Людина може підвищити свої розумові здібності завдяки звичайним ягодам і продуктам харчування. Учені дійшли висновку, що продукти, корисні для серця, корисні також і для мозку. Перше місце належить журавлині. У ній міститься найбільше антиоксидантів, які вступають у взаємодію з вільними радикалами кисню. Ці радикали роблять гормон холестерол, або холестерин, шкідливим для серця і судин, а також спричиняють погіршення пам’яті і роботи опорно-рухового апарату з віком. Дослідження на щурах показали, що дієта, основним компонентом якої є журавлина, сприяє поліпшенню пам’яті, а також призводить до більш збалансованої роботи опорно-рухового апарату в літньому віці. Друге місце після журавлини посідають чорниці. Ці ягоди мають усі ті властивості, що й журавлина, проте антиоксидантів у них трохи менше. Однак у чорницях містяться речовини, які поліпшують зір. Третє місце поділили між собою великолисті буряки й капуста. Речовини, що містяться в цих овочах, руйнують ферменти, які у великій кількості спричиняють розвиток хвороби Альцгеймера і зниження когнітивної функції (вищі мозкові функції: пам’ять, увага, психомоторна координація, мовлення, лічба, мислення, орієнтація, планування і контроль вищої психічної діяльності). За овочами слідує жирна риба. Такі сорти, як лосось, сардини й оселедець, містять жирні кислоти, які також розщеплюють шкідливі ферменти. Дослідження показали: вживання хоча б раз на тиждень одного із сортів жирної риби допоможе значною мірою знизити ймовірність захворювання на хворобу Альцгеймера. Почесне п’яте місце в рейтингу «розумової» їжі посідає шпинат. Учені встановили, що шпинат сповільнює появу проблем у нервовій системі, зумовлених старінням, а також перешкоджає виникненню порушень пізнавальних здібностей.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.