ЯК ЗБЕРЕГТИ КРАСУ І ЗДОРОВ'Я ШКІРИ В ХОЛОДНУ ПОГОДУ

Поділитися:
ЯК ЗБЕРЕГТИ КРАСУ І ЗДОРОВ'Я ШКІРИ В ХОЛОДНУ ПОГОДУ

Низька температура повітря, пронизливий вітер та опади - справжнє випробування для шкіри обличчя. Як захистити шкіру, повернути їй здоров»я та красу, розповідає професор курсу дерматовенерології Тернопільського державного медуніверситету Світлана ГАЛНИКІНА.

ЗНЕВОДНЕНА ШКІРА СТАЄ ВРАЗЛИВОЮ

– Світлано Олександрівно, порадьте, будь ласка, як вберегти шкіру від холоду? - Справді, із настанням холодної погоди шкіра стає більш чутливою і вразливою до агресивних зовнішніх впливів, що проявляється відчуттям дискомфорту, сухості, почервонінням і лущенням. Усі ці зміни пов’язані зі зниженням синтезу ліпідних складових епідермісу, що призводить до порушення її бар’єрних функцій. Вона втрачає вологу, стає подразненою, зневодненою, погіршується її здатність до регенерації. Ось чому в цей період дуже часто загострюються різні хронічні дерматози (вугрова хвороба, розацеа, себорея). У приміщеннях сьогодні дуже часто використовують різноманітні електрообігрівачі, які висушують повітря. Це значною мірою впливає на стан волосся, а в людей із чутливою або сухою шкірою може також виникати певний дискомфорт. Тож бажано знайти спосіб додатково зволожувати повітря. Насамперед потрібно регулярно провітрювати кімнату, поставити кілька ємностей з водою, зокрема, поблизу опалювальних приладів. а також пити більше рідини.

ЗАМІНІТЬ ТВАРИННІ ЖИРИ - РОСЛИННИМИ

- Холодної пори року дієтологи радять вживати більш калорійну, жирну їжу, щоб «зігрітися зсередини». Чи не позначиться такий раціон негативно на шкірі обличчя? – Що менше в нашому раціоні жирної їжі, то ліпше для здоров’я. Річ у тім, що тваринні жири несприятливо діють на весь організм – уповільнюють метаболічні процеси, відтак людина за осінньо-зимовий період може додати до маси тіла кілька зайвих кілограмів. Це негативно позначиться на роботі серцево-судинної та ендокринної систем, тому ліпше замінити важкі тваринні жири на більш легкі для організму продукти з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, таких як омега-3 й омега-6.

ЖИРНІ КИСЛОТИ ПРОТИ СТАРІННЯ І ХВОРОБ

Інтерес до омега-3 і омега-6 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) різко зріс на межі 70-80-х років минулого століття. У результаті досліджень, проведених датськими вченими, було встановлено, що вкрай низький рівень серцево-судинних захворювань, тромбозів і тромбоемболії в ескімосів Гренландії пов’язаний зі споживанням великої кількості морських жирів з високим вмістом ейкозапентаєнової та докозагексаєнової кислот. Поліненасичені жирні кислоти відкрили наприкінці 20-х років XX століття Джордж і Мілдред Бурра. На жаль, це відкриття не привернуло належної уваги фахівців, і тільки останніми роками з’явилася велика кількість повідомлень про значення поліненасичених жирів для здоров’я людини. Вони позитивно впливають на серцеву діяльність, усувають депресію, перешкоджають старінню, запобігають зниженню пізнавальних і розумових здібностей тощо. ПНЖК можна віднести до так званих незамінних жирних кислот, які організм не може синтезувати самостійно і які мають надходити з їжею. - Де містяться ПНЖК? - Головним джерелом ПНЖК є морська риба й морепродукти. Подібні жирні кислоти є в деяких рослинах, горіхах, насінні, а також олії, яку з них одержують. Їх можна використовувати під час приготування гарячих страв, додавати в салати або ж вживати як харчову добавку. Однак повною мірою рослинна омега-3-кислота не може замінити морську: лише невелика її частина перетворюється в нашому організмі в такі само кислоти, які містяться в рибі. Джерело омега-3 жирних кислот – це північні сорти риб (риби споживають водорості, що містять ці жирні кислоти), лляна олія, олія із зерен смородини, з насіння енотери, а також із ядер волоських горіхів. – А в чому полягають їх лікувальні властивості? – Здатність пригнічувати запалення – одна з найвідоміших властивостей кислоти омега-3. І якщо практично всі захворювання шкіри супроводжуються запальним процесом, то омега-3 жирні кислоти борються з хронічним запаленням, яке і є причиною виникнення вугрів. Приміром, за допомогою лляної олії можна боротися із сухістю шкіри, яка є однією з найпомітніших ознак нестачі вітаміну F. Лляна олія містить достатньо велику кількість вітаміну Е (80-95 мг на 100 г), завдяки антиоксидантним властивостям якого вітамін F не окиснюється, зберігаючи свої властивості. Ще одна перевага омега-3 жирних кислот у тому, що вони гальмують основні механізми старіння шкіри, відновлюють синтез нового колагену та зменшують обсяг його руйнування. Отож колагеновий каркас шкіри поступово відновлюється, шкіра набуває пружності й гарного вигляду. Омега-6 жирні кислоти містяться в лляній, соняшниковій, горіховій, кукурудзяній, соєвій олії та олії з гарбузового насіння. - А як їх використати в косметично-оздоровчих цілях? – Важливо зауважити, що поліненасичені жирні кислоти надзвичайно ефективно діють на шкіру обличчя. В арсеналі сучасної косметології нині є достатньо широкий вибір косметичних засобів, що містять їх, які можна використовувати в будь-якому віці. Така косметика прискорює процес регенерації, відновлює оптимальний гідроліпідний баланс, ефективно захищає чутливу шкіру від впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища. Однак, аби посилити ефект такої косметики, я радила б вживати ПНЖК всередину як у вигляді продуктів з їх високим вмістом, так і у вигляді біологічно активних добавок. Крім того, унікальні лікувальні властивості цих препаратів використовують у дерматології під час терапії псоріазу та атопічного дерматиту. Креми з вмістом рослинних олій – вечірньої примули, волоських горіхів, кунжутного насіння тощо, не тільки допоможуть позбутися косметичних вад, а й значно поліпшать стан шкіри, нададуть їй оксамитового та здорового вигляду. Варто спробувати!

Розмову вела Лариса ЛУКАЩУК. м. Тернопіль.