РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

ЩО РОБИТИ ЯКЩО КРОВ «НЕПРАВИЛЬНО» ЗГОРТАЄТЬСЯ

Що робити ЯКЩО КРОВ «НЕПРАВИЛЬНО» ЗГОРТАЄТЬСЯ

Ось найбанальніший приклад: готуємо обід і раптом випадково порізали пальця кухонним ножем. Потекла кров. Але за лічені хвилини вона сама й зупинилася, й палець загоївся сам собою. Це відбувається тому, що в нашому організмі існують захисні механізми, які забезпечують зупинення кровотечі. І передусім — за рахунок згортання, коагуляції, крові.
Але якщо минуло 8 хвилин, а кров усе тече й тече? Є привід звернути увагу на систему згортання, адже така кровотеча несе загрозу для життя — на цьому акцентує військовий лікар вищої категорії, начальник відділення народної і нетрадиційної медицини Центрального клінічного госпіталю Державної прикордонної служби України, полковник медслужби запасу Юрій Нечипоренко.

Система гемостазу захищає від кровотеч і тромбів

Знижена здатність крові згортатися спостерігається наприклад, за гемофілії (велика крововтрата від поранення, крововиливи в м'які тканини й судини). Але може бути й протилежна ситуація, коли здатність крові до згортання підвищена, а це загрожує утворенням тромбів (закупорення судин, інсульт чи інфаркт).
За стан крові відповідає система гемостазу. Її функція полягає в збереженні рідкого стану крові, зупиненні кровотеч у разі ушкоджень стінок судин і в розчиненні тромбів.
Судинна стінка, а саме її клітини — ендотеліоцити, забезпечують рідкий (плинний) стан крові, за рахунок виділення чинників протизгортання. У разі ушкодження кровоносних судин ендотелій (шар пласких клітин, що вистеляє внутрішню поверхню кровоносних і лімфатичних судин) виділяє в кров речовину тромбопластин, який дає змогу клітинам крові склеюватися й прилипати до стінок судин (активізується система тромбоутворення — реакція згортання крові).
Потім активізуються білки — чинники згортання крові. До них додаються тромбоцити й інші формені елементи крові, й утворюється тромб, який закупорює ушкоджену судину. Ось така непроста, але швидка реакція нашої системи згортання крові.
За згортання крові відповідають тромбоцити (норма 170-450х109 на 1 л крові). Їх нестача (тромбоцитопенія) може свідчити про порушення функції згортання крові, про кровотечі, захворювання крові. Нормальним часом згортання крові вважається, якщо через 3-4 хвилини після ушкодження (за невеликої кровотечі) кров припиняє текти, а згусток утворюється за 5-10 хв.

Причини порушення згортання крові та ускладнення

До порушення функції згортання крові призводять: інфекційні захворювання, мала фізична активність (сповільнює кровоток), атеросклероз судин, зневоднення організму. Також збільшенню показника згортання крові сприяє підвищення в крові рівня адреналіну (спрацьовує захисна реакція організму на небезпеку). А часте застосування болезаспокійливих засобів, навпаки, знижує здатнісь крові згортатися.
До ускладнень порушення функції згортання крові належать: кровотеча в головний мозок; кровотеча в травному тракті, гемороїдальні кровотечі; кровотеча та біль у суглобах і деякі види безпліддя.
Звісно, за проблеми порушення гемостазу потрібно звертатися до фахівців. Але також важливо звернути увагу на харчування, бо за допомогою правильно підібраних продуктів можна значно поліпшити ситуацію, а в деяких випадках навіть обійтися й без ліків.

