ВІД ЗАКРЕПІВ ДОПОМОЖУТЬ ЖОВЧОГІННІ ТА ПОСЛАБЛЮВАЛЬНІ ЗБОРИ І ЧЕРВОНІ БУРЯКИ

Поділитися:
ВІД ЗАКРЕПІВ ДОПОМОЖУТЬ ЖОВЧОГІННІ ТА ПОСЛАБЛЮВАЛЬНІ ЗБОРИ І ЧЕРВОНІ БУРЯКИ

Прочитав, що настоянка листя хрону нормалізує обмінні процеси. А чи помічна вона за закрепів? З повагою Іван Андрійович. с. Новосілки Київської обл.

Лист коментує фітотерапевт Любов САЛІЙ.

Обмінні процеси - досить широке поняття, це й регуляція обміну речовин, водно-сольового та ліпідного (жирового) обмінів тощо. У разі порушення обмінних процесів можуть спостерігатися атонія кишечнику, розлади травлення, як закрепи, так і проноси. Якщо в читача проблема з випорожненнями, є закрепи, фітопрепарати (в тому числі і настоянка листя хрону) йому вряд чи допоможуть. Насамперед потрібно нормалізувати травлення, попити жовчогінні і послаблювальні рослинні препарати. Для цього є безліч лікарських рослин, у тому числі бобівник трилистий, цмин пісковий, золототисячник, тирлич жовтий, звіробій звичайний, ромашка лікарська, м’ята перцева, парило звичайне (реп’яшок), корінь аїру, пелюстки соняшнику. Варто зазначити, що пелюстки соняшнику є нетоксичними, діють м’яко, розширюючи жовчні протоки й знімаючи спазми м’язів. Пропоную скористатися такими фітозборами: - Узяти по 1 частині листя касії (жостеру, сенни), трави бобівника трилистого, трави парила звичайного, пелюсток соняшнику і 0,5 частини м’яти перцевої. Усі компоненти змішати й подрібнити до стану махорки. 1 ст. л. суміші з вершком залити 0,5 л води, варити 5 хв на слабкому вогні. Ніч настояти. Уранці процідити й випити протягом дня по півсклянки за 20-30 хв до їди. Вживати 1 місяць, потім зробити перерву на 10 днів. Приймати до поліпшення стану. - «Тибетський» очисний збір: бруньки берези, трава звіробою звичайного, квіти ромашки лікарської, квіти цмину піскового, трава суниць лісових (усе по 100 г). Готують і вживають – як і попередній збір. Людям, які страждають від закрепів, обов’язково в раціон потрібно вводити продукти, які містять багато клітковини: фрукти, овочі (особливо шкірка), висівки. Помічними будуть печені яблука, тушкована капуста тощо, незамінною стравою на столі мають стати печені чи варені червоні буряки.