РУБРИКИ

ТОПІНАМБУР - НЕПРИМІТНИЙ, ХОЧА ДУЖЕ КОРИСНИЙ ОВОЧ

ТОПІНАМБУР - НЕПРИМІТНИЙ, ХОЧА ДУЖЕ КОРИСНИЙ ОВОЧ

Сонячний корінь, дикий соняшник, єрусалимський артишок, земляна груша, як тільки не називають цей коренеплід, який насправді носить назву топінамбур. Хімічний склад цього продукту воістину унікальний, у ньому міститься безліч потрібних і корисних речовин, які володіють потужними цілющими властивостями. Користь топінамбура для здоров’я очевидна й дуже значна.

Вплив топінамбура на організм

Топінамбур відрізняється від інших овочів підвищеним вмістом білка та великою кількістю природного аналога інсуліну — інуліну, який легко засвоюється організмом. Гідроліз цієї речовини призводить до утворення фруктози, нешкідливої для діабетиків. Тому введення в раціон бульб топінамбура благотворно впливає на обмін речовин за цукрового діабету.
Інулін корисний не тільки хворим на діабет, він чинить позитивну дію на організм будь-якої людини. Інулін під час потрапляння у травний тракт під дією соляної кислоти та ферментів розщеплюється на окремі ланцюжки молекул фруктози, які згодом проникають у кров. Нерозщеплена частина інуліну швидко виходить з організму, зв’язуючи собою непотрібні організмові речовини, такі як радіонукліди, важкі метали, жирні кислоти, кристали холестерину, токсини й жирні кислоти.
Фруктові ланцюжки, що потрапили в кров, також зв’язують, знешкоджують і виводять з організму шкідливі продукти розпаду. Антитоксичні функції інуліну посилюються клітковиною, яка міститься в топінамбурі.

Склад топінамбура

Топінамбур багатий клітковиною, пектином, органічними кислотами, незамінними амінокислотами й мікроелементами. Особливо високий в ньому вміст кремнію та калію. Солі калію, як відомо, підтримують серцевий м’яз. Завдяки великій кількості кремнію, топінамбур зміцнює серцево-судинну систему людини. Вітамінів С, В1 і В2 (потрібні для підтримання нервової системи, хорошого стану шкіри, волосся) у топінамбурі більше, ніж у буряку та моркві, втричі.
Звичайній людині для того, щоб задовольнити добову потребу у вітаміні С, достатньо буде з’їсти 200 г бульб, а в кремнії — всього 50 г коренеплоду. Біологічно активні речовини повною мірою проявляють себе тільки в сирому продукті, їсти топінамбур бажано разом зі шкіркою, оскільки саме під нею сконцентрований кремній.
Харчова цінність топінамбура на 100 г така: 2,1 г білків, 0,1 г жирів, 12,8 г вуглеводів. При цьому топінамбур містить клітковину, органічні кислоти, воду, моно-  й дисахариди, крохмаль, золу.
Введення в раціон топінамбура благотворно впливає на всю систему травлення, запобігає розвитку багатьох захворювань. Речовини, що містяться в цій бульбі, сприяють відтоку жовчі з жовчного міхура й печінки. Органічні кислоти нейтралізують агресивні вільні радикали й недоокиснені продукти обміну. При цьому нормалізуються фізіологічні лужні реакції, потрібні для повноцінного ферментування їжі.
Топінамбур підвищує стійкість до бактеріальних і вірусних інфекцій травних органів, а також до різних паразитів (лямблії, опісторхіси, токсоплазми тощо). Він нормалізує кишкову мікрофлору, а отже, допомагає позбутися дисбактеріозу.
При цьому калорійність продукту — всього 61 ккал на 100 г продукту, що дає  підстави вживати топінамбур у звичайному та дієтичному харчуванні.
Топінамбур протипоказаний за індивідуальної непереносності.

Цілющі напої

Свіжовичавлений сік. У разі діабету топінамбур можна використовувати у вигляді соку. Для цього потрібно добре вимити бульби й очистити їх, далі пропустити через сокоробку чи подрібнити й відтиснути.
Пити завжди потрібно тільки свіжий сік, розведений водою 1:1. Приймати тричі на день по півсклянки. Курс лікування — 14 днів. Після цього зробити перерву (10 днів). Потім знову повторити курс.
Цей чудовий сік добре знижує вміст цукру в крові. Також він володіє великою кількістю корисних властивостей, наприклад, регулює кислотність шлункового соку.

Настій. Лікувати діабет за допомогою топінамбура можна, використовуючи такий рецепт. Бульби топінамбура ретельно вимити й подрібнити. 4 ст. л. отриманої маси залити 1 л окропу, дати постояти 3 години.
Такий настій потрібно пити як чай протягом дня.