Продукти, що уберігають від крововтрат

Низька здатність крові до згортання може бути пов'язана з дефіцитом в організмі вітаміну К. Тому для її підвищення слід частіше готувати страви зі шпинату, салату, броколі, моркви, бобових (соя, квасоля, горох, сочевиця, боби) й зернових (у них міститься натуральний вітамін К), гречаних крупів.
Також корисними є: капуста, редиска, червоний перець, буряки, ріпа, редька, крес-салат, васильки, кріп, петрушка, коріандр. Ягоди червоно-фіолетового відтінку: чорна й червона смородина, лохина, кавуни, ожина, брусниці, шовковиця, кизил, калина. Фрукти: банани та манго, айва, апельсини, яблука.
Добре пити гранатовий і світлий виноградний соки, шипшину.
Додавайте в раціон волоські й мигдальні горіхи (максимум 1 ст. л. на день).
Підвищується функція згортання крові й зміцнюються стінки судин, що конче потрібно для швидкого зупинення крові, за регулярного вживання чорної горобини та її соку (виняток для гіпотоніків: вона знижує артеріальний тиск).
Також можна готувати страви з м'яса жирних сортів (у тому числі й холодець), печінки, нирок, мізків, вживати вершкове масло, сало, вершки. Але важливо не зловживати цими продуктами: така їжа сприяє утворенню кров'яних тромбів.

Продукти, що сприяють розсмоктуванню тромбів

Знижують здатність крові до згортання та розріджують її риба жирних сортів (скумбрія, ставрида, сардини, оселедці, мойва, зубатка) й риб'ячий жир, багаті на магній крупи: толокно, овес, «геркулес». Розсмоктують тромби ріпчаста цибуля й часник. Але часник вживати з цією метою слід правильно: нарізати тонкими скибочками й потримати 15 хвилин на повітрі, щоб він трохи підв'ялився. А цибулю краще варити цілою у воді чи в бульйоні.
Корисними є огірки, топінамбур, цитрусові (особливо лимони), натуральне червоне вино (30-50 мл на день), червоний виноградний сік (0,5 склянки на день знижує активність тромбоцитів на 75%), какао, лляна й оливкова олії, лавровий лист (3-4 штуки в суп чи в іншу страву), насіння соняшнику, імбир, чорний твердий гіркий шоколад, зелений чай, томатний сік.
Із ягід краще вибирати журавлину (журавлинний чай — 2 ч. л. ягід на 1 склянку окропу), чорниці, малину, вишні, черешні, сливи, інжир. Трави: кору білої верби, гадючник, буркун (курсами 3-4 рази на рік по 10-14 днів прийому).
А також корисна звичайна вода. Пити її треба часто, але малими ковтками.
Окрім цього, дуже добре використовувати нетрадиційні методи лікування, які активно застосовуються для лікування пацієнтів нашого госпіталю і які впливають на згортання крові: це  гірудотерапія (лікування медичними п'явками) та апітоксинотерапія (використання бджолиної отрути шляхом укусу пацієнта в певні біологічно активні точки)
Ці методи поліпшують плинність крові, підвищують мікроциркуляцію в головному мозку та в серцевому м'язі (міокарді), захищаючи їх від таких грізних ускладнень, як інсульт та інфаркт міокарда.

Рецепти настоїв для розрідження крові

- 1 ст. л. подрібненої кори верби залити 1 склянкою окропу, кип'ятити на слабкому вогні 10 хв. Знявши з плити, дають настоятися протягом години, після чого відціджують. В отриманий відвар додають перевареної води до початкового об'єму. Приймають по 2 ст. л. 3 рази на день перед їдою. Лікування триває 10 днів.
- 1 ст. л. квітів і трави гадючника залити 1 л холодної води на ніч, вранці перецідити. Випити 0,5 л настою протягом дня. Курс — 10 днів.
- 1 ч. л. гадючника заливають 200 мл окропу, накривають кришкою, через п'ять хвилин чай готовий. Пити до їди по 100 мл тричі на день. Курс — 10 днів.
- 1 ст. л. буркуну (рос. - донник) залити 1 склянкою теплої перевареної води, витримати на водяній бані протягом 30 хвилин. Переціджений відвар приймати по 1 ст. л. Курс — 10-14 днів.

 

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття". З кожного номера газети на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА, або у відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання.

Передплата електронної версії газети.