У медичній термінології пліснявку (рос. - молочницю) називають терміном кандидоз. Він походить від назви грибів (за типом дріжджових грибків, що належать до роду Candida), які спричинюють молочницю. Кандида - це умовно патогенні гриби.-Вони є нормальними й можуть бути присутніми в статевих шляхах і в кишечнику та в ротовій порожнині здорової людини. Але коли виникають сприятливі умови, то вони можуть посилено розмножуватися й спричинити хворобу. Щоб вилікуватися повністю від пліснявки , буває недостатньо одних лікарських препаратів, призначених лікарем, дуже важливо правильно підібрати харчування у разі пліснявки, а також дотримуватися певної дієти.
Як правильно харчуватися і якої дієти дотримуватися, саме про це детальніше в даній статті.
Заборонені продукти
• Грибок кандида — дріжджоподібний грибок і він дуже любить цукор, а це означає, що солодкі страви у вашому раціоні практично створюють сприятливе середовище для швидкого розмноження цього грибка, тому слід дещо обмежити вживання солодких продуктів, цукру, випічки, здоби й меду.
• Сприяє поширенню грибка оцет і різні алкогольні напої, тому потрібно вилучити ці продукти й напої з раціону харчування.
• Потрібно обмежити вживання таких продуктів, як майонез, кетчуп, соєвий соус, адже вони містять у своєму складі оцет.
• Не варто їсти жирну їжу, гриби, не вживайте кофеїн, газовані напої, дріжджову їжу, занадто солодкі, пряні й гострі страви, тістечка, шоколад, морозиво та цукерки.
• Небажані й копченості, консервовані продукти та мариновані страви. Найліпше зовсім вилучити зі свого раціону спиртні напої, особливо пиво, а також чай і каву.
Корисне харчування
• Обов'язково повинні бути присутніми тушковані та свіжі овочі, курка, риба, не надто солодкі фрукти, різні бобові та зернові продукти.
• Брусниця й лимони здатні зменшувати кількість грибка в організмі людини, саме тому дуже важливо в цей час вживати ці продукти в досить великій кількості.
• Несприятливе середовище для грибка кандида можуть створити морська капуста і морквяний сік.
• Також не до смаку грибку такі прянощі, як кориця, гвоздика і лавровий лист, тому постарайтеся збільшити вживання цих прянощів, у періоди загострення потрібно у великій кількості вживати часник.
• Пліснявка часто виникає у разі переохолодження, застуд і після прийому антибіотиків, таким чином, присутність у вашому раціоні часнику й лимона не тільки допоможе позбутися неприємного грибка, але і зміцнить ваш організм у цілому і буде відмінною профілактикою різних застудних захворювань.
• Грибок не любить такі овочі, як буряк, брюссельську і капусту броколі, огірки та моркву, петрушку і кріп, а також фрукти — зелені яблука та сливи.
• Не обмежуйте себе у разі пліснявки у вживанні натуральних йогуртів, відвареної печінки й нирок, морепродуктів, також корисні яйця, хліб, маслинова і льняна олії, гарбузове насіння та насіння кунжуту. Їжте у великих кількостях брусницю, журавлину, обліпиху, чорниці.
• Пиття урізноманітніть різними чаями з плодів горобини, шипшини, глоду, трави сухої моркви, материнки, календули, деревію, шавлії, подорожнику, листя череди, кореня лопуха і ягід чорної смородини, такі чаї дуже корисні на всіх стадіях кандидозу.
Пам'ятайте, що дієта під час пліснявки дуже і дуже важлива, оскільки вона може допомогти вам швидше позбутися цього неприємного захворювання. Адже, як відомо, одними лікарськими препаратами не можна повністю позбутися такого грибка, як кандида. Грибки можуть формувати острівці в багатошаровому епітелії і спокійно там розмножуватися, і можуть знову спровокувати це захворювання. Але за допомогою правильного харчування налагодиться робота кишечнику і грибки вже не зможуть так активно розмножуватися, і це дає велику можливість вилікуватися назавжди.