Успішне навчання залежить не тільки від здібностей, а й від харчування вашої дитини
Колись наші предки просили здоров’я й розуму своїм дітям, звертаючись із молитвою до Божої Матері й Господа. Нині розв’язанням цієї проблеми серйозно зайнялися ще й дієтологи, лікарі. Приміром, вони вважають, що причину поганої успішності дітей у школі треба вбачати не в інтелектуальних здібностях, а в неправильному харчуванні. Мозок дитини, що постійно росте, - це орган, якому для роботи потрібна величезна кількість поживних речовин з їжі, яка потрапляє до організму. З огляду на це, дієтологи виділили групу продуктів, які сприятливо впливають на мозкову діяльність та які, на їхню думку, варто ввести в дитячу дієту.
Яйця. Жовтки містять холін, елемент, що поліпшує пам’ять. Омлет між двома шматочками хліба з цільного зерна, який дасть мама в школу, - підтримає розумову діяльність учня. Жирна морська риба також містить корисну для мозкової функції жирну кислоту омега-3. Щоб пом’якшити вплив жиру на травну систему дитини, краще готувати тушковану або запечену рибу з овочами (нарізаною цибулею, кабачками, помідором або листям салату). Нежирне м’ясо - джерело заліза й цинку, які сприяють поліпшенню когнітивної функції мозку. Уживання нежирного м’яса разом з їжею, багатою на вітамін С (помідори, болгарський перець, апельсини, полуниці), допомагає організму краще засвоювати залізо. Олія маслинова, соєва, волоського горіха, різні горіхи – усе, що містить вітамін Е, антиоксидант, який захищає наш організм, нервові мембрани в мозку й живить клітини (кисень та ін.). Також він зміцнює стінки судин, підтримує серце. Цільне зерно багате на глюкозу й клітковину (яка регулює, скільки глюкози надходить у кров), а також вітаміни групи В, які потрібні для живлення нервової системи. Для нормального функціонування мозку йому потрібна глюкоза. Тому робіть млинці, печіть самі й купуйте в магазині хліб з невідбіленого цільного борошна, з висівками. Овес (цільні зерна) містить вітаміни Е, групи В, цинк і т.п. Ці елементи й вітаміни допоможуть дітям повністю реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Цільні зерна вівса можна класти разом з борошном у пироги, оладки, сирники або просто обсмажувати разом з горіхами на сухій пательні й подавати з несолодким йогуртом, кисляком, сиром або молоком. Також можна трохи замочених звечора вівсяних зерен додавати ранком у свіжовичавлені овочеві й фруктові соки. Ягоди: полуниці, чорниці, вишні, малина, ожина й інші, містять антиоксиданти, які запобігають багатьом серйозним захворюванням. Дослідження показали, що, зокрема, полуниці й чорниці поліпшують пам’ять, а насіння в малині, полуницях, ожині й суницях багаті на омега-3-кислоти. Свіжі, морожені або сушені ягоди можна додавати в салат, овочеві страви, мюслі, робити коктейлі або їсти просто так. Бобові, зокрема квасоля, горох, нут (баранячий горох) і сочевиця, також дуже корисні завдяки вмісту протеїну, так званих складних вуглеводів (які незначно підвищують рівень цукру в крові) і клітковини, плюс вітамінів і мінералів. Бобові можна їсти з будь-яким томатним соусом, як гарнір або як доповнення до салату. Із розварених бобових можна зробити поживне ніжне пюре. Овочі яскравих насичених кольорів, у тому числі помідори, броколі, баклажани, гарбузи, морква, шпинат, болгарський перець, кукурудза, містять велику кількість антиоксидантів, які відновлюють ушкоджені клітини. Постарайтеся, щоб завжди у вашої дитини на сніданок, обід і вечерю були свіжі або тушковані овочі. Молочні продукти, зокрема молоко і йогурт, багаті на протеїни й вітаміни групи В, - важливі компоненти росту мозкової тканини. Купуйте дітям несолодкий йогурт, нежирну сметану, молоко, ряжанку й кефір для повноцінного сніданку перед школою.
Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.