РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ВАС Є ПЕЧІНКА?

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ВАС Є ПЕЧІНКА?

Під такою назвою («Что делать, если у вас есть печень») вийшла книга фітотерапевта в сьомому поколінні, автора численних книжок і наукових статей, президента клубу «Здоров-є» Бориса Скачка. Ось що говориться в анотації до книги: «Сьогодні існує безліч «оздоровчих систем», за допомогою яких можна не тільки завдати шкоди здоров’ю, але й поставити під загрозу життя людини. Фітотерапевт, дієтолог, реабілітолог Борис Скачко допоможе вам у них розібратися й порадить, як уникнути проблем зі здоров’ям та забезпечити високу працездатність печінки». Така пильна увага до стану печінки не випадкова. Адже вона так чи так бере участь у всіх процесах, які відбуваються в організмі. Чому так важливо мати здорову печінку? Що перешкоджає її роботі? Які функціональні відмінності активності печінки в чоловіків і жінок? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете, прочитавши книгу. З дозволу автора пропонуємо вашій увазі уривки із цієї книги.

ПОПУЛЯРНА АНАТОМІЯ ПЕЧІНКИ

Печінка – найбільший щільний орган черевної порожнини. Якщо ви людина середнього віку, то маса печінки досягає 1200—1500 г, або становить приблизно 3% маси тіла. З віком маса печінки починає поступово зменшуватися й у людей похилого віку часто становить усього 800—1000 г. Незважаючи на це, за правильного способу життя печінка легко справляється із численними функціями, і людина без хвороб може дожити до глибокої старості. А за нагальної потреби прийому медикаментів поступове зменшення розмірів печінки з віком потребує такого ж зменшення дози. Тобто не менш як наполовину, як дітям.

ВАШ НАЙЛІПШИЙ СІМЕЙНИЙ ЛІКАР — ПЕЧІНКА

Підтримуючи свою печінку в гарному стані, ви легко зможете уникнути відвідування більшості лікарів. Від роботи печінки залежить правильне перетравлення продуктів харчування, які потрапили до травного тракту. Тому печінку сміливо можна назвати головним гастроентерологом вашого організму. Печінка очищує кров від алергенів й усуває алергії, крім генетично зумовлених. Отже, її можна назвати ще й головним алергологом вашого організму. Крім того, печінка виконує роль головного дієтолога вашого організму, тому що від її роботи залежить підтримка в крові потрібного рівня багатьох мікронутрієнтів (вітамінів, мікроелементів). Печінка — головний стоматолог вашого організму, тому що єдиний переносник кальцію й вітаміну D в організмі — це жовч. Печінка — головний окуліст вашого організму, тому що тільки жовч переносить у ньому вітамін А. Саме цей вітамін забезпечує відновлення основного зорового пігменту на очному дні. У перспективі вітамін А забезпечує збереження прозорості кришталика й запобігає розвитку катаракти й поступовому зниженню зору в старшому віці. Печінка — головний ортопед-травматолог вашого організму, тому що не тільки постачає кальцій для росту й розвитку кісток, але й забезпечує правильне живлення хрящової тканини, ріст кісток у довжину. Це дає змогу робити рухи в суглобах, запобігає явищам артрозу суглобів, і тим більше — анкілозу суглобів. Печінка — головний сексопатолог вашого організму, тому що тільки жовч переносить в організмі вітамін Е, відповідальний за нормальну активність статевої системи. Хочете мати високий сексуальний потенціал — бережіть печінку. Печінка — головний кардіолог вашого організму. Вона регулює в крові рівень основних антиоксидантів (вітамінів А, Е), запобігаючи аглютинації еритроцитів і агрегації тромбоцитів, тобто дає можливість підтримувати нормальну в’язкість крові, запобігаючи утворенню тромбів у судинах, зменшуючи навантаження на серце, яке забезпечує кровообіг. А антиоксиданти захищають судини від ушкодження, запобігаючи як варикозному розширенню вен у молодшому віці, так і атеросклерозу судин у старшому біологічному віці. Хочете мати здорове серце й судини, знизити ризик раптової смерті — бережіть судини. Печінка — головний онколог вашого організму, тому що засвоєні в ній вітаміни А і Е, а також багато мікроелементів з антиоксидантною активністю (селен, цинк та ін.) забезпечують неспецифічну профілактику онкологічних захворювань — знижують імовірність розвитку раку. Печінка — головний невропатолог вашого організму. Правильне живлення нервової тканини, яка споживає до 20% усієї крові, забезпечує адекватну активність мозку, чим дає вам можливість легко контролювати ситуацію й керувати емоціями, а не емоціям керувати вами. Печінка — головний ендокринолог вашого організму. Жоден гормон, вироблений залозами внутрішньої секреції, не може бути синтезований без участі печінки.

НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШІ МІФИ ДЛЯ ПЕЧІНКИ

Люди сліпо вірять рекламі, порадам з усім обізнаних сусідів, деяким публікаціям, а потім не тільки гають час і матеріальні засоби, але й завдають шкоди своєму організмові. Може, ліпше не ризикувати даремно своїм здоров’ям? На це запитання ви зможете відповісти, ознайомившись із наведеними нижче деякими оздоровчими системами й методиками. Ви самі зрозумієте, які з них приносять користь, а які шкоду. (У цьому розділі книги Б. Скачко наводить 50 найпоширеніших міфів про здоров’я, на яких базуються популярні методики оздоровлення печінки. Пропонуємо вам коротко ознайомитися із двома з них. Довідатися про інші можна безпосередньо з книги Б. Скачка. — Прим. ред.). Міф двадцятий: розвантажувальні дні допоможуть печінці. У чомусь, безумовно, розвантажувальні дні допоможуть очистити організм, поліпшити роботу печінки. Сила й слабкість розвантажувальних днів полягає у спробі максимально обмежити розмаїтість уживаних продуктів. Найчастіше прагнуть споживати один продукт. При цьому обмежується вживання жирів, рослинної клітковини, прянощів у будь-яких співвідношеннях, тобто природних стимуляторів роботи печінки, розумне поєднання яких дає їй можливість активно очищати кров і організм у цілому. Я пропоную вживати в розвантажувальні дні страви, які сприяють роботі видільної системи. У кухні будь-якої країни є свої варіанти таких страв. Наприклад, у Франції — цибулевий суп, у Росії — пісні щі, в Україні — пісні борщі, вінегрет. Поєднання рослинної клітковини, жирів, рідини та прянощів у них забезпечує високу ефективність видільної системи.Висновок. Печінці потрібна правильна організація розвантажувальних днів. Міф двадцять п’ятий: про шкоду й користь солі. Що таке хлорид натрію, або кухонна сіль? Це найважливіший елемент, який забезпечує життєдіяльність людського організму. Сіль є однією з основних осмотично активних речовин, які утримують у крові воду. Правильно вживаючи кухонну сіль, можна певним чином впливати на в’язкість крові й за допомогою неї регулювати роботу системи кровообігу в цілому й активність печінки зокрема. Що відбувається, коли їжу недосолюють? У крові зменшується кількість рідини між еритроцитами, зменшується в цілому об’єм крові, що циркулює. Вода при цьому в крові не утримується. Дехто скаже, що це чудово. І частково матиме рацію, оскільки набряки зменшуватимуться, стан людини поліпшиться. Але як тільки набряки зникнуть, можуть з’являтися інші проблеми. Адже зменшення об’єму плазми крові — це збільшення в цілому в’язкості крові й навантаження на серцевий м’яз, а також схильність до утворення тромбів. Що відбувається, коли їжу пересолюють? Кухонна сіль при цьому утримує в крові занадто багато води, і не тільки поступово збільшаться набряки ніг надвечір, але й регулярно набрякатиме обличчя зранку, тому що сіль перешкоджатиме навіть здоровим ниркам ефективно очищувати кров і порушить процес утворення й виділення сечі. А збільшивши об’єм крові, що циркулює, буде перенапружувати й роботу серцевого м’яза. Де ж істина? Як завжди, десь посередині. Збільшилася набряклість — вживайте менше солі. Набряки зникли — збільшуйте кількість солоних страв. А як же печінка? Адже вона переробляє крові втричі більше, ніж нирки! Пересолювання їжі їй особливо не шкодить, хіба що збільшиться об’єм крові для роботи. А от занадто інтенсивне обмеження кількості вживаної солі настільки зменшить об’єм плазми, що печінка може й не знайти «об’єкт» для роботи, тобто знизить здатність очищувати кров і виробляти жовч. Висновок. Печінці більше шкодить обмеження солі в раціоні.

