РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

ЯК ХАРЧУВАТИСЯ, ЩОБ НЕ СТАРІТИ?

ЯК ХАРЧУВАТИСЯ, ЩОБ НЕ СТАРІТИ?

Приходить час, і перед кожним постає це непросте питання. Адже, як і раніше, й солоденького кортить, і солоненького. А не можна. Як тут зарадити, розповідає дієтолог і директор-технолог агропромислової фірми «Унава» Ірина АРТЕМЕНКО. За нестачі в раціоні клітковини, наголошує вона, ми маємо токсикози. А вже токсикоз є причиною виникнення практично всіх захворювань, бо призводить до закислення організму. І ось тоді — і діабет, і подагра, й автоімунні захворювання. Причина хвороб — усього-на-всього неправильне харчування...

Чотири правила здоров'я

- Невже, тільки змінивши харчування, можна позбутися хвороб?
- Є чотири правила здоров'я: це водний баланс, фізична активність, рН-баланс і детоксикація (очищення) організму. І якщо всіх чотирьох правил дотримуватися, людина поступово вийде з будь-якого захворювання. Яскравий приклад для багатьох жінок у літах — одна з найстаріших жінок-бодібілдерів Ернестина Шепард із Балтимора (США). Сьогодні їй 80 років, вона працює фітнес-тренером, і її стрункій фігурі можуть позаздрити молоді дівчата.

Виглядає вона чудово. Але в минулому — це людина із зайвою масою тіла, з купою хвороб, яка прийшла в спортзал у 56 років. Коли Ернестина зрозуміла, що розвалюється на частини й старіє, вирішила за себе взятися. Вона не лежить на канапі, не дивиться серіали. Не пліткує з сусідками. Вона активно живе: встає о 5-й ранку, до 6-ї молиться, а далі займається собою. Сон — не пізніше 10-ї вечора. І вона пояснює, що повністю переглянула свій світогляд, харчування та рухову активність.

Харчується Шепард три рази на день, причому досить скромно: коричневий рис, куряча грудка, фрукти й овочі, волоські горіхи, каші та яйця, а також велика кількість води й улюблений білковий коктейль (1 склянка яєчних білків). «Я хочу показати людям на своєму прикладі, що старість — це не вирок», - каже Ернестина. Вона довела, що навіть у 80 можна виглядати привабливо й почуватися чудово. Важить культуристка 59 кг, маючи зріст 168 см. Жиру в її організмі — 9 - 10% (норма для жінок після 50 років — 16 — 25%).

- Сьогодні в моді безжирові дієти...

 

- Безжирова дієта — це досить страшне явище. Був такий період, він тривав 36 років, коли вважалося, що жири — це погано, холестерин — це найстрашніший ворог. У країнах Західної Європи та в Америці знежирену дієту взяли на озброєння й почали вживати знежирені продукти, а це призвело до того, що виросло ціле покоління гомосексуалістів.
- Та невже? Дієтологія й гомосексуалізм — який зв'язок?
- А зв'язок такий, що для формування тестостерону конче потрібні жири тваринного походження. Якщо в період статевого дозрівання хлопчик не отримує належної кількості жирів, він не сформується як чоловік. Нема тестостерону — нема чоловічих проявів. Вийшла середня стать. Це дуже страшно, але це підтверджує просте правило: ми — не творці. Наше завдання — зрозуміти задум Творця і його дотримуватися.

Вранці — риба, ввечері — печена картопля

- А як мають харчуватися люди після 50?
- В основі харчування мають бути нерафінована продукція та клітковина. І це обґрунтовано. Здоровий кишківник впорається з будь-яким захворюванням, бо буде синтезовано гормони й ферменти, вітаміни, всі процеси відбуватимуться так, як і мають відбуватися.
У людей після 50 років сніданок має бути білковий — це молочні продукти, селянський сир, тверді сири, яйця, риба, нежирне м'ясо, причому бажано, якщо є вибір, — м'ясо птиці. Що людина старша, то м'яса в раціоні має бути менше. І кілька шматочків — 2 рази на тиждень.
На обід обов'язково мають бути жири. Дуже гарні супи, якщо вони не на кісткових наварах. Наш традиційний борщ — це просто джерело вітамінів. Перша гаряча страва знімає навантаження з нашого травного тракту. Треба виходити з того, як харчувалася група людей на цих теренах протягом століть. Є така приказка: «Де родився, там і згодився». Вона виникла не на порожньому місці. У нас виробляються ферменти до тих продуктів, які ми постійно їмо та які їли наші попередники. Ті генетичні ферменти, які були в наших пращурів 7 поколінь тому, є і в нас. І здоров'я наше на 25% залежить саме від цього.
У першій половині дня організм усе розщеплює, й на це йде вся його енергія. А в другій половині дня організм синтезує. Із того, що він розщепив, створює те, що йому потрібне. І енергія вже зовсім інша, й здатність до переробки зовсім інша. Тому найважча їжа — перша половина дня. Друга половина дня — легка їжа.

