РОБОТУ МОЗКУ ПОЛІПШИТЬ ЙОГУРТ

Поділитися:
РОБОТУ МОЗКУ ПОЛІПШИТЬ ЙОГУРТ

Учені з Каліфорнійського університету провели дослідження, в результаті якого з’ясувалося, що харчові бактерії можуть впливати на діяльність мозку. Зокрема, вживання жінками йогурту, який містить пробіотики (корисні бактерії), сприяло підвищенню їхньої мозкової активності. Дослідники припускають, що цей науковий факт можна буде використовувати в проектуванні ліків і розробці дієт.
Доктор Кірстен Тілліч, професор медицини Каліфорнійського університету і провідний автор дослідження, каже про те, що зазвичай люди споживають йогурти для задоволення  чи тому, що знають, як це корисно для здоров’я. Багато хто  знає, що кисломолочні продукти — це джерело кальцію та пробіотиків, які потрібні для здоров’я кісток і кишечнику. Але результати нещодавно проведеного дослідження допомагають побачити, що склад йогурту може визначати те, як наш мозок реагує на навколишнє середовище. У світлі цього відкриття приказка «ти те, що ти їси» набуває нового сенсу.
Давно відомо, що мозок може посилати сигнали кишечнику, в чому легко переконатися на прикладі «ведмежої хвороби», де стрес провокує порушення в роботі травного тракту. Пацієнти найчастіше пов’язують виникнення депресії й тривоги з проблемами в травленні. Дослідження Тілліча показує, що зв’язок мозок - кишечник може здійснюватися з обох сторін. Для вивчення цього питання в цілому було відібрано 36 жінок у віці від 18 до 55 років. Згодом їх розділили на 3 групи:
— перша група їла йогурти, які містили суміш пробіотиків, двічі на день протягом 4 тижнів;
— друга група споживала молочні продукти, що не містили пробіотиків;
— жінки в третій групі не вживали взагалі кисломолочних продуктів.
Експерти аналізували зміни в діяльності мозку, скануючи його перед проведенням дослідження й через 4 тижні за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ). Виявилося: в тих, хто вживав пробіотичний йогурт, активність в острівковій і соматосенсорній корі була меншою, ніж у решти учасників. Це означає, що їхній мозок був менше збуджений, адекватно реагував на зовнішні подразники, віддавав «правильні» команди організму. Зв’язок пробіотиків і стану сенсорних ділянок мозку вразив дослідників.
Автори планують у подальшому продовжувати дослідження зв’язку між психічними й травними розладами. Поки що головний інтерес викликають хімічні речовини, які виробляє кишечник і котрі посилають сигнал мозку, а також те, як впливає біль у животі, метеоризм і зміни випорожнень на діяльність мозку. Учені сподіваються, що результати їхньої роботи допоможуть у майбутньому керувати середовищем кишечнику, щоб боротися з такими захворюваннями мозку, як хвороба Альцгеймера чи Паркінсона. Треба зауважити, що найліпше — готувати кисломолочні продукти в домашніх умовах з натурального молока. Корисні закваски можна придбати в аптеках і магазинах здорового харчування.