«ЯБЛУЧНЕ» ОЧИЩЕННЯ ОРГАНІЗМУ

Поділитися:

Серед усіх фруктів яблука - найпоширеніший у харчуванні продукт. З них готують варення, компоти, повидло, джем, усілякі напої або просто переробляють на сік та ін. Те, що яблука - цінний фрукт, відомо здавна. Вони виводять з організму шлаки, токсини, розщеплюють шкідливий холестерин, підвищують стійкість організму до дії радіації, корисні для травного тракту, щитоподібної залози тощо. Крім того, яблука є основою багатьох дієт для схуднення. Слід зауважити, що після вживання яблук потрібно деякий час нічого не їсти й не пити, інакше можна отримати не «яблучне» лікування, а «яблучне» страждання, оскільки в шлунку утворюється надмірна кількість газів, які можуть заподіяти шкоду. • У разі гострих колітів призначають солодкі сорти яблук по 1,5-2,5 кг на день, які слід вжити тертими за 5-6 прийомів, при цьому протягом дня більше нічого не їсти. Курс лікування - 1-3 дні. • 5-6 яблучних зерняток задовольнять добову потребу в йоді. • Яблука, запечені в золі, корисно вживати хворим на плеврит. • У разі ожиріння, гіпертонії, набряків слід проводити розвантажувальні «яблучні дні». Тобто 1 раз на тиждень добовий раціон має складатися лише з 1-1,5 кг яблук. • Яблучна терапія - простий, ефективний і доступний спосіб лікування гострих проносів у дітей. Залежно від віку дитини (від 2 до 10 років) дають на день від 600 до 1500 г яблучного пюре без цукру, при цьому слід пити тільки чай. Після 2-3-денної такої дієти призначають рисовий відвар, сухарі, яєчні білки й трохи фруктових соків або яблучного пюре з поступовим переходом на звичне харчування. • Як легке проносне, особливо для літніх людей, діють яблука, проварені з молоком: 2 яблука варити в 1 склянці молока і 0,5 склянки води 5 хв, вжити до сніданку. • Від запорів чудово допомагають печені яблука: достатньо з’їсти одне яблуко перед сном і одне зранку - і нормальна робота кишечнику забезпечена. • У разі хронічних запорів на сніданок корисно їсти суміш яблук з сирою капустою. Капусту і яблука слід натерти на тертці або пропустити через млинок для м’яса. Поліпшення настає через 1-2 тижні. Для посилення проносного ефекту можна додавати невеликий шматочок сирого тертого буряку. • Коли недокрів’я - рекомендується протягом дня з’їдати по 400-600 г плодів. Але, перш ніж з'їсти, яблуко потрібно розрізати на кілька часточок і почекати, доки вони покриються темним нальотом. Це означає, що на поверхні утворилося яблучно-кисле залізо, яке легше засвоюється організмом. • Сечогінний засіб можна приготувати із висушеної шкірки яблук (наприклад, антонівки): 1 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу і настояти 5-10 хвилин. Приймати з додаванням цукру або без по 0,5 склянки 5-6 разів на день до їди. • За сечокам’яної хвороби, подагри, ревматизму, гастриту, ентероколіту, атеросклерозу, кашлю: три необчищені яблука середнього розміру нарізати, залити 1 л окропу, варити протягом 10 хв на слабкому вогні, додати за смаком цукор. Пити протягом дня як чай. • Камінців та піску в нирках і в жовчному міхурі можна позбутися за допомогою яблучної дієти: о 8-й годині ранку випити 240 мл і по 480 мл яблучного соку о 10, 12, 14, 16, 18 і 20-й годині. Протягом двох днів такої дієти нічого не їсти. Наприкінці дня можна випити проносний трав’яний відвар. У виняткових випадках зробити клізму з теплої води. Потім прийняти гарячу ванну (без мила). На третій день о 8-й годині випити 480 мл яблучного соку, через 30 хв - 120 мл чистої маслинової олії і 1 склянку розведеного яблучного соку. Якщо з’явиться слабкість, лягти й відпочити – зазвичай через годину або дві з організму почнуть виходити камінці. (Щодо такого способу лікування – слід обов’язково порадитися з лікарем!) • У разі атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ожиріння, захворювань жовчного міхура яблучний сік рекомендують пити по 0,5 склянки за 15-30 хв до їди. • Яблучний сік з м’якоттю та відвар яблук (1 частина плодів на 5 частин води) виводять з організму радіонукліди. • Компреси з тертого яблука чудово допомагають у разі запалень шкіри, опіків, обморожень і задавнених виразок. • Яблука солодких сортів помічні за гастриту з високою кислотністю шлунка, відповідно, кислі сорти - за гастриту зі зниженою кислотністю. Яблука ліпше натирати на тертці і з’їдати вранці, після цього снідати приблизно об 11-й годині. На ніч їсти яблука не можна - підвищене газоутворення лише погіршить стан. Протягом першого місяця вживати яблука таким чином щодня, другого - 2-3 рази на тиждень, а третього - 1 раз на тиждень. • Цими соковитими фруктами можна замінити зубні щітки. І головне, що особливих зусиль для цього не потрібно, достатньо тільки з’їдати одне яблучко натщесерце - і зубна емаль природним чином очиститься від нальоту та мікробів, що зумовлюють карієс. До того ж при цьому відбувається масаж ясен, що поліпшує їх кровопостачання. • За варикозного розширення вен кілька місяців протягом дня до їди пити рівними порціями по 2 склянки теплого компоту з гущею, приготовленого за таким рецептом: 4 необчищених, нарізаних часточками яблук залити 1-1,5 л води, кип’ятити 15 хв, додати за смаком цукор. Цей рецепт помічний і в разі спастичного коліту, дискінезії жовчних шляхів, ревматизму, подагри. • Для зміцнення нервової системи корисно пити протягом дня яблучний настій: нарізати яблуко тонкими пластинками, залити окропом і залишити настоюватися на 2 години в закритому посуді. • У разі сечокам’яної хвороби, поліартриту, екземи шкірку зелених сортів яблук висушити й розтерти в порошок; 1 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу й настояти 30 хв. Приймати по 0,5 склянки двічі на день: уранці – натщесерце, увечері - перед сном. • Народна медицина радить пити яблучний відвар (диких яблук) протягом 1-2 років за хронічного нефриту: по 1 склянці 2-3 рази на добу в перші три місяці, далі по 1 склянці 1-2 рази на добу. • У разі печії замість звичайної харчової соди ліпше з’їсти одне обчищене яблуко. • Коли мучить кашель, можна приготувати суміш із тертої цибулі, яблука й меду - взятих порівну. Приймати по 1 ст. л. вранці, в обід і ввечері. • Свіжі яблука - чудовий жовчогінний засіб. З’їдати потрібно 2-3 плоди за один раз: збалансоване співвідношення пектину, магнію й аскорбінової кислоти, які містить яблуко, добре впливає на відтік жовчі, при цьому очищуються жовчні протоки. Увага! Кислі сорти протипоказані в разі гіперацидного гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпертонічним типом. А тим, у кого гіпоацидний гастрит, спастичний коліт та дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпокінетичним типом, слід уникати солодких яблук.

Підготувала Олеся СТЕПАНОВА.