РУБРИКИ
НАШІ ЧИТАЧІ

ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ ГАРНИЙ РОЗУМОВИЙ РОЗВИТОК І ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я ШКОЛЯРИКА

Як забезпечити гарний  розумовий розвиток і зберегти здоров’я  школярика

Сніданок додасть сили й… розуму

Завершується літня пора, а разом  із нею й шкільні канікули. Попереду - вересень, початок навчального року, зміна розкладу дня, режиму  харчування. Дуже важливо, аби діти не лише набули в школі потрібних знань,  а й при цьому залишалися здоровими та енергійними.
Виявляється, в цьому чималу роль відіграє сніданок.   Діти, які регулярно снідають, мають вищий рівень IQ (коефіцієнт інтелекту), ніж їхні ровесники, які   вранці не їдять. Причому, це стосується як школярів, так і  дітей дошкільного  віку. Учені з університету Пенсільванії з'ясували, що діти, які не пропускають прийому їжі вранці, мають більш високий показник IQ  порівняно з тими, хто не снідає.
Свої висновки дослідники зробили на основі вивчення інформації про 1269 дітей у віці 6 років, які проживають у Китаї. Виявилося, що діти, які нерегулярно снідають, гірше розвиваються: навички мови та рівень працездатності, показник IQ в них були нижчими  порівняно з однолітками, які снідають.
Додаткове дослідження серед 102  підлітків підтвердило,  що ті діти, які регулярно снідають (а таких більшість), мали кращі показники IQ, ніж їхні однолітки.
Сніданок запускає роботу мозку й метаболізм,   він знижує гормони голоду, запобігаючи переїданню за обідом.  Отже, регулярне вживання їжі зранку має позитивний вплив на розумовий та фізичний розвиток дитини, оскільки визначає її самопочуття  протягом усього дня, тому ваші  школярики мають обов’язково снідати.

Чи справді безпечні фруктоза й пластівці

Їжа справді має приносити поживу й користь дитині, проте нерідко замість цього школярі отримують  букет різних харчових добавок, цукру, ароматизаторів і шкідливих транс-жирів тощо. Приховані вони  в так званих сухих сніданках: кульках,  пластівцях,  йогуртах із різними  солодкими штучними домішками, які так любить наша дітвора. Якщо ж уранці діти згоджуються на «щось гаряченьке», то зазвичай це бутерброди з мікрохвильової пічки.
Як наслідок, як показують дослідження,   дитина отримує половину денної норми цукру вже за сніданком. ВООЗ  чітко обмежує допустиму норму цукру, адже він  руйнує печінку та мозок практично так само, як алкоголь.
Алкоголь містить калорії (7 ккал / г), але не має поживної цінності.   В організмі немає біохімічної реакції, якій потрібен   алкоголь.  У разі вживання алкоголю у високих дозах він не лише чинить руйнівний вплив на організм, на печінку зокрема, а й призводить до  звикання, інтоксикації.

Хоч як дивно, та цукор діє майже так само.  Він складається з двох моносахаридів: глюкози та фруктози. Фруктоза може використовуватися як джерело енергії (4 ккал / г), але  це  джерело є неприродним для людини, бо в нашому організмі також не існує біохімічної реакції, якій потрібна фруктоза. При цьому фруктоза розкладається в печінці так само, як і алкоголь. І точно так само, як у випадку зі спиртним,  за тривалого вживання фруктоза стає токсичною та спричиняє звикання.
Це й призводить до того, що наші діти мають хвороби алкоголіків (діабет 2-го типу та жировий гепатоз печінки тощо), хоча й  не вживають спиртних напоїв.  Тобто цукор – це своєрідний дитячий алкоголь.
Добова доза цукру, відповідно до рекомендацій ВООЗ, для дітей - 15 г, для дорослих - 25 г. Але в основному діти та дорослі значно більше їдять продуктів,  де є  прихований цукор (хліб, печиво, солодкі газовані напої, соки, цукерки, вафлі, морозиво  тощо).  Те ж саме стосується  домашньої випічки з білого борошна та цукру. 

Модні пластівці, які ми даємо дітям на сніданок, у середньому містять колосальні 12 г цукру в одній порції.    Якщо в пластівці додають родзинки, то перед цим їх занурюють у цукор, аби зробити солодшими.
Те саме стосується й інших дитячих продуктів, зокрема  упаковка йогурту містить 19 г цукру. У звичайному йогурті 7 г цукру (без фруктових домішок і підсолоджувачів),   і весь він із лактози - молочного цукру, який не шкодить організмові.    Таким чином, кожне упакування йогурту містить,  крім молочного, природного, цукру, ще й 12 г спеціально доданого туди цукру.
Подібне стосується різних сухих сніданків, соків, вміст цукру в яких у рази перевищує допустимий.  Тож не  ведіться на швидкі сніданки,  солодкі кульки, солодкі сирки в глазурі  тощо.  Зробіть усе, аби ваші діти снідали  природною здоровою їжею.  

Корисні сніданки для школярів і батьків

  • Каша цільнозернова: наприклад, вівсянка цільнозернова чи вівсяні пластівці  - 2 ст. л., та 1 ст. л.    вівсяних чи інших  висівок. Додати ягоди-фрукти (сухофрукти),  горіхи підсушені. Заправити вершковим маслом.
  • Каша, заправлена   вершковим маслом,  плюс якийсь білковий продукт на вибір (яйце, м'який сир,    котлета, фрикаделька) й овочі (огірок, помідор, салат із моркви, капусти тощо). Фрукт за бажанням.
  • Омлет з овочами, цільнозерновий хліб і фрукти.
  • Сирна запіканка або сирники з маком чи без нього,  з корицею і мінімальною кількістю цукру або з додаванням стевії. Ліпше без цукру і підсолоджувачів, а під час  подачі на стіл полити  1 чайною ложкою меду,  сметаною, варенням.
  • Мякий сир, ягоди  (сухофрукти)
  • Суп овочевий чи на м’ясному бульйоні плюс  цільнозерновий хліб.

Корисні перекуси для дітей в школу:

  • Бутерброд з цільнозернового хліба, запеченого м’яса/биточок/котлета/ риба філе листя салату, огірка або твердого ( не плавленого!) сиру, вершкового масла.
  • Варені перепелині чи курині яйця + цільнозерновий хліб чи хлібці плюс огірок, яблуко  (улюблений перекус мого сина).
  • Йогурт без наповнювачів,  банан чи інший фрукт.
  • Запіканка сирна.
  • Підсушені горішки, фрукти.

Юлія Поворознюк,
терапевт, дієтолог.

ПЕРЕДПЛАТА НА ГАЗЕТУ:

Наш сайт - це скорочена версія популярної української медичної газети "Здоров'я і Довголіття". З кожного номера газети на сайті публікується тільки один матеріал. Повну версію Ви можете отримати, передплативши газету на сайті ПРЕСА, або у відділенні Укрпошти:  передплатні індекси 90247 - україномовне видання та 37627 - російськомовне видання.

Передплата електронної версії газети.