РУБРИКИ

ВАРЕННЯ‭ ‬― ЛІКИ ПІД РУКОЮ‭

ВАРЕННЯ‭ ‬― ЛІКИ ПІД РУКОЮ‭

Варення заготовляють не тільки з метою‭ ‬потішити себе ласощами холодної й безвітамінної пори року,‭ ‬а й щоб мати завжди під рукою готові ліки від хвороб.‭ ‬Однак будь-яке варення треба правильно вживати,‭ ‬й кожне варення має призначення.

‬Малинове варення‭ ‬― для профілактики,‭ ‬вишневе‭ ‬― для лікування‭

Тільки-но ми починаємо кашляти й‭ ‬шморгати носом,‭ ‬а температура піднімається до певних висот,‭ ‬тут-таки згадуємо про рятівну малинову баночку.‭ ‬Ложечка до ложечки‭ ‬― щоб добряче‭ ‬пропітніти й вигнати застуду геть‭ ‬зі свого організму.‭
‬Але дієтолог та фітотерапевт Борис‭ ‬СКАЧКО каже,‭ ‬що цього робити‭ ‬в жодному разі не можна.‭ ‬Адже насправді малинове варення спрацьовує як аптечний аспірин.‭ ‬А збивати температуру нижче‭ ‬39-38,5‭ ‬градуса небажано.
-‭ ‬Так,‭ ‬малинове варення здатне збити температуру,‭ ‬-‭ ‬каже Борис Глібович,‭ ‬-‭ ‬допомагає гарненько‭ ‬пропітніти,‭ ‬але...‭ ‬разом‭ ‬із цим воно знизить‭ ‬і‭ ‬імунітет.‭ ‬І тоді‭ ‬застуда починає‭ ‬перебігати трохи в‭ ‬іншому,‭ ‬ніж нам хотілося б,‭ ‬руслі:‭ ‬на низькій температурі‭ ‬та з великими ускладненнями.‭
‬Малинове варення‭ ‬доцільніше використовувати не для лікування,‭ ‬а для профілактики застуди.‭ ‬Поки ми ще не захворіли,‭ ‬бутерброд‭ ‬із маслом‭ ‬і малиновим варенням якраз допоможе організмові зміцнитися.‭ ‬У такій комбінації ті пектини,‭ ‬що в ньому‭ ‬є,‭ ‬після обробки цукром та термічної обробки стають чудовими сорбентами‭ ‬й добре стимулюють‭ ‬імунітет.‭ ‬Проте‭ ‬їсти такий бутерброд слід не частіше двох разів на тиждень,‭ ‬щоб‭ ‬і‭ ‬масу тіла не збільшити,‭ ‬й‭ ‬імунітет стимулювати,‭ ‬але не перестимулювати:‭ ‬підстьобнули‭ ‬― й відпустили.‭ ‬Достоту так само діє‭ ‬й калина,‭ ‬перетерта з цукром.‭
‬Ніяких жарознижувальних засобів за підвищеної температури вживати не слід.‭ ‬Організмові в такому разі потрібна вода для його охолодження.‭ ‬І лікуватися‭ ‬ліпше не малиновим,‭ ‬а вишневим варенням:‭ ‬воно працює як антибіотик,‭ ‬а також яблучним чи абрикосовим.‭ ‬А щоб поповнити воду в організмі,‭ ‬одну-дві‭ ‬ложечки будь-якого з цих варень розведіть у‭ ‬скляночці теплої води.‭ ‬Або ж можна з теплим‭ (‬не гарячим‭) ‬чаєм,‭ ‬або вприкуску,‭ ‬або ж‭ ‬1-2‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬розвести в ньому.‭
‬Заразом вишневе варення допоможе втихомирити дисбактеріоз,‭ «‬підзарядить‭»‬ печінку,‭ «‬прочистить‭»‬ нирки й активізує кровотворення.‭ ‬Узагалі підвищить‭ ‬імунітет.‭ ‬А абрикосове варення поліпшує зір‭ ‬і буде помічним для серця,‭ ‬бо в ньому багато калію.
Інжир‭ ‬― добрий відхаркувальний засіб,‭ ‬і його Борис Скачко радить використовувати в будь-якому вигляді:‭ ‬як варення,‭ ‬як свіжу чи суху ягоду.
-‭ ‬Ми розварюємо‭ ‬1-2‭ ‬ягоди‭ (‬свіжі чи сухі‭) ‬в‭ ‬1‭ ‬склянці молока,‭ ‬а якщо це вже готове варення,‭ ‬то закип'ятили молоко‭ ‬й поклали в нього‭ ‬1‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬варення,‭ ‬перемішали й випили.‭ ‬Це не тільки‭ ‬чудовий відхаркувальний засіб,‭ ‬воно полегшує стан,‭ ‬якщо дере горло.‭
‬Але дуже важливо,‭ ‬коли вживати такі ліки.‭ ‬Найприйнятніша пора дня‭ ‬― з‭  ‬12-ї до‭ ‬16-ї години.‭ ‬Якщо ж з‭'‬їсти його на ніч,‭ ‬то будете кашляти,‭  ‬виділятиметься мокротиння,‭  ‬очищатимуться легені,‭ ‬але спати ви не будете...‭
‬У варенні‭ ‬є сорбенти‭ (‬пектини‭)‬,‭ ‬які очищують організм‭ ‬і підживлюють хорошу мікрофлору в кишечнику.‭ ‬Бо під час застуди багато‭ ‬їсти не можна‭ ‬й‭ ‬розумніше перейти на вегетаріанський раціон.‭ ‬І що менше‭ ‬їжі,‭ ‬то‭ ‬ліпше для організму.‭

