Хотілося б на сторінках газети прочитати про лікувальні властивості такої ягоди, як морошка. Олександра ПЕТРОСЮК. м. Житомир.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Морошка — це дводомна, багаторічна трав’яниста рослина з родини розових, заввишки 8—30 см. Росте переважно в болотистій місцевості, у тундрі. Місце розповсюдження — Сибір, Далекий Схід, Білорусь. Ягоди-хамелеони: від червоних на початку визрівання до бурштиново-жовтих. Плід дещо схожий на малину. Її використовують у пирогах, готують із неї варення, компоти. З лікувальною метою використовують листя, корені і плоди рослини.
Листя чинить в’яжучу, кровоспинну, сечогінну, ранозагоювальну дії. Листя морошки ліпше збирати в травні. Настій листя: 2 ч. л. сировини залити склянкою окропу, настояти годину. Процідити. Приймати по чверті склянки 4 рази на день. Плоди морошки мають сечогінні, потогінні, протимікробні, протицинготні, кровоспинні, спазмолітичні і протизапальні властивості. Морошка корисна в дієтичному та лікувальному харчуванні: плоди їдять у разі кашлю та застуди, разом із медом їх дають ослабленим хворим.
Настій плодів листя і коренів приймають як сечогінний засіб, за нирковокам’яної хвороби, авітамінозу, порушення обміну речовин, використовують від набряків серцевого походження. Проте слід пам’ятати, що людям із виразковою хворобою шлунка, дванадцятипалої кишки, гастритами і підвищеною кислотністю, особливо в період загострення, морошку вживати не бажано.