Вечеря — це тушковані овочі, кисломолочні продукти та довгі вуглеводи (де є баластні речовини: печені картопля й буряки, салати з них, бобові). Швидкі вуглеводи — це рафіновані вуглеводи, наприклад, соки. Але ними захоплюватися не можна. І взагалі фрукти в 2-й половині дня в сирому вигляді їсти не рекомендують. А ось поласувати сухофруктами трішечки (а це маленька жменька) — навіть конче потрібно.
Добре на вечерю з'їдати 10-12 штучок, якщо вони маленькі, або 3-5 великих волоських горіхів. Великими об'ємами ми розбили собі шлунки, й наше завдання — ці об'єми поволі ввести в нормальні габарити. Тому: хочеться їсти — випийте теплої водички, введіть в оману свій шлунок. І він поступово «схудне».

Вночі з'їжте «рафаелло»

- А якщо дуже кортить їсти вночі?
- Рятуватися теплою водичкою. Наш шлунок починає засинати о 7-й вечора й прокидається до 5-6 ранку. Із їжею до нього припливає кров, і він починає активно працювати. А тим, хто працює вночі позмінно — диспетчерам, лікарям, охоронцям, — підійдуть тоненькі сухарики з нашого хліба чи з висівок.
Я, наприклад, роблю ведичні натуральні цукерки. Сухофрукти, горішки, висівки через блендер перепустила, змішала їх, зробила кульки, а коли ще й обкачати їх у кокосовій стружці — ось вам і «рафаелло». Тільки маленькі. Ними треба смакувати, а не запихатися.

Коли ми їмо дуже швидко, в суєті, ми не відчуваємо смаку й нам постійно хочеться їсти. Мозок має отримати дофаміновий комплекс — задоволення від їжі. А почуття задоволення ще ніхто не скасовував. І найголовніше й найдоступніше джерело задоволення — це їжа. Якщо мозок не отримав цього, то й вимагає: давай, давай ще. А ось якщо ми смакуємо, відчуваємо смак, коли ми його розтягуємо, адже насправді ми їмо мозком. Він командує. Йому або вистачає дофаміну, або ні.
Звісно, з літами зменшується кількість і щільність дофамінових рецепторів, знижується його концентрація в підкіркових утвореннях головного мозку, й це проявляється в збідненій міміці, уповільненості, згорбленості, старечій позі, коротшає довжина кроку. Тому важливо все-таки поповнювати цей дофаміновий комплекс.

Треба вночі відволікатися на щось гарне, перемикати увагу. Та коли вже їсти — то насолоджуватися процесом, а не їсти, як тварини. Ось зробити кульки, й просто насолодитися ними, отримати кайф від того, що вони є, ти їх береш у руки. Тоді будуть зовсім інші порції, які не підуть на зайву масу тіла, а все потрібне організм візьме. Ще рятує класична чи етномузика.
Такі системи під’їдання дуже добре працюють  нічної пори, коли наш шлунок не працює, тому все, що ми накидали в нього ввечері, там до ранку благополучно гниє: температура в шлунку — 380С. Тому краще печене яблуко, дуже смачна печена селера — тобто печені коренеплоди чи фрукти. Також різні трав'яні збори можна. Вночі категорично не можна їсти м'яса, жирного й швидких вуглеводів. Ніяких цукерок, тістечок.
- А омлет?
- Ну, це легкий білок. Можна, можливо. Але знову-таки — трохи, трохи.
Спершу — м'ясо, а потім — салат, чи навпаки?
- А що їсти першою чергою — м'ясо чи салат?
- Річ у тім, що ми всю їжу вкидаємо одночасно. Шлунок — це губка, м'яз, який скорочується. Він перетирає продукцію, стискається та від стінки до стінки її перекидає. Тому там уже такий шмурдяк. Роздільне харчування має значення для тих, у кого ожиріння, й треба зняти навантаження зі шлунка. А це вже — лікувальне харчування, й проводять його в умовах стаціонару під наглядом лікарів. У повсякденному житті воно не потрібне. Навіщо ускладнювати собі життя?
Наші помічники — це наша симбіотична група, пробіотична група — корисні бактерії. Вони мусять мати їжу. Пробіотики добрі тим, що кисень їм не потрібен, бо вони — анаероби. Також їм не потрібна абияка їжа. А тільки клітковина — розчинна й водонерозчинна. І край. Із цих двох клітковин вони зроблять вітамін В12, фолієву кислоту, вітамін К, купу ферментів, гормони. Вони все зроблять самі. Це біфідолактові бактерії, які є у нас в організмі. І якщо їх більше 80%, то хоч де б ми ходили, грибок — хоч килимом, а ми його не підхопимо, ми зайдемо в холерний барак — ми не захворіємо, ми поспілкуємося з хворим на дизентерію — ми її не підхопимо. У нас ніколи не буде кандид, паразитів і ми не будемо закислені. Навіть має бути кишкова паличка та 1% патогенних організмів.

