РУБРИКИ

ТОПІНАМБУР - ПЕРШИЙ У СПИСКУ КОРИСНИХ ПРОДУКТІВ

У народі цю багаторічну рослину частіше називають земляною грушею. В усьому світі посилився інтерес до топінамбура. Чому? Ми ще про це поговоримо. Але спочатку нагадаємо, що топінамбур було завезено до Європи в XVII столітті з Північної Америки. На ціле століття пізніше, ніж картопля - уродженець Південної Америки. У країнах Східної Європи земляну грушу культивують четверте сторіччя поспіль, однак, на відміну від картоплі, вона не стала ні другим хлібом, ані першою їжею. Незважаючи на те, що бульби топінамбура за багатьма параметрами явно перевершують картопляні й за врожайністю - не відстають. Проте, навіть у книгах із землеробства земляна груша називається в основному кормовою культурою. А ось у Бельгії її величають «підземним артишоком», ставлять в один ряд із досить корисним і смачним овочем. До речі, рецепт приготування артишоків зустрічається навіть у знаменитій «Книзі про смачну й здорову їжу», що вийшла друком 1954 року з епіграфом - висловлюванням Сталіна про «заможне й культурне життя», яке наступило. Про земляну грушу-топінамбур ані там, ані в пізніших московських та київських кулінарних виданнях аж до початку XXI століття - ні слова.

ЦІННІСТЬ ЗЕМЛЯНОЇ ГРУШІ

У бульбах білого, жовтого, фіолетового або червоного кольору (колір - один із зовнішніх ознак сортів топінамбура) міститься 16-18 і більше відсотків полісахариду інуліну - пектинових речовин, 2-4 відсотки азотистих речовин, вітамін Bj ???, а також залізо, кремній, цинк, збалансована кількість калію й натрію, органічні кислоти, клітковина. Завдяки такій великій кількості достоїнств земляна груша в процесі травлення зв'язує важкі метали й радіоактивні речовини, виводить їх з організму. Ось чому топінамбур повинен стати якщо не основною, то серйозною складовою раціону кожного жителя нашої країни (з огляду на сморідний подих Чорнобиля й тотальне погіршення стану навколишнього середовища). Найцікавіше: цей овоч не потребує особливих хитрощів під час кулінарної обробки, підійдуть майже всі картопляні рецепти. Хіба що через невелику кількість крохмалю бульби виглядатимуть в киплячій воді рихло. Мінімум крохмалю обертається на ще одне достоїнство топінамбура, особливо для людей, в яких порушений вуглеводний обмін. Давно доведено, що за діабету найбільшу небезпеку становить не цукор, а саме крохмаль, який легко перетворюється під час перетравлювання їжі на цукор. А ось полісахарид інулін - основна харчова цінність топінамбура, у процесі травлення перетворюється на фруктозу. Ось тут уже, якщо порівнювати, - не банальні одеські дві, а цілих три великі різниці. Тому що фруктоза не тільки надає людині сил і здоров'я, живить енергією, але й не загрожує згущенням крові... Крім того, топінамбур не потребує спеціальних сховищ. Після дозрівання йому й у землі непогано. Залишається в міру потреби викопувати свіжі бульби й нести прямо на кухню.

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕМЛЯНОЇ ГРУШІ

Найкорисніший сік топінамбура. Його в домашніх умовах приготувати просто. Спочатку бульби пропускають через м'ясорубку або труть на тертці, потім сік вичавлюють крізь марлю. А можна скористатися соковижималкою. У найгіршому разі - приготувати топінамбурний квас. Для цього бульби ріжуть на скибочки, заливають холодною перевареною водою й ставлять на 2-3 дні для шумування. Щоб процес прискорити - досить у заготівку квасу додати трохи дріжджів. Сік і квас земляної груші — чудові ліки від багатьох хвороб: • півсклянки перед їдою - сприятимуть нормалізації кислотності шлунка; • регулярний прийом сприяє відновленню нормального функціонування кишок, рятує від запорів, нудоти й болю в шлунку; • живильний напій стимулює регенерацію слизової органів травлення (за язви шлунка або кишок, наприклад) — завдяки протизапальним здібностям; • рекомендується за хронічного болю в голові (народна медицина); • тамує спрагу. Багато корисних властивостей і в кашки з подрібненої земляної груші. Компреси допоможуть за хронічних захворювань шкіри - екземи, псоріазу, себореї. А також за подагри й артриту. Курс лікування кашкою з топінамбура: тривалість процедури - від 20 до 40 хвилин, через день, 10-12 сеансів. Список лікувальних властивостей земляної груші й на цьому не закінчується. Страви на основі топінамбура чинять сечогінний і легкий проносний ефект. Ну, а якщо тричі на день з'їдати по 2-3 сирих бульби за 10-15 хвилин до їди, то можна домогтися зниження рівня цукру в крові, значно зменшити масу тіла й поліпшити зір. Показання. На додаток до сказаного вище слід зазначити, що топінамбур у будь-якому вигляді корисний під час лікування: • подагри; • сечокам’яної хвороби; • атеросклерозу (отже, сприяє профілактиці ішемічної хвороби серця й мозку); • профілактиці онкопатологій (у науковій літературі топінамбур розглядають як найперспективнішу рослину в плані антиканцерогенних властивостей). Способи приготування Головна відмінність топінамбура як їжі від його американського за походженням сусіда - картоплі в тому, що його можна їсти сирим, пити свіжовичавлений сік. Натерті бульби підходять для приготування салатів із цибулею, петрушкою, заправлених сметаною. Смачна й корисна земляна груша в сирому, печеному, вареному, тушкованому й смаженому вигляді. Шкода, що вітчизняна харчова промисловість дотепер не звернула уваги на властивості топінамбура. А який спектр можливостей! І безалкогольні напої на інгредієнтах із земляної груші, і кисломолочні продукти з їхнім додаванням, і всілякі сиропи, і кондитерські так хлібобулочні вироби. Кращої їжі з лікувальними властивостями складно знайти з-поміж рослин. На мій погляд, реєстр найкорисніших для людини харчових продуктів очолює... топінамбур! За ним ідуть курячі й перепелині яйця. Замикають трійку харчових лідерів печериці. Цей мій висновок не умоглядний, він, так би мовити, - підсумок особистих спостережень. Останніми роками в моєму раціоні харчування три зазначених продукти присутні постійно. Можу засвідчити: вони досить позитивно впливають як на працездатність, так і на спрагу до життя.

Володимир БЕРСЕНЄВ, заслужений лікар України, лікар-невропатолог вищої категорії, директор Інституту проблем болю. («Лікарський порадник для третього віку»).