‬Чорниці з гарбузом‭ ‬― поліпшать зір,‭ ‬а варення з кабачків полікує кишечник‭

-‭ ‬Варення з чорниць добре зміцнює судини,‭ ‬-‭ ‬розповідає Борис Глібович,‭ ‬-‭ ‬а поліпшення проникності судин‭ ‬― це поліпшення зору.‭ ‬Але я рекомендую комбінувати чорничне варення‭ ‬та варення з‭ ‬гарбузів.‭ ‬Гарбузи містять вітамін А,‭ ‬який відновлює зір,‭ ‬і разом вони цілеспрямовано працюють на користь нашим очам.‭
‬А ось у варення з кабачків я б додав корицю й кардамон.‭ ‬Ті пектини,‭ ‬клітковина,‭ ‬що‭ ‬є в кабачках,‭ ‬вкупі з ароматичними речовинами починають по-іншому стимулювати‭ ‬імунітет‭ ‬і дуже добрі для лікування кишечнику за дисбактеріозу,‭ ‬бо в такому‭ ‬разі регулюється мікрофлора.‭
‬Натомість варення з полуниць просто смачно поїсти замість магазинних цукерок.‭ ‬Тому що всі‭ ‬їхні корисні речовини втрачаються одразу ж під час варіння.‭
‬-‭ ‬Коли варення варимо,‭ ‬втрачається близько‭ ‬30%‭ ‬вітамінів відразу,‭ ‬-‭ ‬каже дієтолог,‭ ‬-‭ ‬і далі,‭ ‬в консервації,‭ ‬цей відсоток повільно падає.‭ ‬Коли перетираємо з цукром‭ ‬― а він не лише консервант,‭ ‬а й‭ ‬окисник,‭ ―‬ то‭ ‬окиснює вітаміни з темпом приблизно‭ ‬50%‭ ‬щомісяця.‭
‬Наприклад,‭ ‬якщо у чорній смородині в липні було‭ ‬2-4%‭ ‬вітаміну С,‭ ‬то в серпні‭ ―‬ 1-2%,‭ ‬у вересні‭ ―‬ 0,5-1%.‭ ‬А до лютого падає більш як у‭ ‬100‭ ‬разів‭! ‬Якщо ви чорну смородину в серпні перетерли з цукром,‭ ‬то після Нового року в ній вітаміну С менше,‭ ‬ніж у картоплі.‭ ‬Тому з фруктових заготовок першими краще з‭'‬їсти перетерті з цукром,‭ ‬бо темп втрати вітамінів дуже швидкий.‭
‬А ось у заморожених ягодах залишається до‭ ‬90%‭ ‬вітамінів.‭ ‬Практично,‭ ‬ми‭ ‬їмо свіжу ягоду.‭ ‬Однак з‭'‬їсти‭ ‬їх треба одразу ж після розморожування,‭ ‬інакше з'являються бактерії‭ ‬і ягода починає бродити.‭ ‬Бажано,‭ ‬щоб до нового сезону у вашій морозильній камері вже не залишилося жодної замороженої ягоди.‭

Як від варення не погладшати‭

  Якщо непомірний апетит,‭ ‬а схуднути хочеться,‭ ‬радить Б.‭ ‬Скачко,‭ ‬можна‭ ‬1‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬варення розвести в‭ ‬1‭ ‬склянці води,‭  ‬на‭ ‬30‭ ‬-‭ ‬60‭ ‬хв‭ ‬гарантовано,‭ ‬що апетит зникне.‭ ‬А якщо при цьому ще й рухатися,‭ ‬то не просто втрачається‭ ‬маса тіла,‭ ‬а втрачаються‭ ‬й калорії,‭ ‬що надійшли в організм.‭ ‬І виграється час,‭ ‬а це дуже важливо,‭ ‬для зниження темпу надходження калорій до організму.‭
‬Річ у тім,‭ ‬що солодощі блокують харчовий центр,‭ ‬почуття голоду,‭ ‬дають легке насичення‭ ‬та можливість роздихатися.‭ ‬Отже,‭ ‬й приймання‭ ‬їжі можна відсунути на пізніше.‭ ‬Але,‭ ‬з‭'‬ївши варення,‭ ‬важливо дочекатися перших‭ ‬5‭ ‬хвилин,‭ ‬поки апетит зникне.‭ ‬Адже багато хто використовує варення неправильно:‭ ‬візьмуть одну ложку,‭ ‬другу,‭ ‬третю.‭ ‬І коли доходять до третьої баночки,‭ ‬апетит зник,‭ ‬але калорії вже набрано.‭
‬Після того,‭ ‬як з‭'‬їли варення‭ ‬та з'явився апетит,‭ ‬слід спочатку‭ ‬їсти білкову‭ ‬їжу.‭ ‬Білки довго перетравлюються‭ ‬й дуже повільно пускають калорії в кров.‭ ‬Таким чином,‭ ‬у нас‭ ‬є варіант‭ ‬активізувати обмін речовин‭ ‬і спалювати ті запаси,‭ ‬які вже‭ ‬є.‭ ‬Тому варення з водичкою добре поїсти перед тренажерним залом.‭ ‬Нам потрібна‭ ‬й рідина,‭ ‬яка з варенням‭  ‬надходитиме,‭ ‬й невелика кількість калорій.‭

‬Деякі люди думають,‭ ‬що в тренажерному залі вони знижують‭ ‬масу тіла.‭ ‬Це‭ ‬― утопія.‭ ‬Маса тіла‭ ‬ знижується між походами до тренажерного залу.‭ ‬А тренажерний зал‭ ‬― це спосіб накачати м'язову тканину,‭ ‬де йтиме обмін речовин‭ ‬і‭ ‬24‭ ‬години на добу спалюватимуться калорії.‭