РУКОЛА — СМАЧНА РОСЛИНА, ЯКА ОЗДОРОВИТЬ ВЕСЬ ОРГАНІЗМ

Поділитися:
РУКОЛА — СМАЧНА РОСЛИНА, ЯКА ОЗДОРОВИТЬ ВЕСЬ ОРГАНІЗМ

Рукола (вона ж індау посівна чи ерука посівна (Eruca sativa) — дворічна трав’яниста рослина, типовий представник сімейства хрестоцвітних. Вона дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках.
Рукола має своєрідний смак — кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.

Чим корисна ця рослина

Страви з руколою стають не тільки оригінальними й смачними, а й дуже корисними. Рукола — це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й ​​тим, хто хоче відновити його, позбувшись різних хвороб. Рукола сприяє нормалізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізуються на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.
Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у суміші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для досягнення стійкого тривалого ефекту застосовують щоранку по 1 ч. л.
Американські лікарі виявили, що вживання руколи запобігає розвитку виразкової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілактиці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.
Речовини, які містяться в рослині, стимулюють роботу травного тракту, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру в крові. Індійські цілителі застосовують насіння руколи як засіб для лікування шкірних хвороб, сік — для лікування виразок, гематом, поліпів носоглотки.
Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого листя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу додають у перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, у піцу, різотто й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя — оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок.

Як виростити руколу

За бажання руколу легко виростити в себе на грядці. Причому, сіяти її можна в кілька строків, аж до середини серпня. Висівають руколу рядами з проміжком 20—25 см, глибина загортання насіння 10—11 мм. Сходи, зовні схожі на редис, з’являються на 5—6 день. Догляд за ними не складний: своєчасне розпушування міжрядь, видалення бур’янів і проріджування. Головне — пам’ятати, що рукола — дуже світлолюбна рослина, що потребує рясного поливу, під час якого формується більше й ніжне листя, з легкою пікантною гірчинкою. У разі рідкого поливу — листя дрібне й гірке, рослина швидко зацвітає. Для вирощування в середній смузі можна використовувати ранньостиглі сорти (врожай уже через 20—25 днів після сходів) — Пасьянс, Рококо, чи середньостиглі сорти (30—35 днів) — Корсика.

 У 100 г свіжого листя руколи міститься:

Вітаміни:
Вітамін А (бета-каротин) — 1,4 мг
Вітамін В1 (тіамін) — 0,044 мг
Вітамін В2 (рибофлавін) — 0,086 мг
Ніацин (вітамін В3, чи вітамін РР) — 0,305 мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0,44 мг
Вітамін В6 (піридоксин) — 0,07 мг
Фолієва кислота (вітамін В9) — 97 мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) — 15 мг
Вітамін Е (токоферол) — 0,43 мг
Вітамін К (філохінон) — 108,6 мкг
Холін (вітамін В4) — 15,3 мг
Макроелементи:
Калій — 369 мг
Кальцій — 160 мг
Магній — 47 мг
Натрій — 27 мг
Фосфор — 52 мг
Мікроелементи:
Залізо — 1,46 мг
Марганець — 321 мкг
Мідь — 76 мкг
Селен — 0,3 мкг
Цинк — 0,47 мг

Смачно й корисно

Страви з руколою подарують вашому організмові безліч вітамінів і корисних речовин. Тому додавайте її в усілякі салати, перші та другі страви, вона прикрасить їх своїм пікантним смаком. Пропонуємо кілька рецептів із цією корисною рослиною.
Сирний салат
Сир фета — 250 г, помідори чері — 8—10 штук, рукола — 1 пучок, маслинова олія, лимон.
Фету (бринзу чи любительський сир) нарізати невеликими шматочками, помідори чері - половинками. Змішати з листям руколи, поперчити, заправити маслиновою олією та лимонним соком.
Яєчний салат із руколою
Яйця курячі — 3 шт., рукола — 50 г, зелень кропу — 1 пучок, йогурт натуральний чи сметана — 3—4 ст. л., гірчиця — 1 ч. л., сіль (за смаком), перець чорний мелений (за смаком), горіхи кедрові (за смаком), олія маслинова — 1 ст. л.
Яйця відварити й нарізати, додати дрібно нарізану зелень кропу. Йогурт чи сметану з’єднати з гірчицею та маслиновою олією, перемішати до однорідної маси, посолити, поперчити. Заправити салат. Перемішати й поставити в холодильник на 20 хв. Листя руколи порвати руками. З’єднати з охолодженим салатом, перемішати, посипати кедровими горішками, подавати до столу.
Салат із руколою та сьомгою
Сьомга (філе слабосолене) — 200 г, лимон — 0,5 шт., грейпфрут (червоний) — 1 шт., цибуля ріпчаста (невелика) — 0,5 шт., оливки без кісточок — 10 шт., рукола — 1 пучок, перець білий — 0,5 ч. л., твердий сир — 50 г, олія маслинова.
Філе сьомги обмазати з усіх боків сумішшю солі, цукру й перцю, покласти в глибоку ємність, скропити маслиновою олією та соком половини лимона. Залишити маринуватися на півгодини.
Листя руколи промити й просушити, порвати руками на шматочки. Філе сьомги вийняти з маринаду й нарізати тонкими скибочками, викласти на тарілку. Додати м’якоть грейпфрута, почищену від перегородок. Додати цибулю, нарізану півкільцями, й розрізані навпіл оливки. Натерти на тертці твердий сир. Заправити салат маринадом, що залишився від риби.