ЗА КАНДИДУ КИШЕЧНИКУ ТА ДИСБАКТЕРІОЗУ ВІДРЕГУЛЮЙТЕ ХАРЧУВАННЯ

Поділитися:
ЗА КАНДИДУ КИШЕЧНИКУ ТА ДИСБАКТЕРІОЗУ ВІДРЕГУЛЮЙТЕ ХАРЧУВАННЯ

Мене періодично турбує шлунок, періодично з’являється дисбактеріоз. А нещодавно виявили кандидоз кишечнику. Лікар порадив не пити молочних продуктів, які сприяють утворенню кандид. А як харчуватися?
З повагою Марина В.
м. Конотоп.

Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО.

У принципі, дисбактеріоз виникає найчастіше на тлі хронічного гастриту, панкреатиту, проблем із жовчним міхуром тощо. У всіх названих випадках для патогенних бактерій є багато їжі. Тому все це ліквідується «згори», нормалізацією харчування, потрібно усунути причини гнильних процесів у шлунку. Кандиди люблять вуглеводи, тому молочні, власне, кисломолочні продукти, – абсолютно нейтральні (вони не мають вуглеводів, а молочний цукор уже перетравлений бактеріями в молочну кислоту).
Натомість рекомендую читачці зменшити в раціоні крохмалисту їжу (хліб чорний і білий, каші, моркву, картоплю), а в разі вживання треба її ретельно пережовувати, аби крохмаль почав оброблятися вже в ротовій порожнині слиною. Щодо кандид, то їх практично неможливо позбутися, просто не треба створювати для них сприятливого середовища. Цього можна досягти, відрегулювавши харчування.
Раджу читачці ввести в раціон тваринну їжу, рибу, жири тваринні й рослинні, капусту, яйця, фрукти, можна вживати проросле (не менше 3-4 днів) зерно, оскільки під час процесу пророщення вуглеводи розпадаються. Але слід постійно стежити, аби не завелися гнильні бактерії.
Щоб клітковина ліпше засвоювалася в шлунку, треба пом’якшувати її шляхом термічної обробки. Бобові також можна вводити в меню, вони містять менше цукрів, але всю білкову їжу раджу тестувати на сприйнятливість шлунка, перевіряючи її засвоєння. Аби запобігти процесам бродіння, корисно застосовувати препарати фітотерапії, зокрема гіркоти, які поліпшують травлення, наприклад, препарати полину, деревію, золототисячнику, корисно додавати в страви імбир тощо.