РІЗКИЙ ЗАПАХ МЕДУ МОЖЕ БУТИ ЧЕРЕЗ БРОДІННЯ

Поділитися:
РІЗКИЙ ЗАПАХ МЕДУ МОЖЕ БУТИ ЧЕРЕЗ БРОДІННЯ

Відкривши трилітрову банку з медом, якого було в ній близько половини, я відчув різкий запах. Можливо, це через капронову кришку, якою банка була закрита, чи через тривалий час зберігання. Чи не є шкідливим такий мед?

З повагою Євген.

Миколаївська обл.

Лист коментує завідувач відділу апітерапії Інституту бджільництва ім. П. Прокоповича, лікар-педіатр Олексій Пащенко.

Справді, трапляється, що під час тривалого зберігання меду у великій ємності, з якої періодично його вибирають, може з’явитися різкий запах. Це так званий ефект трилітрової банки, в яку під час відкривання потрапляє повітря, різні грибки, велика кількість вологи тощо, що спричиняють бродіння та різкий запах. Такий мед не є шкідливим, проте вже після 1 року зберігання в ньому відбувається природне окислення, знижується рівень ферментності, кількість вітамінів та мікроелементів. Тобто, вже через 2 роки з лікувального продукту він перетворюється на кондитерський.

Тож раджу зберігати мед у невеликих ємностях, наприклад, у півлітрових скляних банках під поліетиленовою кришкою, так швидше його використати, не спричиняючи псування решти природного продукту.