Талий сік. Талий сік отримують унаслідок танення попередньо замороженого свіжовичавленого соку топінамбура. Деякі вважають його особливо корисним. Річ у тім, що в момент переходу в твердий стан відбуваються якісні зміни кристалічної структури напою: майже 100% молекул соку перетворюються в єдиний тип, тобто він структурується.
Потрібно поставити свіжовичавлений сік топінамбура в морозильну камеру. Після замерзання його дістають і розморожують. Сік потрібно відразу ж випити, оскільки через кілька годин він втратить свої набуті під час заморожування властивості.
Існує думка, що талий сік топінамбура — найпотужніший біостимулятор. Йому немає рівних за ефективністю для лікування та профілактики цукрового діабету, захворювань травного тракту, печінки, нирок. Талий сік запобігає появі злоякісних новоутворень, сприяє зменшенню серцевого болю та розсмоктуванню тромбів коронарних судин серця, зниженню рівня холестерину в крові й поліпшенню обміну речовин.
Талий сік топінамбура допомагає призупинити рясні гемороїдальні кровотечі та біль, поліпшує кровообіг нижніх кінцівок і полегшує стан ніг за варикозного розширення вен. Це корисний засіб від патологічної схильності до повноти.
Протягом дня бажано випивати від 1 до 2 склянок цього напою. Першу склянку потрібно випити не поспішаючи, невеликими ковтками: робити це краще вранці, натщесерце, за годину до їди. Іншу порцію соку рекомендується випити протягом дня за 3—4 прийоми.

Корисні кулінарні рецепти

Топінамбур корисно їсти вареним та сирим, і робити це потрібно щодня.
Те, що за цукрового діабету страви з топінамбуром приносять величезну користь, давно вже доведено науково. Цікавий також той факт, що якщо людина їсть топінамбур систематично, вона не тільки запобігає захворюванню, а й стає здоровішою в цілому, наприклад, земляна груша досить ефективно впливає на зір, поліпшуючи його.

Квашений топінамбур. Бульби очистити й промити, нарізати тонкими пластинками, укласти пластами в емальовану каструлю чи ж чисту скляну банку, залити підсоленою водою (2 ст. л. солі на 1 л води), залишити на кілька днів. Квашений топінамбур готовий. Його можна використовувати під час приготування салатів, а також як гарнір до гарячих і холодних страв.

Квас. Із бульб топінамбура можна зробити чудовий квас, який не поступається цілющими властивостями соку.
Вимити бульби, нарізати кубиками, залити холодною перевареною водою й поставити в тепле місце. Для прискорення процесу бродіння додати трохи дріжджів. Через 2—4 доби напій буде готовий. Пити по одній склянці на день.

Гратен із топінамбура. 1,5 кг топінамбура, 0,5 л нежирних вершків, 3 зубчики часнику, щіпка тертого мускатного горіха, сіль і перець до смаку, 2 ст. л. вершкового масла, 150 г твердого сиру.
Бульби обчистити й нарізати дуже тонкими скибочками. Вершки змішати з сіллю, перцем і мускатним горіхом, довести до кипіння, злегенька остудити.
Змастити жароміцну прямокутну форму вершковим маслом, викласти топінамбур шарами, кожен шар заливаючи вершками. Запікати в розігрітій до 150°С духовці 40 хв. Вийняти, посипати натертим на дрібній тертці сиром, покласти часник. Збільшити температуру духовки до 200°С. Повернути деко в духовку й запікати до золотистої шкірочки, приблизно 5 хв.

Салат із топінамбура, моркви та солоного огірка. Топінамбур — 2 шт., морква — 2 шт., солоний огірок — 1 шт., олія — 2 ст. л., зелень.
Топінамбур і моркву натерти на тертці. Огірок і цибулю дрібно посікти. Усе змішати й заправити олією.

Оладки з топінамбура. Топінамбур — 700 г, морква — 300 г, яйце — 2 шт., борошно — 100 г, олія — 100 мл, сіль.
Топінамбур і моркву обчистити, натерти на дрібній тертці, додати яйця, борошно, сіль. Усе перемішати до утворення однорідної маси. Викладаючи отриману масу столовою ложкою на розпечену сковороду з олією, обсмажувати оладки з двох сторін.

Квасолевий суп-пюре з топінамбуром. Квасоля суха — 80 г, топінамбур — 2 шт., цибуля ріпчаста —1 шт., перець болгарський — 1 шт., до смаку — сіль, червоний чи чорний перець, чебрець, зелень (для прикраси).
Квасолю попередньо замочити на 6—8 годин чи на ніч. Потім залити свіжою водою, варити до готовності. Запекти болгарський перець у духовці та, очистивши від шкірки й насіння, нарізати на шматочки (можна перець очистити і стушкувати на сковорідці). Ріпчасту цибулю та топінамбур обчистити й нарізати шматками, додати до розвареної квасолі й варити до готовності (приблизно 20 хв). Потім подрібнити все прямо в каструлі блендером. Додати нарізаний болгарський перець, посолити й поперчити до смаку, приправити чебрецем. Перемішати суп і поставити млоїти на слабкому вогні під кришкою 10 хв. Суп подавати, прикрасивши зеленню.