Для дієтичного харчування часто рекомендують соєві продукти. Проте чув, що в нас уся соя й продукти з неї містять ГМО, отже, вони шкідливі для організму. Хотілося б знати компетентну думку. З повагою Роман ПАВЛОВИЧ. м. Хмельницький.
Лист коментує фахівець з фітотерапії, іридодіагностики та дієтології Олена Мельник.
Скажу кілька слів на захист сої. У зв’язку з білковим голодуванням жителів України й виснаженням нашої нації, Кабінет Міністрів України у 2007 році прийняв «Державну програму подолання білкового дефіциту в Україні». Наголос зроблено в ній на введення в харчування продуктів із вмістом сої. Нашої, вирощеної в Україні. Соя входить до складу варених ковбас, сосисок, крабових паличок, хліба. Також рекомендується використовувати соєве молоко, сир, борошно. Як лікар і біолог, я добре розумію, що розмови про «шкоду» генетично детермінованої сої - це війна виробників за ринок. Геном рослин не може вбудуватися в геном людини і не може змінити нас як вид. Усі, хто вчив у вищих навчальних закладах генетику, будуть зі мною згодні. Тому не бійтеся соєвих продуктів. Просто все треба вживати в міру і, звичайно ж, читати уважно етикетки, аби уникнути продуктів, що мають у своєму складі консерванти чи стабілізатори.