![ПОЗБУТИСЯ ВИРАЗКИ ШЛУНКА ДОПОМОЖЕ ПРАВИЛЬНА ДІЄТА ПОЗБУТИСЯ ВИРАЗКИ ШЛУНКА ДОПОМОЖЕ ПРАВИЛЬНА ДІЄТА](https://www.zid.com.ua/images/article/dieta2.jpg)
Моєму 18-річному сину встановили діагноз «виразка слизової оболонки шлунка». Хотіла б отримати поради від фахівця щодо харчування в разі цієї хвороби.
З повагою Марія Іванівна.
м. Чернівці.
Лист коментує заслужений лікар України, лікар-невропатолог вищої категорії Володимир БЕРСЕНЄВ.
Людям з виразковою хворобою шлунка (і дванадцятипалої кишки також), до порад лікарів – утриматися від стресів, бувати на свіжому повітрі тощо, рекомендую свою: дотримуватися дієти. Потрібно створити «спокій» для слизових оболонок, вилучити з меню їжу, яка може механічно подразнювати їх (супи, борщі, другі страви вживати перетертими). Харчуватися - малими порціями й часто (кожні 3-4 години), обмежити сіль.
Молоко – основа харчування в разі виразкової хвороби. Тим, хто не переносить його, можна додавати в чай, неміцну каву. Олія (рафінована соняшникова чи маслинова) - обов’язкова складова раціону, оскільки рослинні жири сприяють загоюванню виразки. Хліб хворим на виразку шлунка можна вживати білий пшеничний, вчорашній (400 г на день), а також сухарі, прісне печиво. Корисними є перетерті молочні круп’яні супи, з додаванням овочів (крім капусти), яйця в паровому омлеті чи зварені некруто. Можна їсти нежирні сорти риби (ліпше річкову) – відварену чи приготовану на парі.
До меню вводять м’ясо (нежирна яловичина, телятина, курятина) у вигляді парових котлет, фрикадельок, пюре. Овочі (буряки, морква, кабачки, картопля, гарбузи) також перетирають до пюре. До крупів, які корисні до вживання, належать гречані, вівсяні, рисові, перлові у вигляді напіврідких каш на воді, манна каша. Із жирів можна вживати вершкове масло (20 г у чистому вигляді й 20 г у стравах), олію (30 мл) на день. Дозволені ягоди - суниці, полуниці, малина; фрукти - м’які, солодкі, в’яжучі (перетерті чи варені).
Протипоказано вживати: міцні рибні, м’ясні та овочеві навари, смажені й жирні м’ясо й рибу, сало, яловичий і баранячий жир; сирі, неперетерті овочі, солоні страви, гострі закуски, чорний хліб, копчення, консерви, ковбасу, здобу, морозиво. Із напоїв треба забути про спиртні та холодні.
Залікувати виразковий дефект дієтою можна за 2-4 тижні. Якщо бажаєте назавжди позбутися цієї недуги, треба 1,5 року дотримуватися дієти одночасно з усіма обмеженнями.