РУБРИКИ

СІК ГАРБУЗА - КОРИСТЬ І ЗАДОВОЛЕННЯ

СІК ГАРБУЗА - КОРИСТЬ І ЗАДОВОЛЕННЯ

З початком осені набуває популярності сокотерапія овочами, які наповнені «по вінця» вітамінами та іншими корисними речовинами, адже щойно зібрані з присадибних ділянок. Тож гріх не скористатися таким дарунком природи й не оздоровити свій організм.

Еліксир молодості

І почати  цей сезон сокотерапії можна з соку гарбуза, який в народі завжди вважали еліксиром молодості.
Здавна й донині його використовують для лікування та профілактики багатьох захворювань. Зокрема, він чудово допомагає в разі закрепів, поліпшує роботу всього травного тракту. Завдяки своїй властивості розчиняти білірубінові пробки, запобігає застійним процесам у тканинах печінки й жовчного міхура, а також руйнує й виводить камені. Проте тут слід бути обережним і перед початком уживання соку обов’язково проконсультуватися з лікарем, щоб, не дай Боже, не погіршити свій стан у разі наявності великих каменів.
Також сік гарбуза просто незамінний за різних захворювань нирок, сечовивідної системи. Він сприяє зміцненню серцевого м’яза, зниженню набряклості, розчиненню холестеринових відкладень на стінках судин, нормалізації тиску. Помічний гарбузовий сік і в разі алергії, екземи, різних шкірних захворювань, ран у дітей та дорослих. Застосовують його для підвищення імунітету й загального зміцнення організму.
Класичний рецепт приготування гарбузового соку досить простий: потрібно пропустити через сокоробку подрібнені на великі частки вимитого й очищеного від шкірки й насіння гарбуза. Такий сік годиться й для консервування, й для вживання відразу, оскільки зберігати його без термічного оброблення не варто: по-перше, в ньому дуже швидко руйнуються вітаміни, а по-друге, контакт металевих частин  сокоробки з соком призводить до його окислення. Саме цей спосіб вичавлення зазвичай застосовують під час терапії різних захворювань.
Також для ліпшого засвоєння каротину, що міститься в гарбузі, бажано додавати в склянку з соком 1 ч. л. вершків, сметани чи будь-якої олії, особливо це стосується суміші морквяного й гарбузового соків.
Для профілактики захворювань здоровій людині достатньо 0,5 склянки свіжого гарбузового соку вранці за 30 хв перед сніданком. Щоб поліпшити смак соку, можна додати до нього морквяний, яблучний чи лимонний сік. Такий соковий коктейль містить багатий комплекс мінералів і вітамінів, який здатний значно оздоровити людський організм.
У разі ж хвороби рекомендується приймати гарбузовий сік частіше: 2-3 рази на добу, зважаючи на особливості особистої переносності соку. Одноразова доза – 100 мл. Курс - не менше 1,5 тижня.
Максимальна кількість гарбузового соку для дорослої люди становить 2 склянки на добу, більшу кількість організм уже правильно не засвоює.

Гарбузовий сік за різних недуг

У разі безсоння корисно пити на ніч перед сном 0,5 склянки свіжовичавленого соку гарбуза з 0,5 ч. л. меду. Це засіб налаштує організм на нормальну роботу та заспокоїть нервову систему. З часом ви помітите, що добре засинаєте й без цього напою.
Вади ендометрія. Багато жінок стикаються з цією неприємною проблемою. Недостатня товщина ендометрія часто призводить до складнощів із зачаттям і виношуванням дитини. Лікарі радять у таких випадках приймати гарбузовий сік - він дуже корисний і сприяє потовщенню ендометрія. Проте важливо вживати сік під наглядом лікаря, оскільки тільки він може скласти індивідуальну схему прийому.
Крім того, 1 склянка гарбузового соку полегшує стан вагітної в разі токсикозу.
У разі опіків допоможуть компреси з соку гарбуза.
Для профілактики сечокам’яної хвороби та за наявності невеличких каменів народна медицини радить тричі на день пити по 0,5 склянки соку гарбуза. Курс - 10 днів. За потреби проконсультуйтеся в лікаря й повторіть курс через 2 тижні.
У разі захворювань передміхурової залози (аденома, простатит) рекомендується щоквартально проводити курси «гарбузової терапії»: протягом 21-го дня пити по 1 склянці гарбузового соку.  А також з’їдати по 2-3 ст. л. обчищеного гарбузового насіння.
У народній медицині лікують гарбузовим соком коліти із закрепами та регулюють систему травлення. Можна вживати для цієї мети й свіжу м’якоть гарбуза, але ефективніше випивати 2 склянки соку на добу: результат буде швидшим.
За хронічного пієлонефриту корисно пити по 0,5 склянки на день гарбузового соку чи  їсти сиру м’якоть гарбуза по 500 г двічі на день.
У разі зубного болю, риніту та нежитю рекомендується закапувати в ніс по 4-5 крапель свіжого соку гарбуза.
Увага! Від уживання гарбузового соку слід утриматися під час загострення захворювань органів травлення, зокрема виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. За гастриту зі зниженою кислотністю, діареї та важкої форми цукрового діабету цей напій також не рекомендується пити.
Індивідуальна непереносність гарбуза спостерігається вкрай рідко, але якщо вона є, від соку, звісно, доведеться також відмовитися.

Консервований сік теж корисний

Важливо зауважити, що гарбуз після теплової обробки зберігає більшість своїх корисних властивостей. Тому консервування гарбузового соку цілком виправдане, особливо якщо у вас немає можливості зберігати цілі плоди.
Зокрема, можна заготувати сік гарбуза з журавлиною. Для приготування слід узяти у рівних кількостях гарбуз, журавлину та цукор, вичавити сік за допомогою сокоробки, перелити його в емальовану каструлю й додати цукор до смаку. Довести суміш до кипіння й на слабкому вогні варити близько 10 хв. Потім розлити в стерильні банки й закатати.
Консервований сік можна зберігати за кімнатної температури, але обов’язково в темному місці: на світлі починається процес окиснення, що призводить до втрати корисних властивостей.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.