціону з’ясувалося, що в меню всіх сімей майже кожного дня є оселедець. Хоча оселедець — це традиційний голландський делікатес, у простих селянських сім’ях його теж вживають і готують так: свіжу рибу чистять, засипають крупною сіллю, іноді додають духмяний перець і лаврове листя. Ставлять під прес на 3—4 години. І все! Сира риба слабкого засолу готова! Шматки оселедця викладають на свіжу білу булку, посипають посіченою ріпчастою чи зеленою цибулею, іноді зверху кришать зварене круто яйце, додають шматок відвареної ріпи або скибочку солоного огірка і їдять. Один такий бутерброд, до речі, містить третину добової норми калорій і повний добовий об’єм поліненасичених жирних кислот омега-3, які відповідають і за виведення вільних радикалів, і за профілактику атеросклерозу, і за нормальне продукування статевих гормонів. Крім того, білки свіжого оселедця засвоюються організмом майже на 88% (для порівняння — білки яловичини засвоюються всього на 39—43%). Також з’ясувалося, що регулярне вживання в їжу слабосоленого оселедця поліпшує стан печінки, підшлункової залози і жовчного міхура. А єдиним протипоказанням до щоденних оселедцевих трапез є важка форма гіпертонічної хвороби та хронічні захворювання нирок. І наостанок — один чудовий голландський рецепт: оселедця (не філе!) пряного або «спеціального» посолу почистити й нарізати на філе без шкіри. Приготувати соус: 2 ст. л. жирної сметани змішати з 1 ст. л. зернистої гірчиці, соком половини лимона і подрібненою зеленню петрушки. Густо змастити філе оселедця, укласти під плівку, залишити на 2 години в холодильнику. Зварити картоплю в лушпинні, посипати нарізаною зеленою цибулею й подати до столу разом із оселедцем, який бажано виймати з холодильника перед самим подаванням на стіл: сметано-гірчичний соус має залишатися густим!

Підготувала Анастасія БЕЖЕВЕЦЬ.