АВТОРСЬКА СИСТЕМА РЕАБІЛІТАЦІЇ ПЕЧІНКИ

Наявність малих ознак порушення роботи печінки — це вже достатній привід для конкретних і цілеспрямованих дій, тому що перший і великий крок у бік нездоров’я ви вже зробили. Тим паче варто вжити заходів, коли спостерігаються явні прояви захворювань печінки (гепатит, гепатоз). Щоб поліпшити якість життя й створити фундамент для активного довголіття, потрібен системний підхід, у якому важливо врахувати такі моменти. 1. Розвантаження печінки від токсинів, які постійно потрапляють до неї з кишечнику. Контролюйте якісний склад їжі. До рослинної клітковини, яка міститься в їжі, а особливо до їжі без клітковини додайте листя подорожника великого. Свіже листя промийте в холодній воді, подрібніть, змішайте з медом, будь-яким варенням, просто цукром (за смаком) і зберігайте в холодильнику. Приймайте по 1 чайній — 1 десертній ложці 4—5 разів на добу. З метою поліпшення утворення шлункового соку, за закрепів приймайте за 15—20 хв до їди. За підвищеної секреції шлункового соку, за наявності жовчнокам’яної хвороби приймайте перед їдою. У холодну пору року можна використовувати сухе листя подорожника. Змішайте його з медом, будь-яким доступним варенням. Має вийти суміш в’язкої консистенції. Для поліпшення зв’язування токсинів у кишечнику можна використовувати висівки (пшеничні, житні), які або додають у гарячу їжу перед уживанням, або запарюють окропом і приймають із будь-якою їжею, особливо — позбавленою рослинної клітковини. Висівки також можна просочити столовим або яблучним оцтом, соком лимона, журавлини, брусниці, вишні (відповідно до пори року), а потім змішати із цукром або медом. Приймати висівки потрібно під час їди (до 3 ст. л. на добу). 2. Забезпечення скорочення жовчного міхура й оптимального скидання жовчі. Для цього ліпше використовувати лікувальні олії з насіння й плодів гарбуза, розторопші, льону, зародків пшениці, кунжуту, кедра, амаранту, волоського горіха, обліпихи, шипшини й т.п. Олії приймайте або разом із їжею, або безпосередньо перед їдою. Що більший інтервал між прийомом олії та їжі, то вища ймовірність загострення хронічного панкреатиту, жовчнокам’яної хвороби. Вибір олій, їх правильне чергування залежать від супутніх захворювань, статі, віку, пори року. 3. Активізація загального кровообігу. Для цього 5—6 ст. л. зерен вівса промийте холодною водою, викиньте чорні зерна (вони уражені грибком, що виробляє канцерогени), залийте одним літром окропу й тримайте на малому вогні 30—60 хв. Дайте настоятися до ранку й випийте відвар протягом дня незалежно від прийому їжі. Для запобігання вимиванню калію через нирки гарячим відваром після того, як зняли з вогню, можна залити жменю будь-яких сухофруктів (за цукрового діабету з урахуванням глікемічного індексу). Для посилення дії відвару як сорбенту можна із сухофруктами використовувати й висівки. Зерна, які залишилися, залити новою водою й варити до готовності, за смаком приправляючи спеціями й прянощами. Після приготування кашу перетерти крізь сито. Уживати кашу ввечері перед сном і вранці натще, не забуваючи додати як мінімум 1 ч. л. жиру. Якщо ще більшою мірою треба поліпшити роботу печінки — для приготування відвару візьміть порівну зерен вівса і ячменю. Від редакції. Шановні читачі! Ми впевнені, що опубліковані уривки із книги Бориса Скачка, як і всі статті цього автора, нададуть вам багато пізнавальної інформації й практичних порад. Це тільки невелика частина матеріалу, викладеного в книзі. Зокрема, в ній розповідається про головні симптоми порушення роботи печінки, розглянуто практично всі найпопулярніші сьогодні теорії оздоровлення печінки, дано практичні рекомендації на кожен день щодо того, як за допомогою харчування нормалізувати роботу цього важливого органа, наведено рекомендації й фіторецепти для лікування різних захворювань печінки. Книга «Что делать, если у вас есть печень» стане дієвим помічником тим, хто прагне бути здоровим і молодим, незважаючи на вік. Вона також може стати чудовим подарунком для наших близьких, про благополуччя яких ми піклуємося.

 

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття". З кожного номера газети на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА, або у відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання.

Передплата електронної версії газети.