РУБРИКИ

ЩІЛЬНІСТЬ КІСТОК ПІДВИЩИТЬ ХОЛОДЕЦЬ ІЗ... МУМІЄ

ЩІЛЬНІСТЬ КІСТОК ПІДВИЩИТЬ ХОЛОДЕЦЬ ІЗ... МУМІЄ

У діагностичному центрі мені встановили діагноз «остеопенія ІІІ ступеня». Аналіз крові виявив, що кальцію в організм надходить достатньо, але він не засвоюється в кістках. Від препарату, призначеного лікарем, дуже піднімається артеріальний тиск, який складно привести до норми. Дайте, будь ласка, пораду фахівця, чи можна якимось іншим методом збільшити щільність кісток. З повагою В.Д. м. Дрогобич Львівської обл.

Лист коментує лікар-фітотерапевт, народна цілителька Олена СВІТКО.

В основному щільність кісток порушується в людей з віком, вони стають ламкими, що нерідко призводить до травмування, наприклад шийки стегна, до остеопорозу. Також ця проблема чатує на жінок у клімактеричний період, коли бракує кальцію, за порушення зв’язувального матеріалу сухожиль. Нестача кальцію в організмі, і в кістках зокрема, інколи пояснюється не тільки тим, що ми вживаємо мало сиру чи ряжанки, а й порушенням роботи якихось систем організму, насамперед гормональної. Так, від роботи щитоподібної і паращитоподібної залоз залежить кальцієво-фосфорний обмін. Засвоєння кальцію потребує гарної роботи печінки. Лужне середовище в кишечнику перешкоджає всмоктуванню кальцію, а кисле, навпаки, допомагає. Так, корисним буде апельсиновий сік з дрібочкою яєчної шкаралупи. Деякі круп’яні вироби перешкоджають засвоєнню кальцію. Наприклад, вівсяна каша декальцинує всі продукти харчування. Ворогами кальцію є тростиновий цукор, какао, шоколад. Для засвоєння кальцію потрібен вітамін D, який нейтралізує антикальцинувальні речовини і регулює кальцієво-фосфорний обмін. Корисно їсти холодець із курячих лап, який сприяє зміцненню кісток. Варити курячі лапи чи кістки (1 кг) у 2 л води 4 години на малому вогні (не солити і не перчити!). Процідити й додати муміє (5 г). Усе ретельно перемішати і розлити в невеликі ємності по 100—150 мл (не пляшки). Зберігати в холодильнику. Їсти з хроном (можна з буряком і яблучним оцтом) за годину після їди. Курс лікування 21 день, потім перерва на 21 день. За потреби лікування повторюють. Продукти, які є джерелом кальцію: апельсини, яблука, капуста, редис, броколі, мак, шкаралупа яєць, сир.