Пшоно вижене стафілокок

- І що треба робити, щоб усе так і було?

- Мати у своєму раціоні клітковину та кисломолочні продукти. Якщо патогенна мікрофлора вже заселилася в організмі і її більше 1 відсотка — отже, у вас золотистий стафілокок, який проявляється гайморитом. І ви можете хоч заїстися антибіотиками, а стафілококу не позбудетеся. Чотири місяці біодобавки міді, й стафілокок зникне.
Але спершу треба просто відновити флору кишківника. Ось наш продукт — пшоно. Чим воно таке цінне? Його брали чумаки з собою в дорогу. І не лише тому, що в ньому чудовий білок і багато вітаміну К, але він багатий на мідь. Півроку чумаки в дорозі, де немає крамниць і не можна прикупити харчів, ти їси тільки те, що взяв із собою. Це має бути не просто їжа, це має бути захист і харчування. Чумаки вибрали пшоно. Вони вибрали його інтуїтивно через мідь, бо тоді ще не знали про його значення.
Якщо ми їстимемо з мідного посуду, в нас ніколи не буде стафілококу в організмі. Приклад — Індія, де страшенна антисанітарія. А населення — півтора мільярда. Але в найзлиденнішій індійській родині є мідний посуд. Вони не їдять біодобавок, вони не знають, що таке пробіотики, вони харчуються зі смітника, але в них — мідний посуд, і в них нема стафілококу. Тому що імунна система — на висоті, й вони виживають. І ще — спеції. У нас мідного посуду немає, а біодобавки міді є.
А от усій патогенній флорі потрібен кисень, білки, жири та цукор. Тому, якщо є тяга до цукру, це означає, що у вас — дисбіоз (зміна складу й кількісних співвідношень нормальної мікрофлори (мікроорганізмів), які заселяють людський організм). Отже, патогенна флора «кермує». Це не людина хоче цукру. Це — вони. Це їхня їжа. Цього вони потребують...

Зразок меню

Сніданок: кисломолочний сир (кефір, йогурт). Не захоплюйтеся знежиреними молочними продуктами. Продукти з жирністю нижче 2% бідні на кальцій.
Другий сніданок: фрукти чи овочі.
Обід: овочі, риба чи птиця.
Підвечірок: фрукти чи ягоди.
Вечеря: крупи чи овочі. Капуста, зелень і квасоля (сповільнять появу зморщок).

Підготувала Тетяна Печерська.

Є така приказка: «Де родився, там і згодився». Вона виникла не на порожньому місці. У нас виробляються ферменти до тих продуктів, які ми постійно їмо та які їли наші попередники. Ті генетичні ферменти, які були в наших пращурів 7 поколінь тому, є і в нас. І здоров'я наше на 25% залежить саме від цього.


Пшоно брали чумаки з собою в дорогу. І не лише тому, що в ньому чудовий білок і багато вітаміну К. Вони вибрали його інтуїтивно через мідь. Це робить пшоно  засобом потужної захисної дії. Мідь захищає навіть від стафілококу.
Приклад — Індія, де страшенна антисанітарія. А населення — півтора мільярда. Але в найзлиденнішій індійській родині є мідний посуд.   І ще — спеції. І це робить їх не вразливими до багатьох інфекцій. Нам у цьому допомагає пшоно.

 

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття", що виходить з 2004 року та розповідає про здоровий спосіб життя, про збереження та відновлення здоров'я методами народної медицини. З кожного номера газети, що виходить по вівторках, на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА або відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання. Ви також можете купувати електронну версію газети, що відповідає друкованій, на сайті Здоров'я і Довголіття.